Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dan Grada Kragujevca u znaku Đurđevdanskog Dečjeg karnevala

Dan Grada Kragujevca u znaku Đurđevdanskog Dečjeg karnevala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Još jedan Dana Grada, 6. maj, protekao je u znaku Dečjeg karnevala, koji je Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ organizovala za najmlađe sugrađane, goste iz drugih gradova i inostranstva, među kojima su bile i zvanične delegacije iz inostranstva, kao i svi učesnicii Svečane sednice Skupštine Grada, na kojoj se najzaslužnijima dodeljuju Đurđevdanske nagrade.

Karneval je već postao tradicija i najmasovnije okupljanje najmlađih, a maskenbal i izbor najlepših karnevalskih maski, kao i kompletan, muzičko-scenski program na gradskim ulicama i na bini, postali su najatraktivniji i najzanimljiviji deo proslave Đurđevdana u Kragujevcu.
Ogroman broj posmatrača i slučajnih prolaznika, morali su da zastanu duž ulica, kojima se u koloni kretalo nekoliko hiljada dece, noseći najraznovrsnije šarene maske, balone i zastavice, uz bučnu i veselu muziku mobilnog ozvučenja. Ove godine, u povorci su bili folklorna grupa „Međana“ iz Palestine, deca iz Češke, gosti međunarodne razmene sa kragujevačkim školama, karnevalske i plesne grupe iz Kruševca, Vršca, Brusa, Gračanice i 40 mažoretkinja iz Bele Crkve, koje su spektakularnim programom u centru grada kod „Štafete“, okupile nekoliko stotina posmatrača. U koloni su bili naši najmlađi učesnici iz predškolske Ustanove „Nada Naumović“, osnovne škole iz Kragujevca i okolnih naselja, dečji hor „Amadeus“, plesne grupe, članovi „Abraševića“, najmlađi karatisti klubova „Kobra“ i „Radnički“, mali plivači klubova „Pirat“ i „Čavić“, kao i juniori fudbalskog kluba „Apolon 4“. Sve njih su predvodili bajkeri Moto kluba „Smak“, a kao i uvek, pratila ih je kolona šarenih „Fića“, najraznovrsnijih boja i modela, od kojih su kabrioleti bili najzanimljiviji.
Program na bini počeo je premijernim izvođenjem pesme o Kragujevcu, prvog kragujevačkog dečjeg hora „Amadeus“, a zatim su nastupili gosti, folklorna grupa iz Palestine i podmladak Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“. Baletska grupa „Aplauz“ i plesne grupe „Fiesta“, „Link“ i „Dolls“, nastupale su dok su se smenjivale grupe takmičara za najbolje i najmaštovitije maske. Žiri, u kojem su bili direktor Turističke organizacije Brus, Zlatko Milenković, Aleksandra Božović, vlasnica agencije VA i modne Forever i direktorka GTO „Kragujevac“, Snežana Milisavljević, imao je komplikovan zadatak da izabere najlepše maske, jer je konkurencija bila velika.
U izboru za pojedinačnu masku pobedio je sedmogodišnji „Vitez“, Jovan Nikolić, drugu nagradu dobila je Nina Nikolić za masku „Rađanje kraguja“, treća nagrada pripala je Maši Rajković za kostim i masku „Zvončice“, četvrta trogodišnjoj Elena Popović sa maskom „Bubamara“ a peta je bila Nika Momčilović, tj „Princeza sirena Arijela“.
Grupna maska OŠ “Natalija Nana Nedeljković“, bila je namaštovitiji dečji ručni rad, pa su „Mudre šeširdžije“ osvojile prvu nagradu. Drugu nagradu dobila je grupa muzičke škole „Art kvart“ za masku „Zaleđeno kraljevstvo“, a treću „Indijanci“ škole engleskog jezika „Vrabac“. U konkurenciji porodičnih maski pobedili su „Vuk i tri praseta“, porodice Divac i Popović, drugu nagradu dobile su „Mace“, Mia i Tea Bugarčić, a treću nagradu porodica Maksimović za masku „Mlada i deveruše“.
Raznovrsne nagrade, od vikenda na Kopaoniku, porodičnih ručkova u nekoliko restorana, vaučere za kupovinu garderobe, pakete slatkiša, škole jahanja, engleskog i košarke, karte za bazen, bioskop, kuglanu i igraonicu i besplatno šišanje obezbedili su brojni sponzori: „Šumadija sajam“, „Euro gaj“, restoran „Mustang“, kafana „Biblioteka kod Milutina“, picerija „Leone“, agencija „VA“, „Idea“, SC “Park“, SC “Mladost“, Arena fun factory, „Svet balona“, „Alfa igračke“, „Cineplexx“, „Mega Com film“, sportski klub MVP, Džokej klub Kragujevac i „Boom fashion“.
Bio je to još jedan uspešan karneval u organizaciji Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ u kojem su učestvovala deca koja su plesala, pevala, igrala i takmičila se, dok su njihovi roditelji, bake i deke navijali, posmatrali, neki su šili kostime, neki obezbedili nagrade, pa se svakako može reći da je gotovo čitav grad učestvovao u organizaciji devetog Dečjeg đurđevdanskog karnevala 2014. godine.

Autor teksta: Jasmina Marković Milenković
Foto: Zoran Petrović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com