Wed01192022

Poslednja izmena:01:11:04 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Otvarena Spomen kuća Martina Jonaša u Kovačici

Otvarena Spomen kuća Martina Jonaša u Kovačici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Nakon više od godinu dana koliko je trajala rekonstrukcija, 10. maja 2014. godine je svečano otvoren Spomen dom Martina Jonaša. Otvaranjem Muzeja je ispunjena želja velikana slovačkog naivnog slikarstva, koji je želeo da njegova zaostavština bude prezentovana javnosti. Pretvaranje Jonašove rodne kuće u spomen-muzej, na 90. godišnjicu njegovog rođenja, omogućili su Vlada Slovačke, Vlada Vojvodine, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Opština Kovačica.

Jonaš je jedan od osnivača čuvene kovačičke naive, živeo je i radio u Kovačici, a njegova dela su bila izložena na više od 450 samostalnih i kolektivnih izložbi u skoro 50 zemalja sveta. Za svoje bogato likovno stvaralaštvo dobio je više od 50 priznanja.
Martin Jonaš osim što je bio čuveni slikar bavio se i kolekcionarstvom. U njegovoj kući otkrivene su ikone, slike poznatih umetnika, i razni spisi. Rodjen je 09. maja 1924 godine i ove godine se obeležava 90 od njegovog rodjenja.
Na svečanom otvaranju Spomen doma bila je visoka delegacija iz Slovačke republike: potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, Ambasador Slovačke republike u Beogradu NJ.E. Jan Varšo, predsednik Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu Igor Furdík, zvaničnici iz Srbije predsednik Vlade APV dr Bojan Pajtić, potpredsednica Skupštine APV i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Ana Tomanova-Makanova kao i predstavnici opštine Kovačica, na čelu sa predsednikom OK Miroslavom Krišanom.
Nakon otvaranja ključevi doma uručeni su direktorki Galerije naivne umetnosti Mariji Raspir, ustanovi koja je od sada zadužena za čuvanje Muzeja i svih vrednosti koje je Martin Jonaš ostavio iza sebe. Na svečanom otvaranju bili su prisutni i potomci slikara, sin Martin Jonaš sa ćerkom i unukom kao i mnogobrojni posetioci.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com