Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Jelena Popović: Žena na ikoni XXI veka

Jelena Popović: Žena na ikoni XXI veka

  • PDF

Žena, asocijacija za najveću sreću i najdublju nesreću; fatalnu zavodnicu i varljivu ljubavnicu; ona uzdiže, ali zbog nje se i pati; oličenje ljubavi, mržnje i strasti...
Žena je podjednako predmet observacije i umetnika i učenih ljudi, i društva okupljenog za kafanskim stolom. Žena je uvek ona koja se stavlja u odnos sa muškarcem, retko sama, gotovo nikada samosvojna.

Jelena Popović, akademska umetnica iz Novog Sada, sa diplomom Fakulteta likovnih umetnosti sa Cetinja - odsek vajarstvo, godinama se bavi istom temom - ženom, što nije bilo ni slučajno, ni spontano, već promišljeno i sudbinski predodređeno.
Kroz studije, posebno su je interesovali projekti na temu dekorativne umetnosti, a tema izložbe, ujedno i diplomskog rada, bila je - autoportret (u skulpturi). Po povratku sa studija Jelena je upisala ikonopisanje i posle toga je sve bilo prirodno. Srećan spoj dekorativne umetnosti, ikonopisanja u kojem se reflektuje njen lik, odredio je likovni pravac ove mlade umetnice.
Sasvim se posvetila slikarstvu i ženi, markantoj, posebnoj, jedinstvenoj, ženi savremenoj, ženi XXI veka, ali ženi koja kao da ovaj svet posmatra sa ikone. Žene nepomične i uzvišene, bez drame i osećanja, bez ikakvih emocija, izraza bližeg aposlutnom no ovozemaljskom.
Danas su Jelenine žene predstavljene na platnima svih veličina, tehnikom akrilik, koja najviše odgovara njenom radu koji traži čiste površine, brze poteze bez senčenja, intenzivnih boja.
Jeleni u njenom ateljeu, osim štafelaja, malštuka i četkica - dugačkih, tankih, okruglih... ništa više nije potrebno. To je mesto na kojem nalazi mir i inspiraciju za slikanje, posle rada u osnovnoj školi u Srbobranu, i svakodnevnice kroz koju prođe 30 x 6 dece, umora i sutrašnjeg ponavljanja istog, jer „što se više radi na poslu to je lakše, i ispunjeniji si dok slikaš u svom ateljeu“.
-A kada ljudi dođu u atelje i vide te atraktivne i lepe žene intenzivnog kolorita, prvo ćute, nešto kasnije se usuđuju da komentarišu, i uglavnom im se sviđa, što je meni drago - kaže skromno Jelena Popović, ćerka Živorada Žike Popovića, samoukog slikara, ali sa izrazitim talentom i ljubavlju prema slikarstvu, kao i kod Jelene. Iako njen otac ima sasvim drugačiji senzibilitet i tehniku slikanja, želja da se kroz vesele i snažne boje ispriča priča, zajednička je crta tate i ćerke Popović.
Jelena ne zna broj slika koje je do sada naslikala na ovu temu, i kaže da nije još sve rekla. A kako bi, kada kao žena, žene poznaje bolje od svih svojih kolega umetnika. Spremna je i za nove projekte, sa idejama koje ne želi još da otkrije.
Suština bavljenja umetnošću uopšte kod Jelene Popović je „ oduvek i zauvek“, imanentno svojstvo o čemu se nikada posebno ne razmišlja, a umetnički gen smatra datošću i nagradom.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com