Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Salaši nude tipično vojvođanske proizvode

Salaši nude tipično vojvođanske proizvode

  • PDF

Analizirajući vojvođanske salaše, njihovu trenutnu situaciju i ponudu specijalnih pekarskih proizvoda, prof . dr Đorđe Psodorov, sa novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, zaključio je da je ruralni turizam jedan od prioriteta turističkog razvoja u Bačkoj. On predstavlja značajnu komponentu integralnog i održivog razvoja i revitalizacije salaša.

-Revitalizacija vojvođanskih salaša ima višestruke pozitivne efekte kako na samo domaćinstvo, tako i na razvoj ruralnog prostora u kojima se nalaze, i koji se ogledaju kroz niz ekonomskih, demografskih, ekoloških, socio-kulturoloških i infrastrukturnih efekata – smatra dr Psodorov. On kaže da pored odmora i uživanja u ruralnom prostoru, turiste najviše interesuje autentična gastronomija vojvođanskih salaša.
-Iako salaši nude raznovrsnu ponudu nacionalnih i internacionalnih jela, na njima preovlađuju jela domaće i nacionalne kuhinje. Od specijalnih pekarskih proizvoda najzastupljeniji su: cipovka, gibanica sa sirom, zeljanik, proja, pogačice sa čvarcima i kajzerice. Od pekarsko-poslastičarskih poslastica najzastupljeniji su: štrudla sa makom, pita sa višnjama i bundevara.
Zastupljenost specijalnih pekarskih proizvoda u pisanoj ponudi je veoma niska. Iako se svakodnevno proizvode, u jelovnicima ne postoji kompletna ponuda ovih proizvoda. U ponudu su uglavnom uključeni pekarsko-poslastičarski proizvodi, koji su slični na gotovo svim vojvđanskim salašima – zaključio je prof. dr đorđe Pspdorov.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com