Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Hibridi Instituta Zemun polje za naknadnu setvu

Hibridi Instituta Zemun polje za naknadnu setvu

  • PDF

Institut za kukuruz Zemun Polje tradicionalno izlaže na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Šta je novo ove godine, pitamo Životu Jovanovića iz marketing službe?
-Institut Zemun Polje je više od 40 godina prisutan na Novosadskom poljoprivednom sajmu. Svake godine se trudimo da imamo odgovarajuće ZP hibride koji su prilagođeni gajenju ne samo ovde u Srbiji nego i u zemljama u okruženju. Uglavnom imamo 20 do 25 hibrida koji se gaje na našem području.

To su sve vodeći hibridi po grupama zrenja. Institut za kukuruz je odlučio da svaki domaćin, za svaku njivu ima bar po nešto. Praktično imamo 3-4 hibrida lidera na tržištu – kaže naš sagovornik i nastavlja:
-Ove godine setva je uglavnom završena. Bila je ovo izuzetno specifična i teška godina. Najpre je tokom zimskog perioda bila suša, pa je moralo ranije početi sa pripremom zemljišta za setvu. Ona je uglavnom obavljena u optimalnim uslovima. Onda su se u većem delu centralne Srbije dogodile strahovite kiše i poplave, kakve se ne pamte u poslednjih sto godina. Na žalost brojne desetine hiljada hektara zasejane ne samo kukuruzom, nego i drugim kulturama, od ozime i jare su poplavljene, tako da posle povlačenja vode ostaje izvestan prostor da se seju hobridi kraće vegetacije, ako je u pitanju proizvodnja kukuruza od FAO 100-200 do 300- 400 na onim parcelama koje se moraju presejati ili one koje nisu zasejane u redovnom roku. Sve do 1. juna mogu se sejati hobridi ZP 434 i novi hibrid ZP 427, a između 1. i 10. juna ZP 341. Za kasniju setvu, za one parcele koje su sada pod velikom vodom, krajem juna i početkom jula, moguće je obaviti setvu hibridom ZP 209 i hobridom ZP 196. To su hibridi koji se takođe mogu gajiti na zakasneloj, naknadnoj setvi. Takođe su pogodni za kasnu setvu, kako zbog kvalitetnog zrna, tako i za spravljanje kvalitetne silaže. To su neki načini da se delimično ublaže ovako strahovite poplave i velike štete koje naša zemlja ima ne samo u oblasti poljoprivrede nego, rekao bih uopšte u privredi, a razorena je i infrastruktura.
Insititut za kukuruz se već oglasio kao donator i dao određena novčana sredstva, a daćemo i semenski kukuruz, s obzirom da su neke količine semenskog kukuruza, ne velike, ostale kao zalihe tokom 2014. godine. Ono što je posebno značajno i što želim da naglasim, mi smo na jednoj ozbiljnoj površini organizovali semensku proizvodnju kukuruza koja je uglavnom dobro startovala i nadamo se da ćemo u ovoj 2014. godini imati dovoljne količine kvalitetnog semena ZP hibrida za narednu 2015. godinu.
Šira javnost će o svemu ovome biti upoznata preko medija, u prvom redu se misli na TV, radio, štampu...
Naša direktorka i njen zamenik već su najavili da ćemo sigurno donirati seme ovih vodećih pet ZP hibrida za sva poplavljena područja, prvenstveno za ona koja su najviše postradala. Da napomenem da smo mi i 2009/10. godine davali i za poplavljene u istočnoj Srbiji i za zemljotres u Kraljevu. Institut za kukuruz je jedna tradicionalna naučno-istraživačka organizacija koja se trudi da uvek pomogne koliko može u ovim nesrećnim trenucima koji su zadesili našu zemlju – naglasio je Života Jovanović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com