Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Revija kratkog đačkog filma - FILMic 2014. na Privrednoj akademiji u Novom Sadu

Revija kratkog đačkog filma - FILMic 2014. na Privrednoj akademiji u Novom Sadu

  • PDF

Završna svečanost i dodela nagrada za najbolji kratki đački film u Smotri kratkog đačkog filma - FILMic 2014. biće održana u subotu, 31.05.2014. godine, od 10 časova, u Amfiteatru "Prof. dr Slavko Carić", Privredne akademije u Novom Sadu. Smotra kratkog đačkog filma FILMic 2014. je realizovana za školsku 2013/14. po Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Oko zajedničke teme i ideje, mentori su okuplјali timove učenika sa cilјem da se omogući aktivnija uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi.
Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom u Windows Movie Maker-u. Realizator projekta je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.
U ovom ciklusu učesnici su imali zadate tri teme za koje su se slobodno opredelјivali. Prva je bila: „Zaštita životne sredine - zadatak svih nas!“, a namenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola. Odnosila se na sva područja života – vazduh, zemlјa, voda – zahvaćena zagađenjem, kao kobnom posledicom lјudskih delatnosti. Kada je sazrela svest o tome, vlasti mnogih zemalјa počele su da tragaju za rešenjem ovog ozbilјnog problema. Učesnici u projektu su trebali da naznače problemi u njihovom okruženju i da daju predloge za njihovo rešavanje, kao i da pokažu na koji način se suočavaju sa ekologijom i zaštitom životne sredine u svetu u kome žive?
Druga tema – „Ja i moji prijatelјi u borbi protiv vršnjačkog nasilјa“ sugerisala je na
važnost prijateljstva, načine pronalaženja i prepoznaja pravih prijatelјa. Zadatak je bio da se daju odgovori da li je moguće družiti se i preko interneta i kako se to radi i zašto, da li imaju prijatelјa na socijalnoj mreži koje u stvarnom životu ne poznaju ili ga poznaju vrlo površno i slabo i da li su svesni opasnosti kojoj se na taj način izlažu?
Treća se odnosila na „Internet – virtuelna učionica i igraonica“, a namenjena je učenicima srednjih škola. Naime, svet u kome mladi lјudi žive obogaćen je internet servisima koji radikalno menjaju i proširuju svet u kome lјudi žive – virtuelni svet se stapa sa fizičkim okruženjem u kome lјudi žive. Mogućnosti za učenje, druženje i igru su mnogo veće i sasvim drugačije nego pre pojave interneta. Pitanje za srednjoškolce je bilo da li i koliko koriste internet u svrhu učenja i zabave, kako izgleda njihovo druženje i učenje uz pomoć interneta i kako je ukloplјeno u ostale aktivnosti, te na koji način se suočavaju sa opasnostima u ovom novom svetu u kome žive?
Na konkurs je stiglo 63 filmića iz osnovnih i srednjih škola koji su pregledani i ocenjeni od strane stručnog žirija. Najbolјi radovi 13 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori, biće nagrađeni nagradama koje je su obezbedili Fimek - Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe i Računarska gimnazija „Smart“ iz Novog Sada.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com