Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Bara na Bari Trskovača

Bara na Bari Trskovača

  • PDF

Iako su poplave koje su zadesile Srbiju i region bile katastrofalne u svakom pogledu, jedina svetla tačka u moru strahota bile su kiše koje su pale i na području Zaštićenog staništa „Bara Trskovača“ i doprinele u značajnoj meri povećanju nivoa vode.

U poseti ovom lokalitetu je bio dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar, sa saradnicom, mr Tamarom Stojanović, kako bi se analiziralo novonastalo stanje na bari. Voda je sa sobom dovela mnoge vrste, naročito ptica i od nekadašnje 72 vrste koje su naseljavale baru pre njenog prevođenja u obradivo zemljište, procenjeno je da u ovom trenutku preko 150 vrsta ptica stalno ili privremeno obitava na ovom vlažnom području. Među njima su zapaženi impresivni orao belorepan, ali i bukavac, veoma retka i ugrožena močvarica neobičnog, dubokog glasa nalik biku, te je zbog toga zovu i vodeni bik.
Većina površine je prekrivena vodenim ogledalom i malo je reći da plavetnilo te vode obogaćeno zvucima životinjskog sveta stvara idiličnu sliku i smešta nas u potpuno drugi svet. Teško je proceniti koliko dugo će se voda u ovolikoj meri zadržati na Bari Trskovača, ali sada imamo model plavljenja staništa koji ne ugrožava selo Platičevo što je najbitniji momenat u daljim radovima na uspostavljanju barsko – močvarnog ekosistema.
Uskoro će početi sezonski radovi košenja i krčenja, ali je samoodrživost ono čemu se stremi, jer bi pašarenje i korišćenje biomase za briketiranje i ogrev bili idealni aspekti samoodržive zaštite i revitalizacije ovog staništa.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com