Wed10042023

Poslednja izmena:11:58:31 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Goran Đaković: Vikendi dobrog ukusa, dobro prihvaćeni

Goran Đaković: Vikendi dobrog ukusa, dobro prihvaćeni

  • PDF

Ujedinjene nacije su 2014. godinu proglasile za godinu malih poljoprivrednih gazdinstava. Inicijativu je podržalo više od 6.000 međunarodnih organizacija, a među njima i Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress. Produkt te inicijative su, između ostalog, i manifestacije „Vikend dobrog ukusa“, održane u Beogradu, Nišu, a nedavno i u novosadskom tržnom centru BIG, gde je svoje proizvode izložilo 22 izlagača iz cele Srbije, počevši od Velikog Gradišta, Valjeva, Bačkog Petrovca, Bečeja, Kruševca, Novog Sada... Tako su posetioci ovog sve posećenijeg centra imali priliku da degustiraju i kupe proizvode od kozjeg i kravljeg mleka, razičita vina i rakije...

Goran Đaković, predsednik udruženja novinara Agropress i urednik Agrobiznis magazina, čovek koji pokušava da spoji korisno i praktično, privredu i potrošače, o ovoj akciji kaže:
-Nastojimo da pomognemo našim poljoprivednicima, da na neki način plasiraju svoje proizvode. Oni očigledno znaju da rade i vredni su ljudi, ali ne znaju kako da svoje proizvode dobro prodaju na tržištu. A proizvod se može prodati samo ako ga lepo upakujete i ako ga izložite tamo gde možete da ga prodate. Moja procena je bila, što se kasnije pokazalo kao ispravno, da je tržni centar, mesto gde se šopinguje sve, a zašto ne i hrana, a zašto ne i sa naših malih gazdinstava. Ali, šta je ovde poenta. Mi ne određujemo ni jednom izlagaču kako će se predstaviti. Mi im obezbedimo sto, stolice, stonjak, a oni sami treba da osmisle svoj nastup. Kada dođu prvi put, onda vide kako su se drugi organizovali. Oni koji imaju više iskustva u organizaciji, imaju fenomenalan štand i ide im dobro prodaja, a oni koji to nisu znali imaju priliku da vide i nauče od drugih - kaže Đaković, čovek od iskustva i u marketingu i u PR-u koje je stekao radeći i u državnoj i u privatnoj firmi i za samu državu, pošto je radio i kao savetnik ministra i kao PR jedne velike kompanije, i sam sam učestvovao u više vidova proizvodnje.
-Ove godine smo organizovali četiri sajma ovoga tipa, a planirano da ih do kraja godine bude još. Već na jesen planiramo da opet dođemo u Novi Sad, da u međuvremenu slične promocije organizujemo u Kragujevcu i u svim gradovima gde postoje veliki tržni centri, gde se dešava trgovina i gde većem broju ljudi možemo da prikažemo šta je to što je trenutno prosečno srpsko poljoprivredno gazdinstvo u mogućnosti da ponudi domaćem tržištu. Ja ovom prilikom pozivam sve zainteresovane poljoprivrednike koji imaju šta da ponude da nam se jave, a mi ćemo im pomoći i oko osmišljavanja nastupa. Ovo ne iziskuje velike finansijske troškove. Više će potrošiti da sede kod kuće nego da dođu ovde i prodaju – rekao je Goran Đaković.
Ove višestruko korisne akcije nisu samo referenca Agropresa i poljoprivrednih proizvođača, već i tržnih centara, jer oni na taj način obogaćuju ponudu proizvodima koje nemaju. Proizvodi koji se ovde donose su proizvodi ograničenog broja, male serije, visokog kvaliteta. Neretko je to čist ručni rad, koji se u bilo kom drugom tržnom centru ili u prodavnicama ne može naći.
Manifestacija „Vikend dobrog ukusa“ je koncept koji se dopada i privlači pažnju sve većeg broja posetilaca, ali i predstavnika medija, koji na licu mesta imaju prilike da razgovaraju sa neposrednim proizvođačima i da, naravno, probaju i kupe autentične domaće proizvode.
Poželeli smo Udruženju novinara za poljoprivredu Agropress, uspeh u nastojanju da afirmišu domaće proizvode malih poljoprivrednih gazdinstava, uz napomenu da će TOPSRBIJA svojim prilozima davati punu podršku ovoj i sličnim manifestacijama, kao i svim dobrim i čestitim proizvođačima.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com