Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija Ivanjica spremno dočekuje svoje goste

Turistička organizacija Ivanjica spremno dočekuje svoje goste

  • PDF

Direktor Turističke organizacije Ivanjica, Radomir Lišanin, predstavio je na nedavno održanoj konferenciji za medije u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu više nego zanimljivu i sadržajnu turističku ponudu Ivanjice i ivanjičkog kraja za letnju sezonu 2014.

Gospodin Lišanin je podsetio da se na turističkoj mapi Srbije Ivanjica pojavila davne 1930. godine, kada je formalno, sa Cetinjem i Dubrovnikom proglašena za tzv. klimatsko mesto. Potvrda da je u Ivanjici, ali i u čitavoj regiji, i te kako dobar vazduh, stigla je 2000. godine kada je Ivanjica zvaničko proglašena „vazdušnom banjom“.
U okolini Ivanjice je začet i seoski turizam u Srbiji, a selo Devići su sedamdesetih godina prošlog veka bili pionir seoskog turizma, pa je i danas ovaj kraj prepoznat u tom smislu. -Nekoliko „Turističkih cvetova“ za najbolje turističko seosko domaćinstvo svedoči o tome, tako da ćete doći kod naših domaćina za pristojan novac, vrlo dobro ćete se provesti i poželeti da se ponovo vratite u naš kraj - rekao je gospodin Lišanin i nastavio:
-Ivanjica leži na oko 200 km od Beograda, podno tri planinske lepotice: Mučnja, Javora i Golije, koja godinama slovi za veliki potencijal, a nadamo se da će se povodom toga nešto i uraditi, kako stoji u obećanju države koja planira veća ulaganja ove godine. Naime, Park prirode Golija predstavlja i rezervat biosfere Golija-Studenica na prostoru od 53.804 hektara, i jedini je rezervat biosfere proglašen od strane UNESCO-a u našoj državi. S obzirom da površinom od oko 60% leži na teritorije Ivanjice, mi gledamo na to kao na veliki potencijal našeg kraja.
Što se tiče smeštajne ponude, odnosno cena u gradu i u selu on je na nivou prošlogodišnjih, od 7-8 evra do 35 evra, u zavisnosti od usluge, da li je to polupansion, noćenje sa doručkom i u zavisnosti od vrste kategorije, da li je to privatan smeštaj ili hotelski. Naši turistički poslenici su prihvatili strategiju nepovećavanja cena, jer živimo u malo težim vremenima, pa oni koji se bave turizmom pokušavaju i na taj način da privole potencijalne turiste da dođu kod nas - objasnio je Radomir Lišanin.
Brojni kulturno-istorijski spomenici svedoče da je Ivanjica u pređašnim vremenima bila jako aktivna: tu su stari manastiri s kraja XII početka XIII veka: Pridvorica, Kovilje, tu je Hadži Prodanova pećina, Rimski-most u selu Kumanica i mnogo starih utvrđenja. Na inicijativu Turističke organizacije Ivanjica, opština je prošle godine započela projekat restauracije i konzervacije krajputaša, poznatih i kao "kamene knjige predaka", kojih na ovom području ima više od 400.
Kao i svaka druga turistička destinacija Ivanjica ima razna dešavanja, kojima upotpunjje turističke sadržaje. Na jednoj strani su to manifestacije etno karaktera, kao što je to Smotra narodnog stvaralaštva “ Zvuci Golije, Javora i Mučnja”, sa nastupom izvornih pevačkih grupa ivanjičkog kraja, folklornih ansambala, trubača, frulaša, harmonikaša, zdravičara, guslara, humorista i pesnika; te Međunarodni festival dečjih folklora „Svetlost na brežuljku“ u Prilikama u okviru proslave verskog praznika Preobraženje, koji obuhvata nastup dečjih kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva. Festival “Izvorne srpske pesme”, takođe u Prilikama, održava se dan ranije i to je nezvanično državno takmičenje. Na drugoj strani je tzv. varoško-starogradska varijanta manifestacija - Nušićijada.
-Ove godine slavimo dva mala jubileja. Jedan je pet godina kako smo vratili ovu manifestaciju na scenu, a drugi je 150 godina od rođenja našeg velikog komediografa Branislava Nušića. Zato, budite naši dragi gosti, dođite i na Nušićijadu, koja se ove godine održava 31. avgusta, da biste se u sve ovo kazano i uverili, budite viđeni u Ivanjici - poručio je Radomir Lišanin, jer ne treba zaboraviti ni čuvenu gostoljubivost čitave regije Zapadna Srbije, posebno ivanjičkog kraja, gde dođete kao gosti, a odete kao prijatelji.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com