Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistički radnici Požege pozivaju na letnje druženje

Turistički radnici Požege pozivaju na letnje druženje

  • PDF

Kao urbano naselje Požega se prvi put pominje 1832. godine kada je prema regulacionoj liniji Lazara Zubana, sekretara kancelarije kneza Miloša Obrenovića iz 1832. godine nastao kružni trg na mestu gde se ukrštaju glavne ulice. Kružni trg je do današnjih dana ostao simbol ovog grada, a renoviran je 2012. godine, kada je ukrašen fontanama, kafićima, letnjom pozornicom, na kojoj se održavaju brojni kulturno-zabavni sadržaji.

Spomen kompleks Knjazu Milošu Obrenoviću u požeškom selu Gornjoj Dobrinji, sastoji se od Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla iz 1822. godine, koju je na mestu stare crkve brvnare podigao Miloš Obrenović, kao svoju zadužbinu, dimenzija 6,45 m širine i visine 4,5 m; čardak drvene konstrukcije kneza Miloša, koji je Knjaz podigao 1860. godine kao zadužbinu svom ocu Todoru, i danas predstavlja vredan spomenik narodnog neimarstva. Ovaj Čardak je služio za smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti. Donji deo ove građevine je česma sa izvorom hladne pitke vode; spomenik knezu Milošu Obrenoviću podignut 1990. godine, a delo je vajara Miroslava Protića, rodom iz Gornje Dobrinje.
Posebna atrakcija Požege je Železnički muzej uzanog koloseka, koji u svojoj postavci ima preko 500 eksponata, između ostalog: 8 parnih lokomotiva od 1873. do 1922. godine, i 17 vagona-kola, među kojima i salon cara Franca Jozefa I iz 1897. godine (za kolosek 1.00 m). Postavku muzeja čine i četiri stanična koloseka ukupne dužine 645 metara, signalno-sigurnosna sredstva i uređaji, specijalna železnička vozila, snežna radilica, dresine, kao i tipska železnička stanica (urađena po uzora na stanicu Preljina kod Čačka), iz vremena između dva svetska rata.
Na 6-tom kilometru od Požege, u selu Prilipac, nalazi se Crkva Rođenja Presvete Bogorodice iz 1374. godine, zadužbina kneza Lazara. I selo i crkva vezani su za sukob velikaša Nikole Altomanovića, poznatog u istoriji kao nasilnika, i Lazara Hrebeljanovića. U porti crkve je konak, u kojem se svake godine na Malu Gospojinu, crkvenu slavu, održava međunarodna slikarska kolonija.
U selu Godovik, na 8 km od Požege, pored izvorišnog kraškog vrela Godovičke reke, podignut je Manastir iz XIII veka, zadužbina Nemanjića. Na udaljenosti 500 m od manastira nalazi se crkva Svetog Proroka Ilije, koja zajedno sa manastirom čini jedinstven kompleks. Ovaj manastir zauzima značajno mesto u misiji očuvanja vere i tradicije i prvih koraka opismenjavanja u ovom kraju.
Crkva brvnara u Gorobilju, 7 km od Požege, sagrađena je 1705. godine i jedna je od najstarijih, ali i najmanjih u Srbiji, dužine 9,9 metara, a širine 4,5 metara, posvećena rođenju Svetog Jovana Krstitelja, poznata je po tome što se u njoj čuvaju ikone svetog Jovana Krstitelja, svetih Apostola, Tajna večera…
Požega je spremna za predstojeću letnju turističku sezonu 2014., tvrdi direktorka Turističke organizacije Požega Jelena Bolović, koja je predstavila novine u turističkoj ponudi grada, najznačajnije manifestacije, nove programe, koje su pripremili turistički radnici Požege.
-Pored osnovnih turističkih vrednosti pomenula bih značajne manifestacije koje će se desiti u ovoj turističkoj sezoni. Na letnjoj pozornici, 11. jula održaće se Liga najboljih trubača-Radovanovo kolo, takmičenje trubačkih orkestara u sviranju kola.
Za 12. jul najavljena je druga po redu Štraparijada, takmičenje u vuči balvana, a 26. jula Moravička regata, i u avgustu Interakcija, studentski filmski kamp, gde se studenti brojnih filmskih škola okupljaju u zapadnoj Srbiji i snimaju svoje dokumentarne filmove.
Zbog mlađe populacije pomenula bi da Požega ima sjajne terene za velike i male sportove, otvoren bazen, terene za paraglajding, kao i biciklističke i planinarske staze – izjavila je Jelena Bolović.
Požega je podneblje šuma, bistrih potoka, čistih planinskih reka, izvorišta mineralnih voda, a čuvena je i po rodu kvalitetne šljive, po kojoj je i jedna od rakija dobila ime. Požega je mesto u kojem osim brojnih aktivnosti, možete pronaći mir i odmoriti se.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com