Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jedinstvena Zemljoradnička zadruga Veljko Lukić Kurjak u Lukićevu

Jedinstvena Zemljoradnička zadruga Veljko Lukić Kurjak u Lukićevu

  • PDF

Prilikom otvaranja Osmih „Žetvenih dana“, održanih 26. juna 2014. godine u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, Instituta za za ratarstvo i povrtarstvo i Zemljoradničke zadruge „Veljko Lukić Kurjak“ u Lukićevu, uz prisustvo velikog broja zadrugara, predstavnika institucija i medija, voditelj programa Nikola Božović, novinar redakcije Dopisništva RTS-a iz Zrenjanina, direktora ZZ “Veljko Lukić Kurjak”, gospodina Čedomira Spasojevića, najavio je pričom o tome da je nekad tipično vojvođansko selo imalo zadrugu, školu, fudbalski klub, a ponegde i crkvu. Jedno od retkih sela koje je sačuvalo sve to je Lukićevo, i to najviše zahvaljujući Zemljoradničkoj zadruzi, ljudima i menadžmentu , koji vode ovu zadrugu.

-Za razliku od mnogih, ova zadruga se nije ugasila, ona se transformisala i danas, 560 hektara obrađuje 35 poljoprivrednika, ili jedan čovek obrađuje 15 hektara. Zadruga sjajno posluje, ovde možete videti savremenu mehanizaciju, a najviše zahvaljujući sigurnoj ruci čoveka koji se nalazi na čelu ove Zadruge, Čedomiru Spasojeviću.
Prisutne, gospodin Spasojević upoznao je sa radom Zadruge, osnovane 1946. godine po kolonizaciji ovog mesta. Mukotrpnim radom i ogromnim odricanjem generacija žitelja Lukićeva, podignuta je i održana u životu ova Zadruga.
-Uz izuzetne napore i jedinstvo kolektiva, uspeli smo do današnjih dana da ga sačuvamo. Podatak da po zaposlenom posedujemo 15 ha govori o nama kao o savremenim Don Kihotima, jer smo pokazali da uz jedan domaćinski odnos može da se pozitivno posluje, i da nisu tačne priče da ni od 100 ha ne može da se živi. Tamo gde postoji jedan domaćinski odnos prema radu, može da se živi i od 20-30 hektara. Možda bi još mnogo bolje prolazili da godinama ne iščekujemo novi Zakon o zadrugama, koji nikada da izađe i da uđe u Skupštinsku proceduru, jer time bi nam bila jasnija naša pozicija u društvu. Nedonošenjem ovakvog zakona mnoge uredbe su nas mimoišle, tako da dobijamo vrlo malo podsticajnih sredstava i subvencija. Zato smo se okrenuli sami sebi i bili svesni da samo jednom intenzivnom proizvodnjom, maksimalnim koriščenjem onog što su nam generacije ostavile, možemo ići napred - rekao je Čedomir Spasojević.
ZZ „Veljko Lukić Kurjak“ prednjači (u okvirima Vojvodine) u procentima površina u sistemu navodnjavanja. Od 560 ha čak 320 ha je pod navodnjavanjem, a ovih dana pušta se u rad još jedan linear koji će pokriti još 80 ha. Takva infrastruktura omogućava intenzivnu proizvodnju tj. proizvodnju povrća za industrijsku preradu, i saradnju sa Frikomom, Marbo produktom… Ostali deo površina je podređen semenskoj proizvodnji, gde je ostvarena izuzetna saradnja sa Institutom za ratarstvo i povrtastvo Novi Sad i sa Chemical Agrosava “AS hybrids”.
U ZZ „Veljko Lukić Kurjak“ rade se visokoprofitabilne kulture, čime se obezbeđuje druga žetva na 40% površina koje su u sistemom navodnjavanja.
Gospodin Spasojević se zahvalio gostima što su posetili Lukićevo na ovaj svečan dan obeležavanja početka žetve pšenice i zaključio:
-Želeo bih da se vratite sa utiskom da ste bili kod dobrog domaćina i da o nama pričate kao jedinstvenim u Banatu, a možda i šire.
TOPSRBIJA to ovom prilikom i čini u znak priznanja ovoj zadruzi, njenim vrednim članovima i onome što smo videli i doživeli u Lukićevu tokom jednodnevnog druženja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com