Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Fond za podršku investicija u Vojvodini podržao Zelenu mrežu Vojvodine

Fond za podršku investicija u Vojvodini podržao Zelenu mrežu Vojvodine

  • PDF

Emilija Stefanović, direktorka Fonda za podršku investicija u Vojvodini, bila je prisutna na skupu, koji su nedavno u bašti restorana „Kafemat“, na platou novosadskog SPENS-a, organizovali Zelena mreža Vojvodine i gospođa Olivera Radovanović, povodom promocije mape organskih proizvođača, setrifikacionih kuća, prerađivača i distributera i u Bačkoj i u Osječko-baranjskoj županiji, realizovanih u okviru IPA projekta pogranične saradnje Srbija-Hrvatska “Pannonia Organica”.

Fond za podršku investicija u Vojvodini-VIP (Vojvodina Investment Promotion) osnovan je pre deset godina od strane Skupštine Vojvodine, sa ciljem podsticanja stranih investicija, pomoći investitorima da se pozicioniraju u novom poslovnom okruženju, kao i promocije Vojvodine kao vodeće investicione lokacije i lidera ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana.
Tom prilikom Emilija Stefanović se prisutnima obratila, sa apekta potreba Fonda za znanjima i postojanjem mape, kao što je ova. Ona je naglasila da kada je u pitanju organska proizvodnja u Vojvodini, imamo već jednog investitra iz Nemačke, koji je uložio u ovu vrstu proizvodnje, i za kojeg od 2008. godine proizvodi dvadeset proizvođača začinsku papriku koja se može naći u svim renomiranim marketima koji prodaju i plasiraju isključivo organske proizvode.
-Ono što je važno znati kada su u pitanju investicije, naročito strane direktne investicije, koje su predmet rada našeg Fonda jeste da je sektor organske proizvodnje u svetu globalno gledano jedan od niza poljoprivredne proizvodnje i prehrambenog sektora koji beleži izuzetan stabilan rast od 10%, bez obzira na ekonomsku i finansijsku krizu koja je bila u proteklih par godina, bar kada je u pitanju tržište. Takođe je značajno znati da proizvodnja ne prati potrebe tržišta i da još uvek postoji veoma velika potražnja i kada su u pitanju organsko voće i povrće, i kada su u pitanju organske žitarice, povrtarstke kulture itd. I to je mesto gde mi suštinski vidimo izuzetno veliki značaj postojanja i rada svih aktera koji rade na podršci organske poljoprivrede i organskog sektora u Srbiji. Sa jedne strane, jer je to jedno mesto na tržištu gde mi i naši proizvođači, možemo da pronađemo svoju šansu, a sa druge strane i Fond za podršku investicija tu prepoznaje jedan značajan podsegment koji može da promoviše, gde postoji potencijal, gde investitori mogu da dođu i da ulože da bi mogli od naših proizvođača da dobijaju sirovinu koju mogu dalje da prerađuju i plasiraju, kao u slučaju investitora koji je ovde pronašao svoje mesto.
Gospođa Stefanović je izrazila zahvalnost Zelenoj mreži Vojvodine, kao i Osječko-baranjskoj županiji, na ovom velikom doprinosu, bez obzira što se kod nas ovaj sektor razvija već duži niz godina, količine koje se proizvode i dalje nisu toliko velike, te postoji prostor da se udružimo i sa drugim zemljamo iz okruženja, da bi zadovoljili potrebe nekog ozbiljnijeg prerađivača.
Ona je dodala da bi bilo značajno imati ovakve mape ne samo za Bačku nego i za druge regione u našoj zemlji, celu Vojvodinu i ne samo za organsku proizvodnju, već i za sve druge podsektore, jer bi se time moglo jasnije staviti do znanja koji su to potencijali sa kojima raspolažemo i na koji način mogu da dođu do kontakata sa svojim potencijalnim snabdevačima.
Skupu su prisustvovali i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i član Vlade AP Vojvodine, gospodin Miroslav Vasin, gospođa Ljiljana Olujić iz Ecorural Net, Udruge za ekološku i tradicijsku proizvodnju i ruralni turizam Osijek i glavni menadžer projekta sa Hrvatske strane, prof. emeritus dr Branka Lazić iz Zelene mreže Vojvodine, kao i partneri iz Hrvatske, gospodin Varga Gabor, potpredsednik opštine Bilje.
Mape organskih proizvođača, setrifikacionih kuća, prerađivača i distributera i u Bačkoj i u Osječko-baranjskoj županiji možete videti na sajtu: www.zelenamreza.org.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com