Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Raška opština velikih mogućnosti koje čekaju svoje iskorišćenje

Raška opština velikih mogućnosti koje čekaju svoje iskorišćenje

  • PDF

Na III Business Summit-u, koji je krajem juna, u organizaciji Etno centra Gegula, održan u hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, osim sajma srpskih brendova, seminara, predavanja, panela na teme poslovnih ideja i istorijsko-kulturnog vremeplova, veliku pažnju izazvao je seminar pod nazivom: Neiskorišćeni potencijali Srbije u domenu poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma. U okviru ove tematske celine Marina Milić i Mladen Kuzmanović prezentovali su turističke poljoprivredne potencijale opštine Raška.
Opština Raška se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, u slivu reke Ibar i kanjonu između planina, Kopaonik i Golije. Opština Raška ima 25.000 stanovnika i ogroman potencijal u razvoju poljoprivrede i turizma.

Četiri osnovna turistička oslonca ove opštine su: Kopaonik, Golija, Jošanička Banja i seoski turizam.
Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji je dobio ime po rudnicima, u kojima se pre dolaska Rimljana na ove prostore, kopala ruda, naročito ona iz koje se dobija srebro.
Kopaonik je danas poznata turistička destinacija i najveći skijaški centar Srbije. Kopaonik karakteriše preko 200 sunčanih dana u godini i preko 160 dana pod snežnim pokrivačem, što je posebno značajno ljubiteljima skijanja. Iz godine u godine dužina staza, žičara, te smeštajnih kapaciteta - se proširuju. Skijaški tereni Skijaškog centra Kopanik pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša. Kopanik je i tokom leta privlačna destinacija na kojoj se organizuje veliki broj manifestacija: Dani borovnice (sredinom jula); Dani vrganja (ove godine početkom septembra); Paraglajding kup (državno, evropsko i svetsko prvenstvo), kao i biciklističke trke, moto skup, orijentiring... Kopanik teži poboljšanju i spovođenju kvalitetnog slobodnog vremena tokom letnje sezone, i u tom smislu se organizuje veliki broj pešačkih tura, ekskurzija i škola u prirodi.
Koliko su veliki benefiti od turizma, govori činjenica o broju zaposlenih u toj privrednoj grani, o razvoju čitavog područja na konto razvoja turizma, i broja mladih koji su ostali na Kopaoniku.
S druge strane, turizam nanosi velike štete jednom prostoru, pogotovo u ekološkom smislu. S tim problemom sve više se suočava i ovo turističko odredište. Veliki broj truista ostavlja velike količine otpada. Opština Raška svake godine po završetku turističke sezone organizuje akciju čišćenja, ali u narednom periodu mora se potencirati što bolje održavanje životne sredine na ovoj planini.
Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika, u dolini reke Jošanice i njena pritoka Samokovka, na nadmorskoj visini od 550 metara, predstavljaju „zelena vrata“ Kopaonika. Jošanička Banja ima karakteristike klimatskog lečilišta, jer ima 5 izvora mineralnih voda koji se ubrajaju medu najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 78C. Ostali izvori su ukupnog kapaciteta 30 litara u sekundi. Vode Jošaničke Banje pripadaju grupi hipertermi, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Koriste se u lekovite svrhe pijenjem i u kombinaciji sa hidro-kinezi terapijom i medikamentima. Mogle bi se veoma uspešno koristiti u balneološkom tretmanu kod zapaljenjskog, degenerativnog i ekstraartikularnog reumatizma, nekih vrsta steriliteta kod žena, kožnih oboljenja i kod svih sekundarnih oboljenja nastalih posle povreda i posle operativnih stanja.
U Jošaničkoj Banji je otvoren i aqua park „Draguljica“, što uz lečilište, raskošnu prirodu i pešačke ture, daje još jedan zanimljiv sadržaj.
Jošanićka Banja predstavlja primamljivu destinaciju za ulaganje investitora, kako u smeštajne kapacitete, tako i u sportsko-rekreativne i zdravstveno-rehabilitacione centre, za koje ima velike potencijale.
Jedan od problema su male hidroelektrane koje se poslednjih godina grade u Jošaničkoj Banji i koje, po rečima gospođice Milić u opštini Raška mogu da predstavljaju ekološku katastrofu. Zato opština Raška ima cilja da to zaustavi i da pokrene sportsko rekreativni i zdravstveni turizam.
Golija (koja je dobila ime po svojoj veličini-golemosti) je jedan od 211 rezervata prirode u svetu. Uredbom Vlade Republike Srbije od 2001. Godine, proglašena je za Park prirode, a u jesen iste godine UNESCO je proglašava za Rezervat biosfere Golija-Studenica. Ovaj sertifikat omogućio je Goliji da se njeni proizvodi reklamiraju kao retkosti rezervata biosfere. Prostire se na ataru pet opština, a opštini Raška pripada 17% njene ukupne površine. Golija ima povoljne klimatske uslove pogodne za razvoj zdrave hrane, za razvoj stočartva i ruralnog, odnosno, eko turizma.
Ovo je i bogato kulturno-istorijsko područje koje je u strategiji razvoja Srbije prepoznato kao investiciono najznačajnija destinacija jugozapande Srbije u koju obavezno treba ulagati.
U samoj Raškoj turisti se nastoje privući manifestacijama, od kojih su najposećenije: Ulična trka, manifestacija na kojoj je promoter prošle godine bila Novopazarska atletičarka Amela Terzić; zatim Kulturno leto koje je prošle godine ugostilo YU Grupu a ove se očekuje koncert Bajage i instruktora.
Iz gore navedenog, opština Raška je opština velikih prirodnih, kulurnih, istorijskih bogatstava i velikih neiskorišćenih potencijala, kao što je bio i radni naslov ovog seminara.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com