Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA MUZIKA Završen 15. EXIT počinje I. Sea Dance

Završen 15. EXIT počinje I. Sea Dance

  • PDF

EXIT koji je ove godine proglašen za Best Major European Festival opravdao je svoju reputaciju.
Spektakularni vatromet koji je osvetljavao nebo deset minuta pre ponoći do ponoći i nastupa britanske elektro-pop grupe Pet Shop Boys, pre kojih su na Main Stage nastupili najpopularniji belgijski performeri, Stromae, već prvog dana, 10. juna, na rođendan najvećeg srpskog genija, Nikole Tesle, obećavali su nezaboravan provod.

Za četiri dana, posetioci EXIT festivala mogli su da vide najveće svetske muzičare i DJ-e: Damon Albarn, disko kraljicu Gloriu Gaynor, Hurts, Skrillex, Suede, Carl Cox vs. Danny Tenaglia, Disclosure LIVE, Deep Dish, Carl Craig vs. Green Velvet, Afrojack vs. Quintino, veliki broj domaćih bendova, na Main i Fusion Stage.
Na Latino Stage se igralo u razigranim ritmovima, pre svega Kube, a na OTPevaj karaoke Stage se pevalo, a nisu zanemareni ni oni koji vole malo tvrđi zvuk.
Ni vreme, koje je bilo i letnje i jesenje, i kišno i sa blatom, nije pokvarilo opšti utisak niti se odrazilo na posetu.
Subotnja noć, tradicinalno najposećenija, bila je to i ovoge godine, kada je podržan Rudimental, proglašen za najbolji novi bend na "UK Awards" ceremoniji, koji je zagrejanu atmosferu nastupom Two Cellos, podigao do usijanja.
Osim muzičkog happeninga, organizatori EXIT-a omogućili su prećenje završetka Svetskog prvenstva u fudbalu, na video-bimu postavljenom na Positiv Vibration Reggae Stage, koja je za vreme utakmica, privremeno stao. Da je ovo bio mudar potez organizatora govori veliki broj domaćih i stranih navijača, koji su muzički, za trenutak podredili sportskom događaju.
I ove godine, sa raznovrsnim ne-muzičkim, a za mlade interesantnim programom, bio je osmišljen AGORA prostor.
Inovirajući nove sadržaje, EXIT je odavno prestao da bude samo muzički festival, već je svoj smisao našao i u podržavanju domaćih brendova. Tako je Etno kutak, između Reggae i Fusion Stage, pripao drugom velikom vojvođanskom brendu-temerinskom Bean festivalu, a posetioci su mogli, na štandu na kojim je predstavljena Vojvodina, da probaju pasulj spremljen na tradiconalan srpski način, srpske kobasice, perkelt sa severa Bačke i još svašta ponešto, domaće..
Više od 400 muzičara iz celog sveta, nastupom na dvadesetak bina, prodefilovali su Petrovaradinskom tvrđavom od 10. jula pa sve do 13. jula, kada su kapije Tvrđave zatvorene, a već 15. jula biće otvorene kapije plaže Jaz, kraj Budve, gde se ove godine, po prvi put, EXIT žurka nastavlja. I sve do 17. jula, kada ćemo, do jula naredne godine, očekivati novi EXIT 2015 sa novim iznenađenjima.
Jer, od EXIT-a, zato što je najbolji, očekujemo da to i ostane.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com