Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Nišville Jazz festival: Stiže legendarni The Original Blues Brothers Band

Nišville Jazz festival: Stiže legendarni The Original Blues Brothers Band

  • PDF

Posle EXIT-a na Petrovaradinskoj tvrđavi i SeaDance festivala na plaži Jaz u Budvi, u julu, sledi novi muzički happening - Internacionalni Jazz Festival Nišville, koji će se ove godine održati od 14.-17. avgusta na Niškoj tvrđavi.
Andrej Blagojević iz organizacije Nišville jazz festivala, bio je prisutan i na Youth Fair, Reginalnom sajmu omladinskog turizma u Novom Sadu, gde se, po treći put predstavio i ovaj festival.

-Na Yout Fair-u smo predstavili omladinski segment Nišville, koji ovaj festival neguje godinama, a odnosi se na jazz edukacije tj. jazz workshop-ove (za klavir, gitara, bas, bubnjevi, limeni i drveni duvački instrumenti i vocal), radionice za obučavanje mladih od strane svetski priznatih i poznatih muzičara u toj branši. Pored toga, Nišville neguje i Youth Stage, koja postoji na našem festivalu, gde sviraju mlade nade u usponu, za vreme trajanja festivala, a čiji je program besplatan.
Sigurno je interesantna i informacija da je Nišville volonterski tim, prošle godine dobio nagradu za najbolji volonterski klub u Srbiji, koji okuplja 350 učesnika iz preko 20 zemalja - rekao je Andrej Blagojević.
Program Nišville će, kao i svake godine biti fuzija muzičkih stilova, koji su na neki način povezane sa džezom, kako bi bili zadovoljeni muzički ukusi svih posetilaca.
Ove godine Nišville obećava atraktivan provod, jer će se na programu festivala, na sedam stage-a (Main Stage-Earth&Sky, River Stage, Welcome Stage, Open Stage, Youth Stage, Matine Stage, Midnight Stage) održati 80 koncerata. Ove godine nastupiće dosta headlinera, koji će u zvaničnom delu festavala, održati 25 koncerata, a ostalo su besplatni nastupi, koji čine prateći deo festavala.
Na Nišville 2014. nastupiće, između ostalih: Valya Balkanska, jedna od najcenjenijih etno pevačica u svetu, u pratnji čuvenog bugarskog orkestra “101 Kaba Gaidi”; Dorado Schmitt, poznati francuski gitarista, violinista i kompozitor, jedan od vodećih umetnika gipsy swing pravca; duo gitara - Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski; bend poznate holandske saksofonistkinje Candy Dulfer; hor Viva Vox, koji će pored svog reperoara izvesti i blok gospel pesama kao i džez standarda; Grupa September, najznačajniji džez rock sastav, jedna od prvih super grupa sa ex-Yu prostora; američki septet The Cookers; “brazilska Aretha Franklin”, umetnica, pevačica, kompozitor, pijanista, Tania Maria; prošlogodišnji dobitnik Oskara za muziku i jedan od najboljih svetskih big bendova, Brussels Jazz Orchestra; Grupa Empirical, jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih britanskih džez sastava tokom poslednje decenije; sastav Mop Mop koji predvodi italijanski muzičar, producent, kompozitor i DJ, Andrea Bennini; američka pevačica nigerisjkog porekla Iyeoka Okoawo, koju mnogi proglašavaju naslednicom Ejmi Vajnhaus i sledbenicom Nine Simon, Šade i Laurin Hil; japanski trio koji predvodi gitarista Nobuki Takamen… A najznačajnija soul i ritam bluz postava na svetu The Original Blues Brothers Band, poznata po istoimenim filmovima - zatvoriće ovogdišnji Nišville Jazz festival.
Iako je ove godine Nišville ostao bez podrške Ministarstva kulture, festival će se održati urkos svemu, a organizatori će se potruditi da ga isprate na profesonalnom nivou.
Kao i svake godine Nišville jazz festival biće prisutan i u drugim gradovima Srbije. Tako će u Beogradu u Sali “Kolarčeve zadužbine” predstaviti deo programa i 16. avgusta će nastupiti jedan od najboljih svetskih big bendova, Brussels Jazz Orchestra i po mnogima najbolji srpski jazz sastav - niški Eyot.
Ovogodišnji Nišville proteći će u sećanju na nedavno preminulog velikana jazz-a Mihajla Mišu Blama. Prisutan na svakom od poslednjih desetak izdanja festivala, aktivan i kao muzičar, predavač na workshop-ovima, učesnik promocija i tribina, bio je najveća podrška festivalu, kada je reč o muzičarima.
Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mrežama CS Eventim u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.eventim.rs, i to: komplet karata po ceni od 2.500 dinara, dnevne karte po ceni od 1.000 dinara, za dva dana (četvrtak i petak / subota i nedelja) 1.500 dinara, VIP komplet po ceni od 4.000 dinara i VIP dnevne po ceni od 1.500 dinara.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com