Wed01192022

Poslednja izmena:01:11:04 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Spomenik Nikole Pašića u Beogradu

Spomenik Nikole Pašića u Beogradu

  • PDF

Nikola Pašić (1845-1926), je političku karijeru otpočeo 1878. godine kao narodni poslanik, izabran u Zaječaru. Godine 1881. je zvanično osnovao Radikalnu stranka i stavio se na njeno čelo. Dva puta je bio gradonačelnik Beograda (1889.-1891. i tokom 1897. godine), diplomata i u nekoliko navrata predsednik Srpske vlade. Na tom položaju bio je tokom celog Prvog svetskog rata.
Beograd i Beograđani su Nikoli Pašiću posvetili jedan trg, na kojem se nalazi bronzani spomenik visine 4,20m, podignut 1998. Godine.
Spomenik je delo našeg čuvenog vajara Zorana Ivanovića, koji je Nikolu Pašića predstavio malo drugačije, i dobar je primer kako se istorija malo preinačava.

Spomenik, naime, predstavlja Nikolu Pašića u herojskom stavu, ispršenog, kao jednu vrlo odlučnu ličnost, dok su istorijski podaci suprotni. Po njima Nikola Pašić je uvek išao poguren.
Nikola Pašić je tako 80 godina kasnije predstavljen kao junak koji samo što nije jurunuo na bajonete, dok je on zapravo bio prototip političara kakve znamo danas.
Druga poznata stvar o njemu je, i možda je zbog toga i bio tako uspešan političar, što nikada nije završavao svoje rečenice. On je bio poznat po tome što je odgovarao toliko dvosmisleno da se pod tim moglo sve podrazumevati.
Spomenik je tu postavljen jer gleda prema Domu Narodne skupštine. Ono što oni koji su ga postavljali verovatno nisu imali na umu, a što je danas zanimljivo, što se njegova kuća u kojoj je živeo do 1914. i ponovo od 1918. godine, nalazila na 50-tak metara odavde (na ulazu sa Terazija u Nušićevu ulicu, sa desne strane, danas je na tom mestu Robna kuća Beograd). Ta kuća je za vreme Velikog rata opljačkana, kao i sve druge kuće viđenijih Beograđana, i 1914. godine i godinu dana kasnije od strane Austrougara.
Na Polikastru kod Soluna, nalaze se dva obeležja koja podsećaju na zbivanja u Prvom svetskom ratu: spomenik podignut u čast boraca savazničkih armija stradalih u borbama na Solunskom frontu i biste pet predsednika vlada zemalja saveznika iz tog vremena. Među njima i bista nekadašnjeg predsednika Srpske vlade, Nikole Pašića.
Svake godine, poslednjeg vikenda septembra, predstavnici delegacija zemalja saveznika obilaze te spomenike: u subotu taj dan svečano obeležavaju u Zejtinliku, a u nedelju na Polikastru, gde ispred spomen obeležja polažu vence.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com