Tue06022020

Poslednja izmena:09:41:39 AM

Back REPORTAŽE Prisustvovali smo Šumadijska sela viđena očima novinara

Šumadijska sela viđena očima novinara

  • PDF

Razvojni biznis centar u partnerstvu sa Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac i lokalnom samoupravom Kragujevac, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, sprovodi Projekat pod nazivom „Podsticanje ruralnog turizma za održivi lokalni ekonomski razvoj“, koji ima za cilj podršku razvoja seoskog turizma. Priliku da se detljnije upoznaju sa potencijalima ovoga kraja kada je reč o ovom vidu turističke ponude, imali su u subotu, 2. avgusta 2014. godina, predstavnici medijskih kuća iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, izletom kroz Šumadiju.

Domaćini su za ovaj jednodnevni izlet pripremili sadržajan program, kako bi se što bolje predstavili, a imali su da pokažu mnogo toga.
Put je vodio prvo u domaćinstvo Dragoljuba Švabića koji je inicijator manifestacije „Otvorena dvorišta“. Cilj te manifestacije je bio da se u seoskim sredinama očiste deponije, posadi cveće i autentično bilje za ovo podneblje. Kada je prvi put organizovana ova manifestacija 2007. godine, u selu Vlakča, odakle je ovo takmičenje i poteklo, a zatim se proširilo na čitavu Šumadiju i centralnu Srbiju, bilo je prijavljeno samo 10 dvorišta, ove godine 40. U međuvremnu, Gradska turistička organizacija Kragujevac se uključila u organizaciju, koja je proširena na područje opštine Kragujevac, a ove godine je osam turističkih organizacija iz centralne Srbije bilo uključeno u tu organizaciju, ukupno 221 dvorište u centralnoj Srbiji. Svake godine se proglašava najlepše dvorište, najlepše etno dvorište, najlepše park-dvorište i najlepši detalj. Važi mišljenje da su u selu Vlakča najlepša dvorišta u Srbiji, a od Privredne komore Srbije, Gradska turistička organizacija je 2011. godine nagrađena „Turističkom slagalicom“ u kategoriji najbolje nove manifestacije. U tom sklopu, novinari su imali priliku da vide i jedno od najlepših dvorišta u Šumadiji, vlasnice Slađane Ješić.
Gosti su potom otišli u domaćinstvo bračnog para Marka i Jelene Pavlović, vlasnike „Markovog konaka“, takođe u Vlakči, koje je specijalizovano za lovni turizam, zatim su obišli vodenicu „Cicića“ na rečici Srebrnici u Stragarima, jedinu od 68 vodenica iz doba kneza Miloša, koja je i danas aktivna, gde i dan danas seljaci melju žito i gde su novinari imali priliku da probaju vruću proju pripremljenu od brašna koje je upravo samleveno, a potom i da obiđu domaćinstvo Milomira Cicića, takođe specijalizovano za lovni turizam, kao i za smeštaj porodica sa decom. Tamo je gostima bila priređena prava šumadijska zakuska, ručak, koji je pratio nastup članova Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ iz Kragujevca.
Na kraju, novinari su imali priliku da obiđu Kuću Čolovića, smeštenu na padinama Rudnika, u selu Mala Vrbica, koja je brend lider u razvoju ruralnog turizma jugoistočne Evrope za 2012. godine. Čolovići su bili vrlo ugledna šumadijska familija tokom XIX i sve do polovine XX veka, koja je iznedrila brojne dobre domaćine, solunske borce, vrhunske intelektualce, ali i sportiste svetskog ranga, na čelu sa Milisavom Čolovićem, najstarijim od petoro braće, koji je bio apsolutni šampion u streljaštvu između dva svetska rata. Porodica Čolovića je bila poznata kao izvoznik pekmeza, koji je išao put Austro-Ugarske. Danas se u srcu imanja od blizu 150ha, nalazi nekoliko kuća i pet salona koji su prave male muzejske postavke i to je najreprezentativnije domaćinstvo na teritoriji grada Kragujevca, koje se u ovom trenutku bavi seoskim turizmom.
Na teritoriji Kragujevca trenutno ima 18 kategorisanih domaćinstava u 56 sela i ovo jedna je od najurbanijih sredina u Srbiji, jer samo 16% stanovništva živi u ruralnim sredinama.
Puni utisaka o veličanstvenoj prirodi i ljubaznim domaćinima, na svakom koraku se mogao prepoznati trud ljudi Šumadije, njihova kreativost, i potreba da podignu kulturu življenja na jedan viši nivo. Vidan je i napor turističkih radnika Kragujevca na negovanju takmičarskog duha, kako između stanovnika jednog sela, tako i između dva i više sela, u cilju podsticanja da svako da svoj maksimum.
Kada se na ovaj način prođe Šumadijom, najveća je neverica u činjenicu da srpska sela odumiru. Ali, ako je to i istina, ona se nikako ne bi smela dozvoliti, jer bi to bio zločin.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar