Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Slađana Ješić ponosna vlasnica najlepšeg dvorišta centralne Srbije

Slađana Ješić ponosna vlasnica najlepšeg dvorišta centralne Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na regionalnom takmičenju „Otvorena dvorišta“, u kojem su učestvovala domaćinstva sa područja Kragujevca, Topole, Batočine, Lapova, Knića, Despotovca, Rače i Rekovca, 2014. godine je za najlepše, proglašeno dvorište Slađane Ješić, iz sela Vlakče, kod Kragujevca.

-Akcija „Otvorena dovorišta“ počela je pre osam godina. Mi smo bili jedni od deset učesnika i te 2007. godine. Učestvovali smo i ove godine, kada se samo iz našeg sela prijavilo 40 domaćinstava, a akcija proširila na regionalan nivo. To nam daje volju, satisfakciju, da naše dvorište bude lepo i za nas same i za druge - kaže Slađana Ješić, majka dva studenta (sin je student pete godine Veterinarskog fakulteta u Beogradu, ćerka treće godine Policijske akademije-kriminalistiku, takođe u Beogradu), zaposlena u Domu zdravlja u Stragarima, kao medicinska sestra. Slađana je završila Fakultet strukovnih studija-fizioterapeut, i ponekad nađe vremena da se bavi i svojom osnovnom profesijom. Ovo dvorište, izabrano za najlepše u konkurenciji 221 drugih, čini stari, autentični deo, sa starim plotom i tri stare kućice, koje ova porodica planira da u dogledno vreme renovira za prijem gostiju, i novi deo sa kućom i sa voćnjakom i vinogradom, sve zajedno oko 1,5 do 2 hektara uređenog prostora.
Da bi se odnegovalo pobedničko dvorište, valja početi od travnjaka, a za to je potrebno puno truda i nekoliko godina rada. Konktertno, ovo dvorište je Slađana Ješić sa svojim suprugom, počela da stvara od nule. Ono je bilo jako zapušteno, pošto 25 godina niko nije živeo u kući, a 2000-te godine, Ješićevi su zasadili travu, i od tada je neguju: jednom nedeljno kose i redovno zalivaju.
O planovima za dalje kaže da ih ima, ali da su dva studenta prioritetna investicija i da tek kada sin i ćerka završe fakultete, ona i suprug razmišljaju da se bave seoskim turizmom, za čega imaju i ideje, i prostora a i afiniteta.
-Lepo je ovde. Nedostaje jedan objekat koji treba da završimo, i onda bismo mogli da počnemo. Prvi korak smo napravili tako što smo počeli proizvodnju pasterizovanih domaćih sokova (probali, fantastičan je – prim. autora), ove godine od jabuke i višnje, a prošle godine od dunje. Započela sam i proizvodnju kozjeg sira, ali sve to planiramo da proširimo, da napravimo mini farmu koza, gde bismo gostima ponudili domaći kozji sir, sok, zdravu hranu, sve proizvedeno u okviru našeg domaćinstva – obavestila je naša sagovornica, Slađana Ješić.
A potencijalnim turistima ovo domaćinstvo bi moglo da ponudi svašta. Zdravu hranu, čist vazduh, šetnju, deo netaknute prirode na Rudnik planini, koji bi mnogi ljudi voleli da vide. Ali, ako i kada počne da se bave seoskim turizmom, ova porodica će osmisliti još neke sadržaje kako bi predstavili svoje selo, svoj kraj, na najlepši način.
Jer, živeti ovde je lepo. Možda nije lako, kada treba obaviti neki posao, uglavnom administrativne prirode, uvek se mora u Kragujevac, ali sve se to da organizovati i uz dobru volju i puno rada, može postići.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com