Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Duško Pajić: Volja, mladost i ljubav krivci što se folklor još uvek igra

Duško Pajić: Volja, mladost i ljubav krivci što se folklor još uvek igra

  • PDF

Duško Pajić predsednik Udruženja seoskog folklora „Teodor Pavlović“ iz Novog Miloševa, koje pod ovim imenom postoji od 2007. godine, nedavno se sa svojim ansamblom vratio iz Španije, sa osvojenim drugim mestom i srebrnom plaketom. Projekat je podržalo Ministarstvo omladine i sporta AP Vojvodine, opština Novi Bečej i MZ Novo Miloševo. Da nije bilo njihove pomoći, oni ne bi otišli na taj međunarodni festival, na kojem je učestvovalo 28 država, a oni reprezentovali Srbiju na najlepši mogući način.

USF „Teodor Pavlović“okuplja preko 20 veterana od 45-50 godina, tri igračke grupe, od 7-12, 12-15 i izvođače, ukupno 145 aktivnih članova, što za mesto od 6.780 stanovnika, nije mala stvar. U sedam-osam godina od osnivanja Društva, obišli su sedam država, i u svakoj su predstavili Banat, odakle potiču i sve one druge igre koje pripadaju Srbiji i narodima i narodnositma koje žive u njoj. Bili su u Italiji, Republici Srpskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, a u Španiji su upoznali folklorni ansambl iz Rusije, iz Rastova na Donu i sa njima uspostavili saradnju, pa sledeće godine planiraju da krenu put Rusije.
Situaciju u našem folkloru gospodin Pajić smatra vrlo složenom:
-Kada god se obratimo nekome za pomoć, svi govore kako je teško. Nekada je bilo lakše doći do sredstava, a bez pasoša smo išli u Bosnu, Sloveniju... Sada su ta vremena prošla. Ne možemo otići kuda hoćemo, teško nam je da skupimo i za gorivo, autobus. Ali, snalazimo se. Do sada smo napisali 15 projekata od kojih je prošlo 10. Naša deca sakupljaju pet ambalažu, pakuju je u džambo vreće i odnose u firmu ovlašćenu za otkup. Od tih para finasniramo jedan deo puta.
I opština Novi Bečej nam uvek izlazi u susret, onoliko koliko su njene mogućnosti, a i MZ Novo Miloševo nam u poslednje vreme pomaže - kaže gospodin Pajić svestan da ansabli ne mogu da putuju jednom mesečno, kao nekad, ali da je nužno da pokažu šta znaju bar tri puta u toku godine.
-Jer, mi možemo da pokažemo šta znamo i umemo u Novom Miloševu, ali ako se ne pokažemo u Republici Srpskoj, Slovačkoj, niti će nas drugi videti, niti ćemo mi videti druge. Mi smo 21. jula imali nastup u Španiji i da nismo bili tamo, ne bismo nikoga upoznali, sklopili poznanstva, razmenili iskustva, pokazali ljudima, poznavaocima folklora drugih zemalja da postojimo, i da dolazimo iz Srbije, Vojvodine, Novog Bečeja - objašnjava gospodin Pajić.
Ovaj ansambl je 2011. godine predstavljao našu državu na Republičkom takmičenju u Kličevcu kod Požarevca, gde je osvojio zlatnu plaketu najboljih iz Srbije, sa zapisom „Miloševačka svadba“, starim oko 150 godina, koreografa Mileta Vujčina. Trude se da od zaborava otmu i druge običaje, ali nije samo igra ta koja ih drži na okupu. U prostojima Društva svi članovi se druže, imaju svoj klub, sto za stoni tenis, pikado, muziku, internat, i mada su probe tri puta nedeljno, svaki dan dolaze da vide svoje drugove, da se zabave, ispričaju. Duško Pajić odgovorno tvrdi da ovu decu ne možete videti kako piju alkohol ili prave neke gluposti.
USF „Teodor Pavlović“ polako, ali sugurno, preuzima i organizaciju kulturnog života Novog Miloševa. Ove godine je prvi put u svom selu organizovao „Tucanijadu“ za Uskras, na kojoj se okupilo 100 takmičara i podeljeno je dvadeset nagrada.
Ove godine za Sv. Iliju, slavu Novog Miloševa, ugostili su folklorne ansamble iz Bosanske Gradiške, Valjeva i Rumunije, a u sastavu Društva je i Udruženje žena, koje svake godine priredi štrudle, gibanice, a za vinoljupce se organizuje Vinska ulica.
-Ja sam i u Savetu MZ, ujedno i predsednik Komisije za kuturu. Imam veliku pomoć dece i mladih voljnih da učestvuju u svakoj smislenoj akciji. U okviru Društva deluje i pevačka i glumačka grupa, hor koji broji 17 članova, tamburaški orkestar. Naši glumci, amateri nastupaju po okolnim mestima Vojvodine. Iako svi radimo za svoju dušu i iz ljubavi, uspevamo da animiramo našu decu da ne budu besposlena, i da se zanimaju lepim i korisnim stvarima, što je osnovni motiv našeg rada – naglasio je Duško Pajić.
Po mišljenju našeg sagovornika, glavni „krivci“ što se folklor još uvek igra u Srbiji su volja, mladost i ljubav. Ono što ga brine je da u jednom ansamblu ima 12 predstavnika jačeg pola, u drugom 6, naspram 27 devojčica. Svi apeli, odlasci u škole i vrtiće, ne bi li deci približili lepotu narodnog stvaralaštva, nisu urodili plodom. A dečaci u folklornim ansamblima su neophodni, jer bez para je teško, ali se može, ali bez igrača nema igre.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com