Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Svetluša Hlavač: Kreativni vikend u Oazi MB

Svetluša Hlavač: Kreativni vikend u Oazi MB

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Za vikend, 8.-10. avgusta, turističko-rekreativni kompleks Oaza MB ugostio je mlade kreativce iz vojvođanskih mesta, na seminaru povodom kreativnog pisanja. Ovaj seminar organizovao je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Odbor za kulturu uz pomoć Kancelarije za Slovake u dijaspori, koji su finansijski pomogli organizaciju ovog projekta.

Svetluša Hlavač koordinator Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Novom Sadu je objasnila da su pravo učešća na ovom projektu, koji se održava po prvi put, imali srednjoškolci i studenti, čiji su književni radovi nagrađivani u toku ove i prošle godine, na konkursima koje je organizovao NSSNM.
-Projekat je osmislila gospođa Zdenka Valent Belić, predsednica Odbora za kulturu NSSNM, Kancelarija za Slovake u dijaspori je finansijski pomogla njegovu organizaciju, uz Nacionalni savet, koji je takođe, izdvojio određena sredstva.
Seminar su vodili predavači iz Slovačke, Miron Pukan, sa Filozofskog fakulteta u Prešovu, Marta Součková, takođe iz Prešova, lektor za slovački jezik na Filozofkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, koji ovakve i slične seminare godinama vode širom Slovačke, kao i pesnik, Martin Prebuđila iz Stare Pazove.
Ovaj trodnevni seminar izborilo je pravo da pohađa dvanaest kreativaca, tri studenta i devet srednjoškolaca iz Gložana, Selenče, Bačkog Petrovca, Luga, Kisača i Novog Sada. Među učesnicima našla se i učiteljica rodom iz Luga, koja radi u Suseku, i koja je izdala knjigu proze za decu, rekla je Svetluša Hlavač i podvukla da su to sve talentovana deca, disciplinovana, pa se sve odvijalo po planu, a inspiracija ambijentom kompleksa Oaze MB, bila je dodatni benefit.
U toku ova tri dana, učesnicima su ponuđene interesantne radionice, npr. da neparne strofe neke pesme dopune parnim; vežbe transformacije; polaznici su analizirali njihove tekstove koje su doneli na ovaj seminar...
Sve to, zahvaljujući velikom iskustvu predavača, koji su između ostalog sa njima radili psihološke vežbe opuštanja, doprinelo je boljem upoznavanju polaznika, njihovom druženju i uvažavanju razlika, pre svega u godinama. Svoje slobodno vreme koristili su da se okupaju u bazenu, koji se nalazi u okviru centra Oaza MB, da izađu u Gložan, a došli su i na ideju da donesu harmoniku, da se zabave, „ da bude i rekreativno, a ne samo kreativno“, dodala je Svetluša Hlavač.
Po rečima naše sagovornice, ovaj pilot projekat je ostavio odličan utisak, na opšte zadovoljstvo kako organizatora, tako i predavača i polaznika, pa se već sada planira ovakva susret 2015. godine. Pre toga, već sledećeg vikenda, u Bačkom Petrovcu, Odbor za kulturu NSSNM organizuje seminar za koreografe, za koji je prijavljeno 40 učesnika.
Da kreativnost podrazumeva i ambiciju, i da je mladim ljudima dovoljno i tri dana da se povežu i osmisle nešto novo, govori njihov predlog da se sa ovog projekta izda zbornik radova, koji bi bio uobičajena praksa za svaki sledeći susret.
Jedno je sigurno, svako od njih, uključujući i one koji su sve ovo osmislili, otići će kući sa novim i lepim iskustvom, koji će ugraditi u svoj dalji rad.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com