Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti Fimeka: Stekli smo dragoceno iskustvo tokom letnje prakse u firmama

Studenti Fimeka: Stekli smo dragoceno iskustvo tokom letnje prakse u firmama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Fakulteti su nakon upisnog roka ponovo opusteli, ali redovni studenti tokom letnjih meseci ne miriju. I studenti Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) , Privrene akademije u Novom Sadu, skupljali su tokom jula neophodna praktična iskustva, koja će im pomoći da shvate šta ih očekuje u budućnosti i kako da povežu i usavrše teorijsko znanje sa onim što ih čeka na radnom mestu. Evo njihovih utisaka:

Dragana Koruj - student četvrte godine: “Praksu sam radila u Produktnoj berzi u trajanju od dve nedelje. Za to vreme, upoznala sam se sa poslovanjem preduzeća, videla čime se bavi računovodstvena, pravna, info služba, u čijim sam poslovima i sama učestvovala. Najinteresantniji deo je svakako berzanska sala. Zaposleni, kao i direktor berze, ljubazno su me dočekali i strpljivo objašnjavali svoj deo posla koji obavljaju. Poznate stvari iz teorije, sada sam po prvi put videla i u praksi i na tome sam beskajno zahvalna direktoru berze, gospodinu Žarku Galetinu, Maši i Tijani, Miši, kao i svim brokerima, koji su strpljivo odgovarali na sva moja pitanja vezana za berzanske poslove.”
Snežana Tomić - student četvrte godine: “Na praksi sam bila u firmi "Koteks Viscofan", koja se bavi proizvodnjom kolagenih omotača. Obavljala sam praksu u sektoru Nabavke i Logistike kao i Servisu kupaca. Bavila sam se dokumentima koja se tiču uvoza, izvoza, kao i plana nabavki. Zaposleni su bili izuzetno prijatni prema meni, prihvatili su me kao jednog od njih i maksimalno su se trudili da me uvedu u vrstu posla kojom se bave. Obzirom da je to sektor koji mora biti vrlo precizan, odnosno mora se voditi računa o svakoj zavedenoj stavki, očekivala sam da je atmosfera ozbiljnija, međutim, toliko su prijatni da se uvek nalazilo mesta za šalu. Naučila sam dosta, kako o pokretanju uvoza, vođenja kontrolnika uvoza i izvoza, tako i o pripremanju dokumenata robe na carinjenje. Ova praksa mi je puno pomogla i želim da se zahvalim svima koji su mi omogućili da je obavim."
Nikola Stojsavljević - student IV godine, studijski program poslovna ekonomija i finansije: „Moje iskustvo sa prakse u agenciji za MSP Alma Mons, je veoma pozitivno. Tokom prakse u trajanju od mesec dana imao sam priliku da učestvujem u implementaciji projekata, pripremi i izradi projektnih aplikacija, organizaciji i sprovođenju projektnih aktivnosti, planiranju i izradi promotivnog materijala, istraživanju vezanom za klastersku politiku kao i u komunikaciji između domaćih i stranih projektnih partnera. Mnoge stvari sa kojima sam se samo kroz teoriju susretao na fakultetu sam bio u mogućnosti da primenim u praksi. Za tu pozitivnu i konstruktivnu radnu atmosferu najzaslužniji su ljudi sa kojima sam tamo sarađivao, Milica, Ana, Jelena, Višnja i mlađa koleginica Staša, koja je takođe bila na praksi zajedno sa mnom."
Staša Stojšić - student II godine, studijski program međunarodna ekonomija i ekonomska diplomatija: „S obzirom da sam druga godina fakulteta znala sam da mi praksa u preduzeću kao što je Agencija za razvoj MSP Alma Mons neće biti ni malo laka. Na moju veliku radost ceo kolektiv na čelu sa direktoricom Milicom Vračarić mi je maksimalno izašao u susret i nesebično podelio sa mnom sva svoja iskustva i znanja. Tokom prakse u trajanju od mesec dana imala sam priliku da učestvujem u implementaciji projekata, pripremi i izradi projektnih aplikacija, organizaciji i sprovođenju projektnih aktivnosti, planiranju i izradi promotivnog materijala, istraživanju vezanom za klastersku politiku kao i u komunikaciji između projektnih partnera. Po prvi put sam imala priliku da se susretnem sa timskim radom i prezadovoljna sam. Svakom bih preporučila da ode na praksu u agenciju i tamo bih se svaki put vrlo rado vratila.”
Elda Grozdanović - student četvrte godine: "Praksu sam obavljala u Elektrovojovodini. Radila sam u kancelariji, čitala dokumentaciju i upoznala se sa poslovima plana, analize, kontrole i finansijskih izveštavanja i sektora ekonomike preduzeća. Ovo je odgovoran posao i mora se biti iz oblasti računovodstva i poslovnih finansija dobro obučen i pripremljen. Što se tiče fakulteta, znanje koje sam tamo stekla je dosta veliko, ali praksa je bolja deset puta nego što sam očekivala. Nisam verovala da u tako velikoj firmi mogu da budu tako dobri odnosi među ljudima. Za mene je bilo važno i to što su svi želeli da podele znanje samnom, na svako pitanje sam dobila odgovor i za svaki rad objašnjenje. Dubravka Jovanović, rukovodilac sektora ekonomike preduzeća, Dragiša Leković, glavni ekonomista sektora ekonomike poslovanja i tim mladih zaposlenih u službi plana, analize i finansijskih izveštavanja, zaista su se, uprkos brojnim poslovnim sastancima i ostalim obavezama, potrudili da mi posvete dovoljno vremena i objasne i pokažu sve poslove koji se obavljaju u ovom sektoru."
Branka Stojaković - student četvrte godine : „Na praksi sam bila u firmi DDOR garant. To je privatan penzioni fond, gde sam bila u situaciji da steknem nova iskustva i poznanstva. Dosta sam naučila vezano za tu delatnost jer do sada nisam imala priliku da se susretnem sa sličnom delatnošću. I moja iskustva sa osobljem firme su veoma pozitivna, jer su mi pokazali sve faze rada i ono što me je interesovalo.”
P.S.
Fotogrfije studenata postavljene su prema dinamici intervjua.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com