Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Giga Dile Đuragić: Cilj likovne kolonije Premier Aqua 2014 je dobra slika

Giga Dile Đuragić: Cilj likovne kolonije Premier Aqua 2014 je dobra slika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

"Jedino ja, slepi i ostareli iluminator, znam da je Bog stvorio svet onakvim kakvim bi jedno sedmogodišnje, pametno dete želelo da ga vidi. Jer, Bog je svet stvorio najprije da bi svet bio viđen. A posle nam je dao reči da među sobom podelimo ono što vidimo, da razgovaramo, a mi smo od reči sastavili priče i pomislili da se slikarstvo stvara radi tih priča.

A slikarstvo, međutim, znači direktno tragati za božjim uspomenama, videti svet onakvim kakvim ga vidi Bog", napisao je Orhan Pamuk u romanu “Zovem se Crvena”.
Posredničku ulogu između božjeg viđenja i sveta, preuzelo je na sebe i devet umetnika, koji će u periodu od 18. do 22. avgusta, boraviti na Likovnoj koloniji 2014. u Vrdniku, koju organizuje brend lider zdravstveno-rekreativnog i banjskog turizma, hotel “Premier Aqua” u Vrdniku.
Drugom sazivu likovne kolonije „Premier Aqua 2014“ odazvali su se umetnici iz Beograda, Užica, Negotina, Novog Sada. Slikarima: Gigi Diletu Đuragiću, Vlasti Nikoliću, Obradu Jovanoviću, Milanu Pivničkom, Dragoljubu Firuloviću, Ljiljani Stoji Rudić, Radinki Gardinovački i vajaru Velimiru Karaveliću, povremeno se pridruži i kao domaćun i kao gost, Konstantin Gušić iz Vrdnika.
-Moja namera je bila da okupim što bolje srpske slikare u istom prostoru, u isto vreme, u Vrdniku, u hotelu „Premier Aqua“. Hotel nam pruža dobre uslove za naš kvalitetan boravak, i mogućnost da se bavimo svojim stvaralaštvom. Tema ove kolonija je samo uslovno naznačena. To je pejzaž, ali svako na svoj način interpretira svoj pejzaž, ili utisak o njemu - izjavio je poznati slikar i tapiserista Giga Dile Đuragić, promovisan od gospodina Milenka Cicmila, vlasnika hotela „Premier Aqua“ za domaćina ove likovne kolonije.
Gospodin Đuragić dodaje da je svestan svoje dvostruke odgovornosti, da pomiri interese i umetnika i organizatora, ali sve teče po planu i misli da su svi zadovoljni.
Svaki umetnik treba da uradi jednu do dve slike, u zavisnosti od inspiracije i vremena, ali sigurno je da svi pokušavaju da naprave dobru sliku. Deset do dvanaest slika sa ove likovne kolonije, naći će mesto u Galeriji, na prvom spratu hotela, gde će ostati narednih godinu dana, do sledećeg saziva. Dobro opremljene, ove slike će se naći i u katalogu, u kojem će svaki umetnik, po ideji gospodina Đuragića, izneti jednu svoju misao, impresiju o ovoj koloniji.
-Moja namera je da te slike budu dobre, kvalitetne, i da se niko od nas ne srami, u celoj toj priči - naglasio je Giga Dile Đuragić, slikar ravnice, tragač za njenim vetrikalama, koji je svoju vertikalu ovoga puta našao u Vrdničkoj kuli, temi njegove slike. Poznat kao graditelj, on svoje slike gradi, koristeći materijal koji nalazi na terenu i ubacuje u sliku i na taj način pokušava da postigne plastičnost na svojoj slici, da zadovolji sve tehnološke uslove da to opstane i svoje potrebe kao umenika.
Simbol ovog sremačkog mesta, Vrdnička kula (početka XIV veka), ove godine mogla se jasno videti iz prostora koji su slikari odabrali za svoj ovogodišnji atelje-terasu Sportsko-rekreativnog centra, koja se nalazi u sastavu „Premier Aque“. Ovaj prostor dao je umetnicima mogućnost da prema svojim afinitetima i potrebama, rade u zatvorenom i otvorenom prostoru, već kako kome odgovara.
Po mišljenju našeg sagovornika, period od ponedeljka do petka je ipak kratak za potpun umetnički izraz, međutim, hotel je vikendom zauzet pa su se morali prilagoditi datim uslovima.
Ono što je bitno, “da slika svojom lepotom prizove u čoveku bogatstvo života, ljubav, poštovanje prema bojama sveta što ga je stvorio Bog, misaonu dubinu i veru”, kako je rekao turski pisac Orahn Pamuk u napred spomenutom delu, biće u potpunosti uslišena.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com