Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Radovan Moldovan: S folklorom u svet

Radovan Moldovan: S folklorom u svet

  • PDF

Ove godine u Zrenjaninu, na Trgu dr Zorana Đinđića (na platou ispred Vojvođanske banke), u okviru manifestacije „Dani piva“, održan je XI Međunarodni festival folklora „Lala“ i VIII Internacionalni folklorni festival „Deca igraju za mir u svetu“. Za ovaj festival, svaki par dece, uzrasta od 8 do 13 godina, imao je priliku da sa dva nastupa predstavi ples karakterističan za zemlju iz koje dolazi. Domaćin dečjim parovima iz Bugarske, Rumunije, Rusije, Češke, Slovačke, Francuske, Meksika, Paname i Argentine, bio je jedan od organizatora festivala – Kulturno umetničko društvo “GIK Banat Pionir”.

Radovan Moldovan, predsednik KUD „Pionir“, kaže da društvo već sedam godina učestvuje na ovom festivalu, ali ove godine ima posebnu čast da na najvećoj gradskoj manifestaciji ugosti decu iz Evrope i Latinske Amerike.
-Cilj nam je da zbližimo ovu decu, da se upoznaju dok su mlada, i da lepotu igre, narodne nošnje, raskoš plesa, ukratko duh koji donose iz svoje zemlje, podele sa nama. Kroz upoznavanje različitosti folklora, deca međesubno upoznaju razlike sredina, običaja, kultura zemalja iz kojih dolaze njihovi novi drugovi, a ideja ovog festivala je da tu decu približimo da sutra, kada odrastu, mogu jedni na druge da se oslone u bilo kojem kraju sveta. Festival „Deca igraju za mir u svetu“ se svake godine održava u drugoj zemlji i na drugom kontinentu, jedne godine domaćin je evropska zemlja, a sledeće latinoamerička, što doprinosi lepoti i interesantnosti ovog projekta, objasnio je gospodin Moldovan.
KUD „Pionir“ postoji 38 godina i trenutno broji oko 180 članova, raspoređenih u šest sekcija, uz orkestar, pevače i soliste. KUD „Pionir“ neguje tradiciju i običaje naroda iz Vojvodine i Srbije, a ranije je njihov repertoar obuhvatao i pesme i igre iz cele Jugoslavije. Ovo društvo je lepotu naše igre i pesme pronelo po svim evropskim zemljama, osim Skandinavije. Gostovali su i u zemljama Lainske Amerike, Venecueli i Kostariki. Tako je bilo nekada. Danas je, po rečima gospodina Moldovana, to teško ostvarljivo. Problem je finansiranje troškova puta, koje poslednjih godina pada na teret samih roditelja dece članova društva. Kulturno-umetnička društva se danas suočavaju i sa problemom manjka muških igrača.
-Dosta mladih dolazi na folklor, ali većinom su to devojčice. Što se tiče mukaraca, oni su malo skeptični, bar u našoj sredini, i svi češće trče za loptom. Nadam se da ćemo to prevazići, možda sa ovakvim festivalom, i da će oni shvatiti da nije samo lopta za muškarce, nego da se pravi muškarci bave i folklorom - dodao je naš sagovornik.
Po njegovom mišljenju, veći problem je taj što nema entuzijazma. Nekada je folklor bio prisutan u svakoj kući, na svakom slavlju, a danas je to sve manje igra, a sve više biznis. On veruje da ovakve manifestacije, na kojima se folkloru posvećuje lepa pažnja i daje primeren prostor, uliva nadu da će biti bolje. Jer, folklor nema smisla ako nema publike da gleda i podržava one koji igraju, niti bez druženja među mladima.
-Trebalo bi da neko ima više sluha za ono što mi radimo, ne samo mi KUD, nego i svi oni koji se bave očuvanjem tradicije i običaja svog naroda, jer u mnogim evropskim zemljama su nam rekli da se držimo svoga. Za mene to znači da se držimo svog Moravca, Užičkog, Čačka, Velikog i Malog kola (banatskog, bačkog, sremskog), zato što su naša. Lako ćemo mi igrati breakdance i bilo šta drugo, ako znamo da zaigramo naše kolo - zaključio je Radovan Moldovan.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com