Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Virića Vodenici Zlatni bor

Virića Vodenici Zlatni bor

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Seosko turističko domaćinstvo “Virića Vodenica” je ovogodišnji dobitnik priznanja “Zlatni bor” za najuređenije seosko domaćinstvo, koje svake godine tradicionalno dodeljuje Turistička organizacija Zlatibora. "Virića Vodenica" nalazi se u zlatiborskom selu Mušvete, 10 km udaljenom od centra Zlatibora. Kuća je sagrađena davne 1925. god., a 90-tih je renovirana i pridodate su joj neophodne prostorije. Kuriozitet same kuće je očuvani patos postavljen kada je kuća izgrađena. Virići su posebno ponosni na brojne predmete iz tog perioda koji su u njihovom posedu i krase smeštaj.

Ispod kuće protiče potok Grabovica bogat ribom krkušom i rakovima. Na samom potoku, pored kuće nalazi se stara vodenica, jedna od retkih funkcionalnih u ovom kraju. Ako se odlučite za aktivan odmor, tu su mnogobrojni sadržaji: šetnje, vožnje biciklom, kupanje na obližnjem prirodnom bazenu, branje lekovitog billja, jagoda i pečuraka, obilazak neistraženih lokacija istorijskih spomenika. Opčinjujuća tišina i mir sela ponekad je sve što je potrebno.
Seosko imanje porodice Virić, sa starom kućom, vodenicom, potokom i baštom, pre šest godina kategorisano je sa četiri zvezdice, i tako uvršteno u prvu kategoriju seoskog turizma. Komunikaciju sa turistima iz zemlje i inostranstva preuzela je ćerka Mira, koja je nakon Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini, završila i studije na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, pa joj je kao turizmologu po struci, bavljenje seoskim turizmom bila prava prilika da primeni stečeno fakultetsko znanje. U turističko-ugostiteljskoj priči Virića učestvuje cela porodica, u kome svako ima svoj resor. Gospođa Virić sprema isključivo srpska tradicionalna jela, a glava porodice, gospodin Virić, zadužen je da gostima pokaže kako radi vodenica i kako se na starinski način melje brašno. Vodenica Virića, po kome je ovo domaćinstvo i poznato, datira iz 1863. godine i jedna je od retkih koja je i dalje radi. Smeštena je tik uz potok Grabovica, koji nekada zna da nabuja i postane prava reka. Samu vodenicu krase mnoge stare stvari sakupljane godinama, pa je ona na neki način i pravi mali muzej. Pored brojnih predmeta ovde se nalazi i oprema koja su se nekada koristili za pravljenje sira, kajmaka, različite posude za vodu i druge vredne starinske stvari.
Kuća porodice Virić prima goste u tri dvokrevetne sobe na gornjem spratu, i u jednoj četvrokrevetnoj sobi, karakterističnoj po tome što je zadržan originalni patos kada se kuća pravila, samo sada potpuno sređen. U prizemlju se nalazi dnevni boravak i kuhinja.
Porodica Virić ima sopstvenu baštu, a namirnice nabavlja od domaćina u selu. Sa komšijama ima odličnu saradnju, pa ono što nema kod njih, gostima preporučuju da kupe od proverenih domaćina. Tako gosti ovde mogu da nabave sir, kajmak, rakiju, med, zimnicu, pršutu… Dolaze gosti, domaći, iz okruženja, ali iz iz inostranstva – Finske, Australije, Kanade, Amerike, koji znaju šta hoće od odmora u prirodi i na selu, tačnije sa namerom da se odmore i izoluju od buke i vreve, uživaju i šetaju u prirodi, druže se sa domaćinima i da jedu prirodnu i zdravu hranu. Svi listom odlaze zadovoljni gostoprimstvom i prostodušnošću ovih ljudi i ponovo se vraćaju. Porodica Virić tako ima dodatni izvor zarade, selo jednog pravog promotera neophodnog svakoj sredini ukoliko hoćemo da nam sela ne ostanu potpuno pusta, a Turistička organizacija Zlatibor, koja svesrdno preporučuje boravak u ovom domaćinstvu, još jednu svetlu tačku u svojoj bogatoj ponudi, koju je domaćinstvo Virić u Mušvetama upotpunilo i dobijanjem najvećeg priznanja ovoga kraja – “Zlatnim borom“.
Iz Seoskog domaćinstva “Virića Vodenica“ poručuju : “Da biste pronikli u dušu Zlatibora potrebno je da isplanirate nešto drugačiji odmor. Zato smo mi tu. Ne obećavamo puno već dovoljno - uverite se u to!“
Telefoni za informacije od 08h do 20h: 031/831-459; 064/290-15-26; 064/238-31-41.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com