Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Sava Šumanović na fotografijama (kroz objektiv)

Sava Šumanović na fotografijama (kroz objektiv)

  • PDF

U umetnosti se manje radi o tome kako kažete, a više o tome šta kažete.
U Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, održana je izložba pod nazivom „Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela“, na kojoj su savremeni srpski fotografi našli inspiraciju u slikama velikog umetnika, Save Šumanovića.
Domaćini ove, po svemu neobične izložbe, bili su Color Press Group, odnosno magazin „Lepota i zdravlje“, a kao generalni pokrovitelji potpisiju se prirodne mineralne vode Mg Mivela i Jana. Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

„Ko ovde jednom dođe, nikada ne izađe isti“, poručila je direktorka Galerije, gospođa Vesna Burojević i prisutnima otkrila da je inicijator ovog projekta bio Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe. Posetivši Galeriju slika „Sava Šumanović“ pre nekoliko meseci, on je došao na sasvim novu i neobičnu ideju da deset majstora umetničke fotografije potraže inspiraciju u slikama velikog umetnika. Sledila je poseta fotografa Galeriji, koji su ceo dan razgledali slike, razgovarali o Savi Šumanoviću, o mestima gde su nastale slike...
Ona je podsetila da se u godini 16. Memorijala Save Šumanovića (ustanovljenog 1962. godine, na desetogodišnjicu rada Galerije i dvadeset godina od tragične smrti slikara, sa ciljem promovisanja dela i ličnosti ovog velikog slikara), na temu “Klasično, moderno, vizionarsko u stvaralaštvu Save Šumanovića”, i ova izložba u potpunosti uklapa sa konceptom ovogodišnje manifestacije.
Izložba „Jedan umetnik (Sava Šumanović), 10 fotografa (Miloš Nadaždin, Miša Obradović, Sever Zolak, Đorđe Odanović, Željko Škrbić, Nebojša Babić, Jovana Mladenović, Irena Savičić, Braca Nadeždić i Nemanja Maraš), 20 umetničkih dela, prikazuju na sasvim nov način stvaralaštvo Save Šumanovića.
Posebnu čar ovoj izložbi daje po prvi put ostvarena interakcija dve vrste umetničkog izraza, savremene umetnosti i nečeg što pripada prošlosti. Susret XX i XXI veka omogućava publici da sa nove strane sagleda stvaralaštvo Save Šumanovića, obogaćeno fotografijama, inspirisanim tim slikama, po izboru samih umetnika fotografije, i to joj omogućava emotivan dijalog između posetilaca i slika.
-Fotografi koji su razumeli ideju i Savu Šumanovića videli našim očima, jer naša misija je da širimo priču o njemu i da ga sagledamo iz nekih novih uglova. To je ono što smo želeli da postignemo ovom izložbom i znam da smo u tome uspeli - zaključila je gospođa Burojević.
Potpredesednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić, tom prilikom je istakao da je svaka od ovih slika koncept za sebe, ali i deo nečeg uzvišenog, kojem je umetnik težio, a to je himna lepoti, životu i ljubavi.
-Mi smo ušli u ovaj lavirint njegovih osećanja i dobili na poklon i ove fotografije majstora fotografije koji su imali zadatak da odaberu jednu lepu sliku i da u nju udahnu nešto svoje - rekao je Slaviša Grujić otvori izložbu, kojoj su hedonističku notu na kraju dala vina Vinarije Molovin iz Šida i lokalni specijaliteti - štrudla sa makom i orasima.
Ova izložba, desetorica majstora fotografije, dokazala je da umetnost ne reprodukuje ono što vidimo, već omogućuje da vidimo.
Galerija slika „Sava Šumanović“ je od petka, 12. septembra, bogatija za 10 novih radova, i biće otvorena narednih petnaest dana.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com