Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vojvođanski klaster organske proizvodnje velikog potencijala

Vojvođanski klaster organske proizvodnje velikog potencijala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Za sve pristne proizvođače organske hrane, koji su se okupili na sastanku u Vladi Vojvodine u Novom Sadu, četvrtak, 4. septembar 2014. godine, bio je veliki dan. Tog dana, u prostorijama Vlade AP Vojvodine, individualni proizvođači, predstavnici preduzeća, naučnih institucija, fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, predstavnici nevladinih organizacija, ukupno 31 član, doneli su odluku o osnivanju dobrovoljnog, nevladinog, neprofitnog udruženja pod nazivom Vojvođanski klaster organske proizvodnje, sa sedištem u Novom Sadu, u Ulici dr Zorana Đinđića br.1, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta.

Osnovni cilj klastera je udruživanje radi unapređenja i podsticanja inovativnosti rada njegovih članova, podsticanje održivog razvoja, jačanja kvaliteta, konkurentnosti i profitabilnog pozicioniranja na domaćem i stranom tržištu, uz stimulisanje razmene znanja, informacija i obezbeđivanja pravne i ekonomske sigurnosti svih članova ovog klastera. Uloga klastera, između ostalog je, i da organizovano nastupa prema svim relevantnim subjektima u državi, kao i obezbeđivanje organizovanog nastupa ka EU i njenim fondovima, kako bi se ostvario povoljniji položaj proizvođača.
Zaštita interesa proizvođača i stvaranje povoljnih uslova za plasman njihovih proizvoda preoriteti su ovakvog načina udruživanja, između ostalog stoji u osnivačkom aktu.
Na osnivačkoj Skupštini izabrano je devet članova Upravnog odbora, od kojih je prof. dr Radovan Pejanović, prorektor Novosadskog univerziteta i redovan profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, jednoglasnom odlukom izabran za predsednika Upravnog odbora, a gospodin Jozef Gašparovski, direktor kompanije „Zdravo organic“ za njegovog zamenika, takođe jednoglasnom odlukom.
Novoimenovani predsednik, prof. dr Radovan Pejanović je tom prilikom, pored kurtoazne zahvalnosti, pred prepunom salom obećao da će, sa svojim saradnicima, dati sve od sebe da ovo bude uspešan klaster, od starta uključen u zdravu konkurentsku utakmicu sa ostalih 26 vojvođanskih klastera. Istakao je da ovaj klaster ima potencijala, ljude, dosadašnje rezultate rada, institucije i nevladine organizacije, koje su kroz obazovani rad i naučno-istraživačke projekte, dale značajan doprinos razvoju nove, po njegovom mišljenju, revolucionarne grane poljoprivrede-organske proizvodnje.
-Nadamo se da ćemo pripremiti svu infrastrukturu, sve što je potrebno za uspešan rad ovog klastera i uz vašu podršku, ja sam ubeđen, da ćemo u tome uspeti - rekao je na kraju dr Radovan Pejanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com