Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Udruženje Futoški kupus u poseti XII Kupusijadi u Mrčajevcima

Udruženje Futoški kupus u poseti XII Kupusijadi u Mrčajevcima

  • PDF

U dane vikenda, od 12.-14. septembra, u Mrčajevcima, naselju u opštini Čačak u Moravičkom okrugu, po promenljivom vremenu na koje niko posebno nije obraćao pažnju, održana je XII “Kupusijada”. Poslednjih nekoliko godina Udruženje „Futoški kupus“ je redovan posetilac ovog bratskog festivala, organizovanog takođe u slavu kupusa, samo što je to u ovom slučaju moravski (mrčajevački) kupus, najpogodniji za pravljenje tamošnjeg specijaliteta - svadbarskog kupusa.

Predstavnici Futoške kupusijade, na čelu sa predsednikom Udruženja, gospodinom Goranom Puačom, kao i predstavnici Kulturno-informativnog centra "Mladost" (KIC) iz Futoga sa folkornim ansamblom i ove godine su podržali ovu lepu tradiciju uzajamnih poseta, Futožana „Kupusijadi“ u Mrčajevcima, i Mrčajevčaca „Kupusijadi“ u Futogu.
Cilj ovakvih poseta, prema rečima gospodina Puače, pre svega je vaspitanje omladine i pokušaj da se mladi približe svojim vršnjacima iz drugih krajeva naše zemlje i regiona, kroz razmenu kulturno-umetničkog nasleđa, tradicionalne kuhinje, sveukupnog života, svih onih vrednosti koje generacijama, stariji prenose na mlađe.
-Možda je za nekoga to staromodno i nije u trendu, ali je to ono što, po našem čvrstom uverenju, svako treba da ponese od kuće, a tiče se usvajanja iskustva o drugačijem načinu života kroz druženje i živi kontakt. Poštivanjem tradicije drugih istovremeno se potencira i poštivanje sopstvene, jer ako ne poštuješ sebe i svoju tradiciju ne možeš poštovati ni druge ljude i njihove običaje, navike - rekao je gospodin Puača.
Da su manifestacije mesta na kojima se sklapaju poznanstva, prave novi kontakti, potvrda su ovogodišnji susreti na „Kupusijadi“ u Mrčajevcima, gde su napravljeni prvi koraci saradnje između folklornog ansambla KIC „Mladost“ iz Futoga i Folklornog ansambla „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj" iz Višegrada. Ako se ova saradnja realizuje, mladi će imati novu priliku za nova iskustva i prijateljstva, a kulturno-umetnička društva šansu da se prenese, poveže i obogati kulturno nasleđe u regionu.
Prvi znak da je ovo bila jedna uspešna poseta, bio je taj što su u odlasku mladi bili tihi i uglavnom posvećeni sopstvenim preokupacijama, dok se u povratku, u autobusu pevalo, sviralo, a da je bilo mesta, neko bi i zaigrao.
-Suština je da smo isprovocirali ono što smo želeli, a to je da mladi ne koriste pomoćna sredstva da naprave zabavu (mobilne, TV, kompjutere), već da sami stvaraju ambijent za lep doživljaj - zaključio je Goran Puača.
Futožani su u Mrčajevce poveli četrdesetčetvoročlanu ekipu, a za nešto više od mesec dana (25. oktobra), biće domaćini Mrčajevčanima. Futožani su Mrčajevce nagradili polusatnim dinamičnim igrama i pesmama iz Vojvodine, koje su naišle na veliko odobravanje prisutnih. Od predstavnika iz Mrčajevaca, koji će doći na „Kupusijadu“ u Futog takođe se očekuje nastup folklornog ansambla, ali i učešće u panel diskusiji, koje Udruženje „Futoški kupus“ svake godine organizuje u okviru manifestacije, sa eminentnim učesnicima na teme vezane za ostanak i prosperitet porodica, pre svega mladih bračnih parova, na selu.
Dogovor sa organizatorom je bio da ove godine, za razliku od prethodniih, Futožani ne kuvaju svoj specijalitet, „slatki futoški kupus“ u Mrčajevcima. Od Mrčajevčana se pak očekuje da donesu svoj „svadbarski kupusa“ u zemljanom loncu, da može da se uporedi.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com