Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Otvorena farma za uzgoj jelena lopatara i prvi reprocentar za proizvodnju divljih svinja

Otvorena farma za uzgoj jelena lopatara i prvi reprocentar za proizvodnju divljih svinja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

U okviru lovišta Ristovača kod Bača, kojim gazduje JP “Vojvodinašume”, nedavno je otvorena farma za uzgoj jelena lopatara kao i prvi reprocentar za proizvodnju divljih svinja na području Srbije u lovištu Kamarište. Po završetku obilaska farme i reprocentra, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor je rekao da JP "Vojvodinašume" ispunjavaju sve svoje planove i jedno je od retkih preduzeća koje unapred zna šta će se dešavati i u kom pravcu će poslovati u narednih nekoliko godina.

-Neophodno je reći da su to uvek veoma ambiciozni poduhvati koji šire mogućnosti i vidike, to su poduhvati koji su pionirski ne samo na ovim prostorima nego i u celoj državi, a ovaj je jedan u nizu novih. To je novi elemenat u traženju jedne specifične vrste biznisa, nešto što je signal prema društvu, nešto što upućuje na to da u teškim okolnostima, ako postoji značajna ambicija kritične mase ljudi, onda se može prekoračiti sopstvena senka - rekao je Pastor. On je naglasio da je ovo primer kako se može napraviti značajan iskorak u nekoj oblasti, i ako je to moguće u šumarstvu i oblasti lova, onda je moguće i u svim drugima.
Direktorica JP "Vojvodinašume", Marta Takač, istakla je da zbog velike tražnje za ovom vrstom lova na tržištu EU, odakle i dolazi najveći broj inostranih lovaca, ovo preduzeće će razvojnom poslovnom politikom u oblasti lovstva svoju lovno-turističku ponudu prema ovom tržištu u velikoj meri unaprediti i poboljšati, i na taj način opravdati ulogu lidera u oblasti lovstva u Republici Srbiji.
-Smatramo da ovakvim načinom uzgoja možemo pokazati da se u oblasti stočarstva ljudi u Srbiji mogu baviti uzgojem jelena lopatara. Genetski fond se nalaz na našoj farmi, nadamo se da ćemo u budućnosti dati priliku i drugim ljudima, poljoprivrednicima i stočarima u Vojvodini i Srbiji da zasnuju svoju malu farmu i samim tim doprinesemo razvoju čitave države - rekla je Marta Takač i dodala da su " Vojvodinašume " još jedan od dokaza kako javno preduzeće može pozitivno i uspešno da posluje i kako njime može domaćinski da se upravlja.
Završetkom prve faze izgradnje farme jelena lopatara postavljena su dva separata površine 37,04 ha u kome se nalazi inicijalno matično stado od 64 grla. Završetak druge faze ovog projekta planiran je za septembar 2015. godine, kada će se brojnost matičnog fonda povećati na planski broj od 280 grla i tada će farma jelena lopatara ući u puni proizvodno tehnološki proces uzgoja ove vrste jelena.
JP "Vojvodinašume" je u lovištu Kamarište kojim gazduje, u okviru poslovne politike za
2014. godinu završilo kompletnu izgradnju prvog reprocentra za proizvodnju divljih svinja na području Republike Srbije. Radi se o jedinstvenom modelu uzgajališta divljih svinja u Srbiji, koji svoju punu proizvodno-uzgojno funkciju treba da dostigne u 2016. godini. Osnovna namena reprocentra je da se kroz farmski uzgoj divljih svinja, u potpuno prirodnim uslovima na površini od 503 hektara, u punom tehnološkom smislu svake godine proizvede od 270 do 300 divljih svinja za potrebe prigonskih lovova u poligonskim lovištima JP "Vojvodinašume". Otvaranju su prisustvovali i direktorica "Lovotursa", Maja Jenei i pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo, Branislav Stankov .

Izvor : Skupština AP Vojvodine
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com