Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress svečano obeležilo desetu godišnjicu

Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress svečano obeležilo desetu godišnjicu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Centralna svečanost povodom obeležavanja deset godina od osnivanja Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, održana je u selu Crepaja kod Pančeva, u restoranu “Na plac”. Tom prilikom organizovano je javno snimanje emisije Znanje-imanje i otvorena moderna farma sa 300 visokosteonih junica rase holštajn.

Prema rečima Srđana Alekse iz farme Fotos, prosek mlečnosti je 28 litara mleka. Kompletnu hranu za krave na farmi Fotos, proizvodi Almex koji sada ima 5 farmi muznih krava sa ukupno 2200 grla. Objekat u koji su useljena grla je nov i otvorenog tipa. Ukupna vrednost investicije je million evra istakao je ovom prilikom gospodin Srđan Aleksa.
Nakon obilaska farme, u Crepaji je održana svečana dodela jubilarnih nagrada Agropress-a. Pozdravljajući prisutne predsednik Agropress-a Goran Đaković rekao je da je ova organizacija proteklih 10 godina imala više od 100 ekskurzija i različitih događaja, nekoliko značajnih programa i projekata, od kojih su široj javnosti najpoznatije radionice za žene sa sela pod nazivom „Preduzetnice u agrobiznisu“ kao i sajam hrane i pića „Vikend dobrog ukusa”. U organizaciji udruženja, od 2008. godine, održava se Nacionalna konferencija „Agrobiznis Srbije“ o mogućnostima unapređenja poljoprivre naše zemlje, koja donosi veliki priliv novca od izvoza proizvoda. On je ovom prilikom pozvao Vladu Srbije da redovno izmiruje obaveze prema poljoprivrednicima i rad Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine učini transparentnijim.
U ime Vlade Vojvodine prisutne je pozdravio pokrainski sekretar za privredu i poljoprivredu Branislabv Bugarski koji je čestitao novinarima jubilej i kompaniji Almex vrednu investiciju u stočarsku proizvodnju. On je naglasio da Vlada Vojvodine čini napore da podrži poljoprivrednike i da će to raditi i u buduće, ali da prepoznaje izuzetno značajnu ulogu medija naročito u oblasti poljoprivrede.
Zahvaljujući se na priznanju Ana Veljković, menadžer za komunikacije u kompaniji JTI je ovom prilikom rekla: „Uz naše proizvođače smo sve vreme, od obezbeđivanja semena i avansa za finansiranje proizvodnje, preko nege duvana u polju i obuke o pravilnoj primeni agrotehničih mera, do preuzimanja i transporta obranog duvana do fabrike, i to daje odlične rezultate. Posebna je čast i zadovoljstvo što su posvećenost sa kojom JTI pruža podršku farmerima i razvoju proizvodnje duvana u Srbiji prepoznali novinari čije se poverenje i priznanje može steći samo ako ste stvarno zaslužili. Zahvaljujem se Agropress-u na nagradi i čestitam deceniju kvalitetnog rada, posvećenosti i entuzijazma koji unapređuju život i proizvodnju na selu, a samim tim i živote svih nas u Srbiji“.
Miloš Prokić, ovogodišnji dobitnik priznanja „mladi lider agrobiznisa“ vlasnik je firme Šljivko d.o.o. sa sedistem u Donjoj Šatornji.
-Sa 19 godina je počeo da se bavim privatnim biznisom. Proizvodimo voće na površini od 10 ha. Firma se bavi proizvodnjom i distribucijom zdrave hrane, imamo 13 stalno zaposlenih radnika i 50 sezonaca. Danas imamo razrađenu mrežu maloprodajnih saradnika u koju plasiramo proizvode, a veliku pomoć pruža mi moj brat Marko sa kojim sam u ovom poslu zajedno - sa ponosom je istakao Prokić.
Dvostruku svečanost u Crepaji upotpunilo je javno snimanje emisije Znanje-imanje, koja se već više od pola decenije emituje na Radio-televiziji Srbije. Tom prilikom urednica emisije Jasmina Nikitović Stojičić istakla je značajnu ulogu žena u Agrobiznisu i podsetila da je AGROPRESS već nekoliko godina u sradanji sa Javnim servisom organizovao obuke za žene. Do sada je ovaj vid obuke prošlo više od 500 žena naglasila je gospođa Nikitović Stojičić.
Jubilarne nagrade Udruženja ove godine pripale su:
Almex - za investiciju godine u stočarskoj proizvodnji;
JTI - za doprinos razvoju poljoprivrede Srbije;
KWS Suadu Kumbariću - za investiciju godine u biljnoj proizvodnji;
Julki Toskić, Delta agrar - za afirmaciju agrobiznisa u svetu;
Milošu Prokiću , Sljivko d.o.o. - mladi lider agrobiznisa;
Živoradu Nikoliću - za doprinos promocije kulturnog nasleđa;
Vesni Jovanović, RTV - za doprinos regionalnom informisanju;
Dejanu Buduću, Agropartner - za razvoj informisanja na internet;
Slaviši Dabižljeviću , Emisija ,,Otkos“ – novinar godine;
Jasmina Nikitović Stojičić, za doprinos razvoju TV novinarstva u oblasti poljoprivrede;
Redakciji emisije Domaćin - za doprinos promociji malih poljoprivrednih gazdinstava;
Slaviši Stojkoviću , Znanje na poklon Happy TV - za mladog lidera agrarnog novinarstva;
Goranu Đakoviću Agrobiznis magazin - za doprinos razvoju štampanih medija i obrazovanja u oblasti poljoprivrede;
Predragu Filipovu, Raf Production - snimatelj godine;
Mihailu Berčeku, portal TopSrbija - za najbolju fotografiju.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com