Wed05312023

Poslednja izmena:10:16:35 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nauka više nije bauk, potvrdio upis studenata na Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Nauka više nije bauk, potvrdio upis studenata na Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

  • PDF

Misao koju je izgovorio američki nuklearni hemičar i laureat Nobelove nagrade za hemiju, Glen Siborg: "Koliko god da košta unapređivanje obrazovanja, to je uvek investicija u budućnost u koju moramo uložiti. Izvrsnost ima svoju cenu. No, izvesno je da na duže staze osrednjost košta mnogo više".

Prirodno-matiemarički fakultet, Univeziteta u Novom Sadu, kao ambiciozna naučno-istraživačka i obrazovna visokoškolska institucija prihvatila je kao putokaz za pripremu talentovanih studenata za postizanje vrhunskih rezultata, kako u vreme studija, tako i u profesionalnoj karijeri. Po rečima dekana PMF-a, prof. dr Neda Mimica Dukić, za svoju viziju i strategiju, PMF je postavio kvalitet, ostvarljiv kroz sledeće zadatke: da se razvija kult znanja, da se stimuleše i unapređuje ljubav studenata prema učenju, nauci, naučno istaraživačkom radu, da se stimuliše individualnost i kreativnost, kako studenata tako i nastavnika; da se favorizuje i poštuje raznolikost, i da se studentima PMF-a otvaraju vrata sveta.
Na fakultetu studira trenutno preko 6.000 studenata od kojih je preko 400 na master i doktorskim studijama, o čijem obrazovanju se stara preko 500 zaposlenih, od kojih 300 nastavno naučno osoblja.
-Prvi oktobar je bio veliki dan za Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, jer je prijem studenata izvršen 45. put, što je svojevrsni jubilej - rekla je prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, prodekan za nauku, međunarodnu saradnju i razvoj na PMF-u i dodala:
-Mi smo uvek ponosni na njih i na ovaj dan jer je PMF mesto za najtalentovanije i mislim da bi studenti trebali da budu svesni toga, jer sam sigurna da svi oni koji su upisali ovaj fakultet uradili su to iz ljubavi i radoznalosti prema nauci, gladni znanja koje hoće da steknu. Trebaće im sigurno vere u sebe, samopouzdanja, kritičnosti, volje i istrajnosti i ja im želim da u tome uspeju i istraju - istakla je dr Milica Pavkov Hrvojević.
Ona je napomenula da će novu studijsku 2014/2015. godinu jedan od najvećih i najcenjejih fakulteta Novosadskog univerziteta, dočekati sa brojem studenata koji se poslednjih godina ustalio.
-Nastava na PMF-u se realizuje u okvir 38 akreditovanih studijskih programa i na svim nivoima akademskih studija. Imali smo vrlo raznovrsne programe i neke inovacije tipa strukovnih studija, kao što je optrometrija, ali u poslednjem periodu ništa nismo menjali. Imamo jednu lepu lepezu raznolikih smerova koje studenti mogu da odaberu. Ali, u svakom pogledu se širimo, i prostorno i kada su u pitanju ljudski resursi. Na žalost, nismo uspeli da do predviđenog roka (5. oktobra) obezbedimo novi prostor, velelepnu centralnu čitaonicu, ali sledeći rok je 5. decembar i do kraja semestra naši studenti će moći da ga koriste.
Iako se nauka smatra baukom, a pogotovo one discipline koje se bave prirodom, sve je veći broj studenata koji se opredeljuje za studije na ovom falultetu. Dr Milica Pavkov Hrvojević smatra da je veliku ulogu u tom smislu odigao marketing fakulteta.
-Od 2009. godine puno smo uradili na promociji našeg fakulteta, i radili na popularizaciji nauke, pre svega kroz manifestacije, kao što su Noć istraživača, Noć biologije, i ja sam sigurna da je rezultat svih tih aktivnosti doveo do većeg broja studenata.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com