Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srednja škola Kralj Petar I ponos Topole

Srednja škola Kralj Petar I ponos Topole

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Završena je ovogodišnja 51. Oplenačka berba grožđa, koja se tradicionalno održava drugog vikenda u oktobru na teritoriji Topole, u kojoj učestvuje ceo grad.

Oplenačka berba sa Saborom izvornog narodnog stvaralaštva u čast vina i grožđa prevalila je pola veka kontinuiranog održavanja. Bez obzira da li je domaćini zvali vašar ili panađur, po organizaciji, broju izlagača, kvalitetu izloženog, broju posetilaca i po mnogim drugim parametrima, postavila je visoke standarde, dajući primer svim drugim manifestacijama ovakvog tipa, kako jedan ovakav događaj treba da izgleda.
U okviru manifestacije priliku da izlaže imala je i Srednja škola „Kralj Petar I“ iz Topole, koja je napravila pravi mali sajam poljoprivrednih proizvoda, onoga što đaci ove škole, poljoprivrednog smera, proizvode. A oni, veliki broj učenika, budućih poljoprivrednih tehničara, privukli su veliku pažnju, kako zbog njihove lepote i mladosti, tako i zbog toga što su se neki eksponati i delili (grožđe, jabuke...). Direktor ove škole, Ljubiša Nedeljković, istakao je da je ova godina za poljoprivrednike bila dosta teška, ali da su vredni poljoprivednici i pored poplava, kiša, grada, uspeli da proizvedu vrhunske proizvode, pa je opština najzaslužnijima obezbedila vredne nagrade.
Gospodin Dragan Jovanović, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Topola, je povodom izložbe poljoprivrednih proizvoda Srednje škole “Kralj Petar I” izjavio:
-Ovo je ponos svih nas. Ove godine nas u Šumadiji, pogotovo nas u Topoli, ništa nije štedelo. Ali, Bogu hvala, pa nas je vreme pogledalo u Danima berbe. Ova godina, zbog ogromne količine padavina, neće biti zapamćena po nekom spektakularnom vinu, ali ono što je važno jeste da smo ipak uspeli da sačuvamo, osim breskve, koja je zbog grada 100% uništena, ostale poljoprivredne proizvode, pre svega jabuke, grožđe i ono što najbolje imamo predstavljeno je na ovoj izložbi. Veoma je važno, da je prisutna jedna tendencija razvoja ove škole. Nama je od ključne potrebe da imamo kvalitetme kadrove, kako poljoprivrednih tehničara tako i veterinarskih tehničara. To su dve struke koje su primarne za opštinu Topola i zog toga ćemo se truditi da pomažemo rad škole, školske ekonomije, da stvorimo još bolje uslove da se broj dece u ovim smerovima iz godine u godinu povećava, jer od toga će zavisiti razvoj opštine. Ulaganjem u obrazovanje, naročito ove dece, koja ovde rastu, jeste ulaganje u budućnost svih nas, i dobra osnova za razvoj čitave opštine.
Srednja škola „Kralj Petar I“ je mešovita škola, sa tri područja rada: poljoprivredna proizvodnja je sa najvećim brojem učenika, gimnazija i mašinstvo. Poljoprivredna proizvodnja, pak, priprema decu za tri zanimanja: poljoprivrednog tehničara, veterinarskog tehničara i od nedavno, za jedno novo, atraktivno zanimanje, vinogradar-vinar.
-Za sada nismo uspeli u dovoljnoj meri, u kojoj je planirano, da zainteresujemo učenike, da se upisuju na smer vinogradar-vinar. Mi mnogo radimo na tome, ali ono što nam nedostaje je dom učenika. Kada dođe vreme upisa osmaka u srednje škole, postavlja se pitanje gde će deca da stanuju. Mi imamo učenike iz Vojvodine, sa raznih strana iz Srbije zainteresovanih za taj obrazovni profil. Na 51. Oplenačkoj berbi dodeljene su nagrade za vino i rakije, i dobitnici su mladi ljudi, sve bivši učenici ove škole. Svi izloženi proizvodi su proizvodi naših učenika. Imamo proizvođače koji su završili poloprivredni fakultet, vratili se na selo i danas su postali ugledni poljoprivredni proizvođači.
Školska ekonomija se prostire na preko 70 ha zemlje, i planiraju se novi zasadi šljive, višnje, jabuke, grožđa. Imamo odličnu saradnju sa školom iz Republike Češke, vinarska škola iz Valtica, od koje smo doneli bezvirusni materijal za podloge, i razvijamo se u tom pravcu - kaže direktor Nedeljković.
Škola je imala ambiciju da otvori još smer, ekonomskog i turističkog tehničara, kako bi se što bliže povezao agrar sa turističkom ponudom ovog plodonosnog kraja, ali pošto takav postoji u obližnjem Aranđelovcu, za sada je ostala na ova tri.
Jer, čelnicima opštine je jasno da nam trebaju poljoprivrednici, veterinari, turizmolozi, inženjeri, lekari, pravnici i stručnjaci svih drugih struka, ali pre svega, potrebno nam je dobro obrazovanje. Učešćem učenika na Oplenačkoj berbi sa izložbom poljoprivrednih proizvoda prouzvedenih na školskoj ekonomiji, Srednja škola „Kralj Petar I“ u Topoli, napravila je značajan korak ka povezivanju nastave sa realnim životom.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com