Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Vojin Tišma: Moj život je uvek neka kreacija

Vojin Tišma: Moj život je uvek neka kreacija

  • PDF

Za sebe kaže da je radoznao tip koji voli svašta da proba. Bavio se elektronikom, ima u rukama nekoliko zanata i mogao je da bira čime će se u životu baviti. On je izabrao slikarstvo. Vojin Tišma, koji iza sebe ima deset samostalnih, preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kaže da je uvek zavideo ljudima koji imaju puno energije i mogu da postignu sve što zamisle. Uvek je imao ideja na pretek, a vremena kao i svi drugi, nedovoljno da zadovoljni svoju radoznalost.

Sve je počelo sa muzikom. Završio je nižu muzičku školu, odsek violina, nešto kasnije je osnovao, u to vreme veoma popularan rock bend “Cvrčak i Mravi”, svirao gitaru… Godine 2009-te u novosadskom Studiju “M”, koncertom je obeležena 35-togodišnjica nastanka grupe.
Ispunio je želju svojih roditelja i diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsek za hemiju, radio dve godine u hemijskoj industriji, da bi posle dve godine napustio posao i posvetio se potpuno slikarstvu i muzici.
-Sve sam iznenadio, jer je to bilo vreme u kojem je kult državnog posla bio neprikosnoven. Govorili su mi: „Važno je da imaš posao, a posle posla slikaj“. Ja sam uvek voleo da radim punim intenzitetom, ono što me „napadne“ da izlijem u melodiju ili na platno. Za te dve godine, kada sam dolazio s posla, ručao sam, predahnuo malo i sedao za štafelaj, ali je bilo malo vremena. Želeo sam da iskusim različite tehnike, štosove u slikarstvu, a to usavršavanje sebe kroz rad, tražilo je mnogo vremena. Sve teorije su bez veze ako ne prođu „kroz ruku“: radio sam i figurativno, apstraktno, stilizovano u tušu, olovci, pa ulje, akvarele, što mislim da svaki slikar treba da prođe da bi video koja mu tehnika odgovara. U neko vreme sam se bavio i kompjuterskom grafikom i elektoronskom muzikom i stvarao apstraktne kompozicije, što spada u domen umetničke muzike, za šta sam dobio i međunarodnu nagradu u Lincu 1989. godine - kaže gospodin Tišma.
Danas više pravi muziku nego što je sluša. Komponovao je i u kućnoj radinosti snimio dva CD-a instrumentalne muzike, mešavina stilova: elektronska muzika iz 80-tih, fusion, jazz, koje deli prijateljima koji, bilo muzičari ili slikari, dolaze u njegov atelje, ali ne tako često, kao nekada. Za to su krive i društvene mreže, koje podrobnije informišu o tome ko šta radi, na kojoj koloniji je bio, gde je imao izložbu, nego što se to čini ličnim kontaktom. Danas se bavi slikarstvom, a muzikom, samo za svoju dušu. Kao što je bio među prvima koji se bavio elektronskom muzikom na ovim prostorima, tako je bio i prvi koji je u svet slikarstva uveo komjutersku grafiku.
-To su bile animirane grafike, prapočeci komjuterske animacije sa kojima sam imao i izložbu na Radničkom univerzitetu, na kojoj sam izlagao deset ulja, isto toliko crteža i komjuterskih grafika, koje nisu štampane jer je u to vremem štampač bio mislena imenica - priseća se umetnik.
Vojin Tišma je prvi put bio na koloniji u Podrumu „Miljević“, organizovanoj od 16.-19. oktobra. Iako stanuje nedaleko, u naselju Bocke u Sremskoj Kamenici, ovaj kutak Starih Ledinaca otkrio je po prvi put. U koloniju je došao na poziv prijatelja, koji mu je pričao da su domaćini „pravi“, što se ispostavilo kao tačno, i od prvog trenutka kada je kročio u dvorište ovog etno domaćinstva, imao je osećaj da mu je sve poznato, toplo i prirodno.
-Slikanje je samotnjački posao. Sediš sam u ateljeu, danima, godinama, i zafali ti s vremana na vreme društvo. Zato su dobre kolonije, na kojima se družimo, razmenimo iskustva, čujemo šta se novo desilo, prepričavamo ono staro, jer prija, nama u nekim godinama, više od kafića - objašnjava Vojin Tišma.
Još i kada su domaćini dobri, onda umetnici žele da im ostave nešto posebno, nešto sa čime će svi biti potpuno zadovoljni, pa se „opustimo i družimo, i slike budu u nekom dobrom fazonu“.
Umetnik do srži, Tišma je i ovoga puta poneo i gitaru, jer „malo muzike uvek dobro dođe, posebno na koloniji“.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com