Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF istražuje ekološke rizike po ljudsko zdravlje

PMF istražuje ekološke rizike po ljudsko zdravlje

  • PDF

Prirodno-matematički fakultet, pod rukovodstvom UFZ - Helmholtz Centrom za istraživanja životne sredine iz Lapciga, Nemačka, u saradnji sa još 37 partnerskih institucija, učestvuje u projektu FP 7 SOLUTION (”Solutions for present and future emerging pollutants in land and water resources management”). Saradnja je počela prošle godine u oktobru i trajaće pet godina. Rukovodilac PMF tima je dr Ivana Teodorović, vanredni profesor na Departmanu za biologiju i ekologiju. Projekat je vredan 16 miliona eura, od kojih Evropska unija finansira 12 miliona eura.

Osnovi cilj projekta zaštita vodnih resursa, ljudskog zdravlja i prirodnih ekosistema od zagađujućih materija, posebno tzv. novih, emergentnih toksičnih polutanata. U okviru projektnih aktivnosti, posebna pažnja je usmerena na slivno područje Dunava, a Novi Sad je izabran za studiju slučaja u okviru projekta, kao jedan od većih gradova na Dunavu bez postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Tim UFZ, predvođen dr Wernerom Brack-om, dolazi u Novi Sad sa modernom opremom i zajedno sa PMF timom će sprovesti uzorkovanje vode i sedimenta Dunava na unapred dogovorenim lokacijama. Analizom uzoraka će se proceniti koliki je uticaj Novog Sada na kvalitet vode Dunava, koji su mogući ekološki i rizici po ljudsko zdravlje od daljeg ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda i na koje zagađujuće materije, posebno “nove” toksične polutante treba obratiti pažnju pri projektovanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada.
Prirodno-matematički fakultet Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, u sredu, 12. novembra u 10 sati u Plavom salonu zgrade Pokrajinske vlade APV, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad, predstavljaju ovaj FP 7 projekat, očekivane rezultate i projektne aktivnosti kao i značaj samog istraživanja i rezultata, kako za sektor zaštite životne sredine, tako i za sektor nauke.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com