Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA MUZIKA Flori Art sa uspehom organizovao Prvo međunarodno takmičenje solo pevača - Vera Kovač Vitkai

Flori Art sa uspehom organizovao Prvo međunarodno takmičenje solo pevača - Vera Kovač Vitkai

  • PDF

Svečanim koncertom u sali Muzičke škole „Isidor Bajić“ završeno je Prvo međunarodno takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“, koje je od 7.-09. novembra, u organizaciji Udruženja „Flori Art“ održano u Novom Sadu.
-Novi Sad je prepun kulturno-umetničkim događajima i neguje različite umetničke tradicije, a jedna od najdužih je muzička tradicija. Novi Sad jedan je od dva grada u Srbiji koji ima opersku kuću, izuzetno jako nižu i srednju školu solo pevanja, Akademiju muzičke umetnosti na kojoj se neguje tradicija solo pevanja.

Bilo je logično da će se jednog dana, na osnovu te tradicije, roditi, a potom i realizovati ideja takmičenja solo pevača. Ovo takmičenje je pokazalo da imamo jako mnogo odličnih glasova i to baš za klasičnu muziku - rekla je mr Marta Balaž, profesor solo pevanja u MŠ „Isidor Bajić“ i jedan od organizatora ovog takmičenja.
Bilo je prirodno i da ovo takmičenje ponese ime naše velike sopranistkinje, profesora solo pevanja, Vere Kovač Vitkai, jer u operskoj kući u Novom Sadu pevaju njeni učenici, u MŠ „Isidor Bajić“ rade njeni đaci, nekada je radila na AUNS-u i veliki broj nagrađenih su bili njeni studenti. Zbog svega što je ova umetnica, a pre svega veliki čovek, uradila u svom solističkom i pedagoškom radu, organizatori su odlučili da takmičenje, u gradu u koji se ona uvek vraćala, ponese njeno ime.
Pre koncerta nagrađenih takmičara, prisutnima se obratila naša istaknuta primadona, profesorke Vere Kovač Vitkai, rekavši da je u prvom trenutku kada je čula predlog, želela da predloži neko drugo ime pod kojim će se održavati ovo takmičenje, ali da su Isidora Bajića prigrabili klaviristi, Petra Konjovića Beograđani, pa je na kraju bila prinuđena da pristane.
Naglasila je da je takmičenje prošlo izuzetno, da je bila „milina i uživanje“ čuti toliko mladih talenata, da na žalost nisu svi mogli da ponesu i nagrade, ali da je „žiri imao priliku da se uveri u raskošan talenat ovih mladih ljudi, pred kojima je lepa budućnost”.
Ona je imala zadovoljstvo da kreira program završnog koncerta, pa su nastupili dobitnici prvih nagrada sa posebnim akcentom na kompozicije koje su bile izbor prof. Vitkai.
U takmičenju je učestvovalo 33 pevača iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji su se takmičili u predkategoriji i pet kategorija, u ženskoj i muškoj konkurenciji, a laureat takmičenja bio je Miloš Milojević, bas, student AUNS u klasi prof. mr Milice Stojadinović.
„Flori Art“ je odlučio da, iako takmičenje nije predviđalo novčane nagrade, Milošu Milojeviću dodeli 10.000 dinara, kao vetar u leđa za njegov dalji rad.
Prvo međunarodno takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine, Izdavačka kuća „Prometej“, MŠ „Isidor Bajić“, koja je nesebično ustupila svoj prostor.
Od Udruženja „Flori Art“ očekuju nas još mnogo lepih događanja. Jedan od planiranih ideja je organizacija Master Class sa eminentnim profesorima, konkretno za solo pevanje, umetničke radionice za horiće i orkestre za malu decu, a jedino što ih sprečava da to i realizuju je vreme.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com