Mon02062023

Poslednja izmena:11:42:01 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Pilot Miodrag P. Tomić, ponos sela Stragari

Pilot Miodrag P. Tomić, ponos sela Stragari

  • PDF

Miodrag P. Tomić (Stragari, 17. maj 1888 - Chicago, 1962) je bio pilot Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije, sa diplomom FAI broj 1.026.. Bio je srpski pilot s najvećim brojem vazdušnih pobeda u Prvom svetskom ratu. Pripadao je prvoj prupi od šest pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine.

Rođen 17. maja 1888. godine u Stragarima, varošici na padinama planine Rudnik, u okolini Kragujevca, Topole i Gornjeg Milanovca. Osnovnu školu i nižu gimnaziju je završio u Kragujevcu, a 1905. godine stupio je u podoficirsku školu koju završava s odličnim uspehom.
Posle završene podoficirske škole raspoređen je u pešadiju, a zahvaljujući svom radu, zalaganju u službi, stasu i sportskim aktivnostima, prekomandovan je u Kraljevu gardu.
Završio je prestižnu Bleriovu pilotsku školu u Etampu, u kojoj su pitomci svoja letačka znanja i iskustva sticali na avionima jednosed, pa je proces obuke bio znatno sporiji. Ali, Tomić je sve elemente obuke savladao uspešno i već 1. oktobra 1912. godine, dobio diplomu pilota. Posle završene pilotske škole, prekomandovan je u Niš, gde je formiran prvi aerodrom i prva vazduhoplovna jedinica u Srbiji.
Prvi borbeni let obavio je kod Skadra u Prvom balkanskom ratu, a učestvovao je u ratnim operacijama u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, u kome je na zapadnom frontu oborio jedan njemački avion i tri neprijateljska aviona na Solunskom frontu. Sa ovim brojem oborenih neprijateljskih aviona, bio je srpski pilot s najviše oborenih aviona u Prvom svetskom ratu.
U decembru 1915. i januaru 1916. godine izveo je desetak letova u vrlo složenim meteorološkim uslovima, prevozio ranjenike i bolesne, državnu blagajnu, arhivu i poštu. Prilikom leta 23. januara iznad grada Lješa vetar je uništio njegov avion.
Tokom Prvog svetskog rata bio je pilot i na Zapadnom i na Solunskom frontu. Sa svojim avionom Spad učestvovao je u proboju Solunskog fronta i nakon oslobođenja domovine preletio u Novi Sad.
Tomić je jedini od prvih šest naših pilota koji je ostao na dužnosti u vazduhoplovstvu do Aprilskog rata 1941. godine.
Za vreme Drugog svetskog rata bio je u zarobljeništvu, a potom je otišao u SAD. Umro je u Chicagu 1962. godine.
Pilotsku karijeru je završio s činom pukovnika.

Tekst: Slavica Jovanović, turistički vodič,
Turistički informativni centar GTO "Kragujevac"

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com