Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Pokrajinska vlada uručila priznanja u oblasti ravnopravnosti polova

Pokrajinska vlada uručila priznanja u oblasti ravnopravnosti polova

  • PDF

Svečanost dodele Godišnjeg priznanja u oblasti ravnopravnosti polova za 2013. godinu, u kategoriji pojedinac i pojedinka, kao i u kategoriji organizacije, ove godine upriličena je u Pokrajinskoj vladi. Priznanje je dodeljeno prof. dr Tatjani Đurić Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog poduzetništva iz Bačkog Petrovca, koje je preuzela Jana Zabunov, jedna od osnivača Akademije. Priznanja je dobitnicima uručio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, u prisustvu pomoćnice za oblast ravnopravnost polova Anite Beretić i saradnika iz Sektora za ravnopravnost polova. Predstavljena je i publikacija pod nazivom ,,Deset godina Godišnjeg priznanja u oblasti ravnopravnosti polova (2003-2013): životne priče nagrađenih", koju su predstavile autorke i recenzentkinje.
Godišnje priznanje u području ravnopravnosti polova dodeljuje se od 2003. godine s ciljem podizanja svesti o ravnopravnosti polova i povećanja vidljivosti rada pojedinaca i pojedinki, kao i organizacija na polju emancipacije žena u Vojvodini. Ovim priznanjem se prepoznaje značaj načela jednakih mogućnosti koji predstavlja osnovu za demokratske reforme i približavanje evropskim tokovima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, domaćin svečanosti, pozdravio je okupljene rečima da je borba za unapređenje rodne ravnopravnosti veoma značajna, s posebnim naglaskom na sve koji su dali izuzetan doprinos toj borbi:
-Evropski put smo poštovali i u pogledu rodne ravnopravnosti, jer smo prva saznanja o tome šta i na koji način činiti stekli konsultujući prijatelje iz Europske unije - rekao je Vasin, istaknuvši i negativne instance koje egzistiraju u današnjem društvu u pogledu porodično-zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u partnerskim odnosima.
-Potrebno je ukazati na činjenicu koliko je značajna borba za unapređenje položaja žene i koliko je tragična sudbina one žene koja je žrtva nasilja. Zato je doprinos svih onih koji ovo prepoznaju i bore se protiv ovoga danas toliko dragocen. Sekretarijat već dugi niz godina pokušava da sve principe rodne ravnopravnosti plasira u ovo društvo. Nosioci smo zakonodavnih i strateških rešenja u ovom području i ta praksa će se i nastaviti. Vojvodina je nosilac tih aktivnosti i rodonačelnik svih pozitivnih djela, i pokušava da u čitavoj zemlji podstakne ono što je pozitivno i evropsko - istakao je Vasin, dodavši da je Pokrajinski sekretarijat ostvario mnogo rezultata ove godine, počevši od unapređenja ženskog poduzetništva, te da su konkursi sadržavali klauzulu da žene poduzetnici imaju prednost.
Nominovani za dodelu Priznanja bili su fizička i pravna lica, udruženja građana, nevladine organizacije, preduzeća, organi i organizacije sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, ako su u svom delovanju kontinuirano doprinosili razvoju demokratskih procesa u društvu i postigli značajne rezultate u ostvarivanju jednakih mogućnosti za žene i muškarce u svim područjima, a posebno u području rada i zapošljavanja, političkog i javnog života, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, informisanja, kulture i sporta, koji su prepoznati u međunarodnim okvirima.
Dosadašnji dobitnici Godišnjeg priznanja, počevši od 2003. zaključno s 2012. godinom su: prof. emerita Svenka Savić, prof. dr Marijana Pajvančić, prof. dr Fuada Stanković, Ana Bu, Gordana Čomić, dr Gordana Stojaković, prof. dr Slobodanka Markov, Erna Kiš Cisar, Ružica Rudić Vranić, prof. emerita Branka Lazić, Slobodan Josimović i Marina Blagojević Hjuson, a u kategoriji organizacija: Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Kikinda, Centar "Živeti uspravno", Centar za socijalni rad Grada Sombora, Zrenjaninski edukativni centar, Udruženje građana "Ženske studije i istraživanja", "Vojvođanka " - Regionalna ženska inicijativa, Komisija za rodnu ravnopravnost Opštine Žitište i Acimsi. Priznanja za 2013. godinu dodeljena su prof. dr Tatjani Đurić Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog poduzetništva iz Bačkog Petrovca.
Tatjana Đurić Kuzmanović je profesorka ekonomije na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, gde predaje predmete iz Državne ekonomije, Poslovnog okruženja, Poslovanja s EU i Upravljanja porodičnim poslovima. Njeni istraživački interesi uključuju feminističku razvojnu ekonomiju, rodno programsko budžetiranje, rod i globalizaciju i temu korporativne društvene odgovornosti. Doktorirala je na temi Politike privrednog razvoja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a specijalizovala je feminističku razvojnu ekonomiju na Institutu društvenih studija u Hagu. Predavala je Feminističku ekonomiju na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Novom Sadu i Beču, potom na školama rodnih studija u Baru, Banja Luci, Istočnom Sarajevu, kao i na alternativnim ženskim programima u Srbiji - Novom Sadu, Beogradu i Kraljevu i u Kotoru u Crnoj Gori. Kao rodna ekonomska ekspertkinja, bila je saradnica u timu za izradu Nacionalnog plana akcije za žene za Srbiju, te saradnica u pisanju svih IPA sektorskih planskih dokumenata u okviru Projekta podrške u programiranju pomoći EU (Project Preparation Facility 5, PPF5). Učestvovala je u više međunarodnih istraživanja o rodnim aspektima ekonomske stvarnosti io razvojnom iskustvu Srbije i autorka je velikog broja publikacija u oblasti feminističke razvojne ekonomije i rodnog budžetiranja.
Kao nevladina organizacija koja djeluje u Vojvodini od 2006. godine, dobitnik Priznanja u kategoriji organizacija, Akademija ženskog poduzetništva je jedna od prvih nevladinih organizacija koja je svoje aktivnosti usmerila na ekonomsko osnaživanje žena. U okviru programa, koje sprovodi Akademija ženskog poduzetništva naglasak je stavljen na edukaciju i obuke žena za uspešno vođenje poslovanja u postojećim društveno-ekonomskim uslovima, čime direktno doprinose ekonomskoj nezavisnosti žena i smanjivanju rodnih nejednakosti u sferi ekonomije. Akademija ženskog poduzetništva dala je značajan doprinos na planu lokalnog ekonomskog razvoja, s naglaskom na stanje i mogućnosti za unapređenje kapaciteta žena u lokalnoj zajednici, te je tokom 2009. godine, zahvaljujući ovoj organizaciji, u Bačkom Petrovcu otvoren Poslovno inovativni centar, poznatiji kao Biznis inkubator. Akademija ženskog preduzetništva je u okviru svojih aktivnosti edukovala više od 1.200 žena u području menadžmenta, pravnog i finansijskog aspekta poslovanja, pisanja biznis planova, pisanja i upravljanja projektima. Članica je Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih i sarađuju sa velikim brojem nevladinih organizacija u Srbiji.
Na samom kraju publikaciju ,,Deset godina Godišnjeg priznanja u oblasti ravnopravnosti polova (2003-2013): životne priče nagrađenih "predstavile su autorke i urednice prof. dr Svenka Savić i direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, recenzentkinje prof. dr Vera Vasić i Silvia Dražić.
Izvor: Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova
Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com