Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2018.

Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2018.

  • PDF

U organizaciji Grada Novog Sada i EXIT fondacije, a uz podršku kompanije NIS-Naftne industrije Srbije, u Gradskoj kući održana je konferencija "Youth Heroes" na kojoj je predstavljena inicijativa da se Novi Sad kandiduje za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine. Konferenciji je prisustvovao član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, koji je tom prilikom istakao da je unapređenje društvenog položaja mladih i stvaranje uslova za ostvarivanje njihovih potreba i interesa jedan od prioriteta Grada Novog Sada.

-Ako imamo u vidu da je Gradska uprava za sport i omladinu prošle godine sa preko 20 miliona dinara podržala 82 projekta kojima je obuhvaćeno oko 22 hiljade mladih Novosađana, kao i činjenicu da je Novi Sad, kao univerzitetski grad, grad kulture i značajnih manifestacija oduvek privlačio veliki broj mladih ljudi iz zemlje, ali i celog svijeta, onda možemo zaključiti da naš grad nezvanično, već jeste omladinska prestonica Srbije i šireg regiona. Podržavamo inicijativu EXIT fondacije da se Novi Sad kandiduje za Omladinsku prestonicu Evrope 2018 . godine i siguran sam da ćemo ozbiljnim radom, odgovornim odlukama i kreativnim rešenjima učiniti sve da na najbolji način predstavimo kapacitete i potencijale Novog Sada, a da će upravo mladi "heroji" biti glavna uzdanica na putu ka toj prestižnoj tituli - - izjavio je Predrag Svilar.
Direktor EXIT Festivala Dušan Kovačević objasnio je de je društveni aktivizam mladih suština samog EXITa, koji je nastao kao studentski pokret za društvene promene i da EXIT fondacija na različite načine podržava mlade ljude koji su se istakli svojim aktivizmom, inicijativama i dostignućima.
U okviru drugog dela konferencije koji je posvećen mladim "herojima" Srbije, iz oblasti obrazovanja, nauke, preduzetništva i aktivizma, obratili su se državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, direktor programa Energija znanja Kompanije NIS Snežana Lakićević, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije Marija Bulat i direktor EXIT Fondacije Nemanja Milenković. Prisutni su se složili da je podrška mladim ljudima koji postižu rezultate i svojim zalaganjem menjaju sredinu u kojoj žive, ali i njihova promocija kao uzora svojim vršnjacima, jedan od ključnih načina da se izgradi prosperitetno društvo u Srbiji.
Prema rečima Nenada Borovčanina da bi se taj cilj ostvario potrebno je napraviti kvalitetnu mrežu vladinog sektora, nevladinih organizacija koje se bave mladima, uspešnih društveno-odgovornih kompanija, ali i mladih koji treba da uzmu učešće u procesu odlučivanja i da se još bolje organiziraju.
Kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestolnicu Europe jedan od ključnih mehanizama za povećavanje brige o mladima i njihovim potrebama, a predaja kandidature biće upriličena 1. februara 2015. godine, kada se obeležava Dan Grada

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com