Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dvadeset godina Fondacije Slađana Đorđević

Dvadeset godina Fondacije Slađana Đorđević

  • PDF

Svečanost povodom jubileja, 20 godina od osnivanja Fondacije „Slađana Đorđević“, održana je u petak, 12. decembra, u Poslaničkom klubu Skupštine AP Vojvodine. Tom prilikom dodeljene su nagrade najboljim studentima prve i završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad, kao podrška najperspektivnijim mladim ljudima u izgradnji bolje i prosperitetnije Srbije.

U ime Fondacije, predsednica, gospođa Vesna Đorđević, uručila je novčanu nagradu (koja je bez obzira na ekonomsku situaciju od početka ostala nepromenjena) i umetničku sliku, a Zoran Kolundžija, poklon-paket Izdavačke kuće “Prometej”: Aleksandri Vejnović, koja je završila studije medicine sa srednjom ocenom 10,00 i Kristini Vicko, koja je završila osnovne studije stomatologe na Medicinskom fakultetu sa srednjom ocenom 9,86. Nagrađeni su sudenti završene prve godine medicine: Stefan Savić (srednja ocena 10,00), Ljiljana Veličković (10,00), Milan Majkić (10,00), i stomatologije: Miljan Kocić (srednja ocena 9,80), Evelin Herendij (9,80) i Sara Božić (9,80).
Pre dvadeset i jednu godinu, porodica Đorđević je Ministarstvu kulture Republike Srbije podnela inicijativu, koje je na osnovu člana 24 Zakona o zadužbinama i fondacijama i fondovima 7. novembra 1994. godine donele rešenje o osnivanju Fonda „Slađana Đorđević“ sa sedištem na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a povodom nesećne pogibije njihove ćerke, Slađane Đorđević, studenta prve godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu (19. decembra 1993.). Cilj prvobitno Fonda, danas Fondacije, je između ostalog da nagradi i podrži najbolje studente prve i završne godine medicine i stomatologije dodeljivanjem novčanih nagrada, sponzorstva naučnih aktivnosti i pomaganje stvaralaštva studenata i mladih stručnjaka medicine i stomatologije, pomaganje posebnih potreba, naučnih i stručnih, mladih lekara i stomatologa, kako u zemlji tako i van nje, odlazak na kongrese, savetovanja, simpozijume i dr.
U okviru Fondacije održano je 13 saziva likovne kolonije, kroz koju je prošlo više od 300 slikara iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Kine, a sredstva od prodaje radova sa tih kolonija poslužila su za obnavljenje sredstava Fonda.
Fond je izdao knjigu Sanje Pilipović „Leptir belih krila“ (koja je doživele dva izdanja, a autorska prava ustupljena su Fondu), i poemu pesnika Pere Zubca „Molitva za Slađanu Đorđević“ (poema od 24 pesme). Fond je otvorio i prodajnu Galeriju slika „Leptir belih krila“ u Novom Sadu, u Ćirpanovoj br 10.
Planovi Fonda su da organizuje Klub nagrađenih studenata, da se poveže sa sličnim institucijama u zemlji i inostranstvu, da izda zapis, knjigu o nagrađenim studentima Fonda, i da zauvek čuva uspomenu na Slađanu Đorđević.
Potpredsednica AP Vojvodine, prof. dr Branislava Belić, pokrovitelj ceremonije dodele nagrada, istakla je značaj ove Fondacije u vreme velikog „odliva mozgova“ iz naše zemlje.
-U današnje vreme kada imamo veliki odliv lekara, farmaceuta, stomatologa i svih onih koji predstavljaju biomedicinske nauke, koji odlaze u svet, a ne ostaju ovde, mislim da Fondacija „Slađana Đorđević“ čini dobro delo, što ih nagrađuje, što ih podstiče da budu dobri studenti, i što im daje mogućnost da u svojoj zemlji, ali i šire, pokažu kakva su znanja stekli - naglasila je dr Branislava Belić.
Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nikola Grujić, izrazio je veliku zahvalnost Fondaciji, ali i žaljenje da ona radi ono za šta Lekarska komora, za deset godina postojanja, nije našla pravne osnove. Dr Grujić je tom prilikom, u ime Medcinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu porodici Đorđević dodelio nagradu Orden trešnjinog cveta I reda, najvišeg priznanja ovog fakulteta, za „svu ljubav i pažnju koju su tokom 20 godina posvetili Medicinkom fakultetu“, jer trešnjino drvo, posađeno pre dvadesetak godina, ne samo da ukrašava Medicinski fakultet, već je tokom godina postalo njegov simbol.
Član Upravnog odbora Fondacije „Slađana Đorđević“, prof. dr Milena Protić, naglasila je da je do sada ovu nagradu dobilo 56 studenata medicine i 40 studenata stomatologije, a šest studenata medicine: Nataša Janjić, Lazar Velicki, Dunja Glišić, Ivana Kvrgić, Sanja Pupin i Aleksandra Vejnović i dva studenta stomatologije: Bojana Kovačić-Čanković i Kristina Vickov nagradu su dobili i na prvoj i na završnoj godini.
Prof. dr Nada Šljapić, član Upravog odbora Fonda, podvukla je požrtvovanje porodice Đorđević koja je uspela da svoj bol i tugu pretoči formirajući Fondaciju, koja bez ičije pomoći, za 20, ne lakih, ne jednostavnih godina, „bazirana na pozitivnoj selekciji“, podržava ono najbolje što naša zemlja ima. Nagrađenima je tom prilikom poručila:
-Vi ste pozitivno selektirani, a na potezu je društvena zajednica koja vam mora pružiti šansu. Ako se to ne desi, postoje u okruženju, i preko okeana, mnoge zemlje koje će vam pružiti sto šansi, što ja kao roditelj jednog deteta koje je pre 25 godina otišlo, nikome ne bi poželela.
Predsednica fonda, Vesna Đorđević, je na kraju rekla da ova Fondacija za porodicu znači produžetak prisustva njihove ćerke, čiju diplomu nikada neće dočekati. Ali, zato što nisu imali sreće da školuju svoje dete, Vesna i Dragiša Đorđević nastoje da pomognu svoj ostaloj deci.
-Ja sam Slađaniina mama. Za mene ovih 20 godina nije prošlo, i ja se i danas osećam kao pre 20 godina, ali zahvaljujući svima vama i vašoj deci, mi smo ovde, i ona nas drže i guraju napred da istrajemo - izjavila je gospođa Vesna Đorđević i izrazila nevericu da i pored vanrednih rezultata, dvema nagrađenim studentkinjama završne godine još niko nije ponudio šansu za dalje usavršavanje i da ima dosta stipendista ovog Fonda koji su u inostranstvu.
Ovaj emotivan i po svemu jedinstven skup pratila su deca iz orkestra „Limanski Bećari“, pod umetničkim vođstvom Marte i Florijana Balaža, a odlomke iz poeme „Molitva za Slađanu Đorđević“ nadahnuto je pročitao glumac Predrag Momčilović.
Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com