Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uručeno prestižno priznanje ''Dr Zoran Đinđić'' mladim naučnicima i istraživačima

Uručeno prestižno priznanje ''Dr Zoran Đinđić'' mladim naučnicima i istraživačima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Tradicionalna nagrada "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača iz Vojvodine, dodeljena je na svečanosti u Pokrajinskoj vladi doc. dr Dejanu Orčiću sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Univerziteta u Novom Sadu. Nagrada za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu dodeljena Aleksandri Vejinović sa novosadskog Medicinskog fakulteta, dok je ovogodišnje priznanje za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka uručeno Sonji Antonić.

Nagradu, koja se sastoji od svečane povelje i novčanog iznosa od milion dinara, doc. dr Dejanu Orčiću uručila je Ružica Đinđić, predsednica Fondacije „Dr Zoran Đinđić“, koja je izrazila uverenje da će ovo priznanje biti podsticaj mladom naučniku i istraživaču da i nadalje bude uspešan.
-Istovremeno, želim da se zahvalim Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj zbog toga što ova nagrada postoji i što opstaje, i uverena sam da ona i nadalje postojati - rekla je Ružica Đinđić.
Najboljem studentu Univerziteta u Novom Sadu za školsku 2013/2014, Aleksandri Vejinović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, priznanje koje se sastoji i od novčanog iznosa od 200 hiljada dinara, uručio je predsednik Pokrajinske vlade, dr Bojan Pajtić. Čestitajući ovogodišnjim laureatima dr Bojan Pajtić je poručio da je važno da uspešni mladi ljudi, kao što su oni, ostanu u zemlji.
-Ova svečanost je posvećena našim laureatima, ali i uspomeni na Zorana Đinđića - rekao je predsednik Pajtić i dodao da baš zbog toga moramo biti oprezni kada bilo koga poredimo sa Zoranom Đinđićem. Pogotovu moramo biti oprezni kada neko sam sebe poredi sa Zoranom, jer samim tim ukazuje kolika je ogromna razlika između njega i Zorana Đinđića - naglasio je dr Bojan Pajtić. Predsednik Pokrajinske vlade je još dodao da ako bi se neko poredio sa Zoranom Đinđićem, on mora da vidi jasno i daleko.
-To ne može biti neko kome je potrebna decenije ili dve, da shvati procese i vreme u kome se nalazimo, jer je time potrošio i dvadeset godina života ljudi koji u ovoj zemlji žive. Neko ko se poredi sa Zoranom Đinđićem, mora da bude veoma obrazovan, da mnogo zna i da razume kontekst u kome živi i u kome se Srbija nalazi. Mora da bude nadaren da popravlja stvari, kao što je to činio Đinđić, jer je on uvažavao samo rezultate. Ovi mladi ljudi, naši laureati zaslužuju da budu poređeni sa Zoranom Đinđićem, zbog toga što su svojim disadašnjim životnim delom, pokazali da slede njegovu maksimu da će Srbija biti bolja, ukoliko svi mi pojedinačno budemo bolji - rekao je predsednik Pajtić.
Nagrada za diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka dodeljeno je Sonji Antonić, za master rad "Bioetika pristojnog društva". Priznanje, koje se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 300 hiljada dinara, ovogodišnjoj dobitnici uručio je prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu.
U ime ovogodišnjih laureata nagrade “Dr Zoran Đinđiđ“ obratio se doc. dr Dejan Orčić koji je naglasio da je nagrada podsticaj za dalji rad i usavršavanje, ali i poruka mladim ljudima, u ovom vremenu narušenih vrednosti, da se znanje ispalti, te da je moguće uspeti zahvaljujući svom trudu.
-Svi možemo da doprinesemo stvaranju moderne Srbije, koja će biti ravnopravni deo sveta, i u kojoj će naši potomci imati budućnost, tako da ne moraju da je traže u drugim zemljama - rekao je doc. dr Dejan Orčić i poručio mladima uvek mogu biti bolji i da streme ka maksimumu.
Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i predsednik Odbora za dodelu nagrade „dr Zoran Đinđić“, Vladimir Pavlov, kazao je da o značaju priznanja za mladog naučnika i istraživača, svedoči činjenica da su svih deset prethodnih dobitnika ostali u zemlji i nastavili da se bave naukom, na korist šire društvene zajednice.
Pokrovitelj nagrada je, već jedanaestu godinu za redom, Pokrajinska vlada, a organizator Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.
Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, brojne zvanice iz političkog i javnog života, pokrajinski i republički poslanici i drugi ugledni gosti.
Tekst i fotografije: Informativna služba AP Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com