Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Opština Pećinci uskoro u Top 10 turističkih destinacija u Srbiji

Opština Pećinci uskoro u Top 10 turističkih destinacija u Srbiji

  • PDF

Opština Pećinci je jedna od najmanjih opština u Vojvodini, koja obuhvata 11 naselja sa oko 21.500 stanovnika. Iako je poslednjih godina mnogo urađeno na unapređenju privrednog ambijenta za privlačenje direktnih investicija, opština još uvek nema “pravu” turističku organizaciju. Umesto nje, tu funkciju u okviru Agencije za razvoj opštine ima Sektor za razvoj turizma, osnovan 2013. godine, situiran u Kupinovu, mestu sa najperspektivnijom bazom za razvoj turizma.

Rukovodilac Sektora za razvoj turizma opštine Pećinci, Ljubica Bošković, tvrdi da će ova opština za par godina biti u top 10 turističkih destinacija u Srbiji. Ona je to obrazložila njenim izvanrednim položajem: nalazi se u blizini najvećih emitivnih centara, na 25 km od Beograda, 60 km od Novog Sada, u blizini Rume, Šapca, Sremske Mitrovice, autoput E-70 prolazi kroz mesto Pećinci na severu, a južnu granicu opštine iscrtava reka Sava.
Od potencijala ove opštine izdvajaju se Srpski muzej hleba „Jeremija“, u kojem je izloženo 96 vrsta hlebova; u selu Ogaru nalazi se najstarija očuvana kuća u celom Sremu, tzv. etno-kuća Aksentijev kućerak, sa interesantnom porodičnom pričom, koju porede sa Šekspirovom kućom u Stratfordu (Velika Britanija); idući ka jugu opštine Pećinci nalazi se ulaz u Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“, najveći prirodni biser opštine, koja je ove godine obeležila 140 godina od adiministrativne zaštite. Obedska bara je drugo u svetu zaštićeno prirodno dobro (dve godine posle Jeloustouna), a prvo u Evropi; selo Kupinovo je riznica prirodnih lepotea i kulturno-istorijskih spomenika.
Po rečima naše sagovornice, Kupinovo je najlepše sremsko selo, koje se nalazi u zagrljaju Obedske bare i reke Save. Kupinovo je nekada bilo kraljevski grad. Iz njega su vladali poslednji srpski srednjovekovni despoti iz loze Brankovića: Đorđe i Jovan Branković. U Kupinovu je živela i sveta despotska porodica Brankovića: despotica Angelina u narodu prozvana majkom Angelinom, žena proteranog despota Stefana Slepog i njihovi sinovi Đorđe (kada se zamonašio dobio je ime Maksim) i Jovan; sačuvani su i ostaci poslednje srpske srednjovekovne prestonice, grada Kupinika; u Kupinovu se nalazi najstarija pravoslavna crkva na teritoriji Vojvodine, crkva Sv.Luke iz 1453. godine, čiji je ktitor bio Đurađ Branković; interesantan je lokalitet srednjovekovnog manastira Obed, koji se nalazi u sred Obedske bare, na njenim uzvišenim delovima. Voda je do ove godine dolazila samo do poslednjeg stepenika crkve, nikada unutra, ali je 2014. godine vode koja srećom, nije nanela veće štete, bilo i u crkvi. Ovaj manastir je podigla Angelina Branković sa sinovima Đorđem i Jovanom.
Potencijalnim turistima, Agencija za razvoj opštine namerava da svoje zanimljivosti i interesantnosti približi kroz sajmove, saradnjom sa drugim turističkim organizacijama, sa krovnim institucijama: TO Vojvodine i TO Srbije, preko medija, jer za ovu privredu granu nema puno izdvajanja, kaže Ljiljana Bošković.
Ako ne pre, prezentaciju opštine Pećinci imaćemo prilike da ispratimo na Sajmu turizma u Beogradu, gde će se u prvom planu promovisati priču o Kupinovu, o potencijalima Kupinova, i o svetim sremskim despotima Brankovićima, naravno i Obedsku baru i Muzej hlaba.
Najveći nedostatak opštine Pećinci, kada je reč i turizmu, je što nema hotel. Smeštajnih kapaciteta ima u privatnim pansionima, gde turisti, koji posete ovu opštinu mogu odsesti. Zbog blizine puteva i interesantnih sadržaja opština Pećinci je idealna za izletnički turizam, đačke ekskurzije, organizovane grupe onih koji žele da vide ovaj nedovoljno eksponiran deo srpske srednjovekovne kulture i parče zemaljskog raja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com