Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Goran Đaković izabran za predsedavajućeg komitetu za komunikacije IFAJ-a

Goran Đaković izabran za predsedavajućeg komitetu za komunikacije IFAJ-a

  • PDF

Izvršni odbor Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu - IFAJ jednoglasno je odlučio da Goran Đaković, predsednik Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS-a, od sada predsedava Komitetom za komunikacije koji predstavlja jedan od pet najvažnijih tela ove Međunarodne organizacije koja okuplja novinare iz 40 zemalja sveta.

Goran Đaković rođen je 1977. godine u Valjevu, diplomirao je na Poljoprivrednoom fakultetu u Beogradu. Svoje prve novinarske korake započinje u RTS-u kao novinar – stručni saradnik za emisiju „Znanje imanje“. Od 2007. godine član je Izvršnog odbora IFAJ-a. Za doprinos razvoju agrarnog novinarstva kolega Đaković je nagrađen Međunarodnom nagradom „Mladi lider agrarnog novinarstva u svetu” koja mu je uručena u Japanu 2007. godine.
Goran Đaković je glavni i odgovorni urednik i osnivač časopisa Agrobiznis magazin. Autor je projekata Agrobiznis magazine, Nacionalna konferencija o agrobiznisu, Balkan Tour, Primena savremenih tehnologija u poljoprivredi, a koautor je projekta Žene u agrobiznisu.
Tokom zvaničnog programa Međunarodnog agrobiznis foruma Zelena nedelja u Berlinu Đaković se sreo sa ministrima poljoprivrede Nemačke i Litvanije i održao prezentaciju na temu „Budićnost malih gazdinstava“. Tom prilikom on je istakao da su mala poljoprivredna gazdinstva u Srbiji u teškom stanju nakon poplava. On se ovom prilikom založio za veću podršku malim gazdinstvima ne samo u Srbiji nego i u svetu. Podsećajući na odluku Ujedinjenih Nacija kojom je 2014. godina proglašena za Međunarodnu godinu porodičnih gazdinstava, Đaković je ovom prilikom naglasio da na tome ne treba stati već da i u narednim godinama treba pružati podršku malim gazdinstvima jer oni imaju izuzetno važnu ulogu u obezbeđenju hrane za ceo svet, ali i za očuvanje ekonomije sela.
-Njihova perspektiva će biti izvesna ako se budu udruživali i prodavali proizvode visokog kvaliteta u manjim serijama poput organskih proizvoda i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom - rekao je ovom prilikom Goran Đaković.
Zelena nedelja – najveći svetski sajam poljoprivrede, hrane i hortikulture održava se u Berlinu od 16. do 25. januara. Na sajmu učestvuje 1658 iznagača iz 68 zemalja sveta. Ovo je najtradicionalniji i najposećeniji sajam u Berlinu koji se održava po 80-ti put. Sajam zauzima 130,000 kvadradnih metara što je najveća površina na kojoj je do sada održana Zelena nedelja. Na sajamu se očekuje oko 400.000 ljudi i oko 70 ministara poljoprivrede, njihovih zamenika i visokih funkcionera iz oblasti poljoprivrede. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Letonija. Takođe na sajmu, predstaviće se oko 500 kompanija proizvođača hrane koji će predstaviti autentičnu hranu Nemačke.
Tokom devet dana sajma održaće se oko 300 konferencija i seminara na kojima će prisustvovati i izlagati stručnjaci iz oblasti poljoprivrede. Posetioci će moći da degustiraju oko 100.000 specijaliteta iz svih krajeva sveta.
www.agropress.org.rs
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com