Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nagrađeni najuspšniji u okviru projekta Energija je svuda oko nas

Nagrađeni najuspšniji u okviru projekta Energija je svuda oko nas

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Crvenke i Gimnazija „Dušan Vasiljev” iz Kikinde su dve najuspešnije vojvođanske škole u 2014. godini koje su se posebno istakle u realizaciji projekta „Energija je svuda oko nas“. Njima su na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas 2014”, održanoj 29. januara 2015. godine, u holu zgrade Pokrajinske vlade, uručene vredne nagrade u vidu računarske opreme koje je darovala beogradska firma „Simprolit“, dok su učenicima i njihovim mentorima dodeljene prigodne nagrade i diplome.

„Energija je svuda oko nas“ je manifestacija koja je po četvrti put za redom realizovana u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2014. godine, u organizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada – FIMEK i građevinske firme “Simprolit”.
Prisutne je u ime domaćina pozdravio Mato Groznica, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Skupu su se obratili i inž. Dragan Nešić, tehnički direktor beogradske firme „Simprolit”, prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK i univerzitetski profesor Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta. Mato Groznica je u svom pozdravnom govoru istakao važnost i uspešnost ovog projekta, te je izrazio zadovoljstvo zbog priprema za nastavak ove akcije i u narednim godinama. On smatra da je za izgradnju energetski odgovornog društva, jedna od polaznih tačaka baš edukacija mladih. -U XXI veku se podrazumeva da se deca već od najmlađeg uzrasta upoznaju sa energetskim resursima, koji su, nažalost, izuzetno ograničeni i pored pravilnog korišćenja mora se raditi i na njihovoj štednji. Zato i smatram da je od izuzetne važnosti da se ovom tematikom ozbiljno bave i nastavnici, profesori i učenici u ustanovama osnovnih i srednjih obrazovanja – rekao je podsekretar.
Prof. dr Marijana Carić je, između ostalog, istakla:
-Misija ovog projekta jeste da kreiranjem i širenjem novih znanja iz oblasti energetike i industrijskog inženjerstva stvorimo visokokvalitetne interdisciplinarne i analitički čvrste obrazovne programe od praktične vrednosti. I sve to u skladu sa očuvanjem životne sredine. Prof. Carić je takođe naglasila kako su takmičenja važna za razvijanje timskog i takmičarskog duha kod mladih.
Prof. dr Dragan Soleša pozdravio je prisutne ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je suorganizator i pokrovitelj ove manifestacije već drugu godinu za redom. Prof. dr Soleša je naglasio da FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici.
Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije.
-„Energija je svuda oko nas” je manifestacija koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2014. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje i razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su prethodne realizacije projekta zadovoljile, čak i prevazišle očekivanja, organizatori smatraju da je ovogodišnja realizacija još više doprinela promociji postavljenog cilja. Projekat je inoviran i obogaćen na bazi sugestija i iskustava iz prethodne realizacije. Manifestacija, u koju su uključena deca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije – zaključio je dr Popov.
Učesnici projekta su svoja rešenja davali u nekom od modaliteta za koji su se slobodno opredeljivali: 1. Modeli ili makete, 2. Multimedijalne prezentacije, 3. Literarni radovi, 4. Likovni radovi.
Na završnoj manifestaciji nagrađeni učesnici su demonstrirali svoje kreacije i rešenja do kojih su došli tokom akcije.
.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com