Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE II Međunarodna agrobiznis konferencija i Etno centar Gegula

II Međunarodna agrobiznis konferencija i Etno centar Gegula

  • PDF

Helga DOO, Gegula DOO - preduzeće za otkup i preradu voća i povrća i proizvodnju rakije i Udruženje Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, ispred kojeg stoji bračni par Marija i Milan Jovičić, nosioci su zaštićenog projekta Agrobiznis konferencije, koja je održana po drugi put.
Prva međunarodna agrobiznis konferencija održana je u Vrnjačkoj Banji, u hotelu Breza, 24. i 25. januara 2014. godine, i nosila je naziv „Porodična poljoprivreda u kontekstu ruralnog razvoja zemlje”. Druga međunarodna agrobiznis konferencija održana je na Kopaoniku, u Family hotel Angella, pod nazivom “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”. U organizaciji MAK 2015-te, uz Etno centar Gegula, učestvovali su i opština Raška, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda i klaster Putevi kulture iz Beograda.

Gospođa Marija Jovičić, zamenik predsednika organizacionog odbora i jedan od organizatora skupa, Konferenciju smatra uspešnom, jer je prezentovan veliki broj izuzatno kvalitetnih naučnih i stručnih radova, jer je okupila brojne goste, predstavnike lokalnih samouprava, opština, regionalnih privrednih komora, izlagača. Ona se zahvalila svima na učešću, posebno Centru za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti i akademiku prof. dr Slobodanu Neškoviću, koji je uzeo učešće na obe konferencije, sa nadom za dalju saradnju, gospodinu Milanu Jovičiću, menadžeru projekta koji je sve ovo osmislio, i većinski odradio, predsedniku opštine Raška, gospodinu Ignjatu Rakitiću, te MB Mountain Resort hotelu na gostoprimstvu, koji je obezbedio konferencijsku salu na Kopaoniku.
Gospođa Jovičić je istakla da je bilo prezentovano 36 kvalitetnih radova, da se imalo šta naučiti, podsetiti se, i uživati i da će i u budućnosti, kroz ovaj i srodne projekte, Gegula insitirati na povezanosti turizma, poljoprivrede, kulture, tradicija jer je to jedna od njegovih misija, to je nešto što ne može jedno bez drugog. „Mi samo sledimo taj put“, istakla je Marija Jovičić.
- Gegula ne dozvoljava da se ovaj kraj uspava, i pokušava da i kroz svoj logo „Ostani na nogama“, podrži srpskog domaćina. Gegula uspešno godinama pokreće, na području Pomoravlja, Šumadije i centralne i zapadne Srbije, pre svega razvoj turizma, što banjskog, što planinskog, sa željom da ostanemo na nogama, za dobrobit svih nas, pre svega privrednika i seljaka. Još uvek nije izgubljena volja u narodu, još uvek je prisutna kreativnost i energija, samo treba tim ljudima dati zamah da rade, a mi im uz svesrdnu podršku, pružamo i mogućnost da unaprede i oplemene svoja znanja i veštine - naglasila je gospođa Jovičić.
U skladu sa tradicijom kraja iz kojeg potiče, Udruženje Etno centar Gegula, ustanovilo je i donelo odluku o dedeli povelje „Dolina kraljeva“. Povelja će se, počevši od ove godine, dodeljivati znamenitim pojedincima i privrednim subjektima, za doprinos u razvoju agroprivrede, turizma i kulture. Povelju će Etno centar Gegula dodeljivati svakog prvog meseca u godini.
Svečana dodela povelje upriličena je na otvaranju II Međunarodne agrobiznis konferencije. Laureati za 2015. godinu su: predsednik opštine Raška, gospodin Ignjat Rakitić; predsednik Skupštine grada Kraljeva, Sreten Jovanović; državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prof. dr Lukrecija Đeri; Nikola Avram, director MK Mountain Resort; generalni direktor „Beogradske industrije piva“, gospodin Milivoje Draganić; vlasnica "Agroprodukt Šinković" iz Bečeja, gospođa Valerija Kovač; direktor Turističke organizacije Brus, gospodin Zlatko Milenković; gospođa Radmila Spasojević Vujinović iz Udruženja srpskih privrednika Švajcarske sa sedištem u Cirihu i Goran Stefanović, direktor hotela Grand&Spa.
Povelje je predao menadžer MAK 2015., gospodin Milan Jovičić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com