Sun01292023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Dragana Mijatović Petrović kreacijama čuva srpsku tradiciju i kulturu

Dragana Mijatović Petrović kreacijama čuva srpsku tradiciju i kulturu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

U radnoj atmosferi dvodnevnog skupa na Kopaoniku, MAK 2015., pod nazivom “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, održana je modna revija koja je demonstrirala najbolji način na koji Srbija treba da odgovori evropskom izazovu.

Desetak, po svemu reprezentativnih devojaka, gimnazijalki i studentkinja, pred prepunom Kongresnom dvoranom Family hotela Angella, proneli su modele etno dizajnerke Dragane Mijatović Petrović, iz kruševačkog Udruženja “Kreativa”.
Gospođa Dragana Mijatović Petrović nije školovani dizajner, kreator.
-Sve ovo što radim, radim srcem i dušom. Interesovanje i ljubav za odevne predmete u narodnom stilu nasledila sam od bake i mame i trudim se da na taj način, koliko god mogu sačuvam srpsku tradiciju i kulturu. Da kroz ove kreacije od zaborava otrgnem ono što su nam naši preci u amanet ostavili, kako bismo znali ko smo, šta smo i odakle smo - kaže gospođa Mijatović Petrović.
Svi modeli izrađeni su isključivo od prirodnih materijala, svile, čoje, lana, pamuka... Čipka je rađena ručno, kao i vez. Za to je zaduženo desetak članica Udruženja za negovanje tradicije spskog naroda „Kreativa“ čije vredne ruke materijalizuju sve što gospođa Mijatović Petrović osmisli.
Ideja da se bavi ovim po svemu posebnim kreacijama, rodila se spontano.
-Ja sam to oduvek radila, i kao devojčica, i kao gimnazijalka, kanije studentkinja Pravnog fakulteta. Uvek sama šila i izrađivala modele, tako da je bilo krajnje vreme da to i predstavim širem auditorijumu, kao što je i vreme da se vratimo svojim korenima, da predstavimo onu pravu domaćinsku Srbiju - objasnila je kreatorka.
Modeli su izrađeni po uzoru na narodne motive, i predstavljaju vezu između tradicionalnog i modernog. Ovi odevni predmeti, ukrašeni narodnim vezom i detaljima naslonjenim na srpsku narodnu umetnost, tako su osmišljeni da ih svaka devojka, žena, sa ponosom nosi.
Udruženje je situirano u Kruševcu koji se pokazao kao plodno tlo za vraćanje narodnom, srpskom nasleđu, i u poslednje vreme je primećeno da sve više Kruševljana zaobilazi kinesku i indijsku robu i vraća se pravim vrednostima. Ali, nisu izuzetak ni drugi gradovi.
Osim atraktivnih modela, tome doprinose i lepe, obrazovane devojke koje se bave nekim drugim stvarima, a ovo rade sa puno ljubavi i vere. Na taj način se kako njihovm prirodnom lepotom tako i modelima želi predstaviti srpska kultura i tradicija.
Modeli su se mogli naći na Mećavniku, i do ponovnog uspostavljanja saradnje, velikim izbor se može naći u radionici Udruženja „Kreativa“ u Kruševcu (Kosovska br. 4) i na revijama širom Srbije, ali i izvan nje.
Više informacija možete dobiti na telefon: 064 900 59 36, koji je uvek dostupan.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com