Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti PMF-a održali spektakularno salaško veče

Studenti PMF-a održali spektakularno salaško veče

  • PDF

I ove školske godine, studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta, u okviru projekta “Animacija u turizmu grada Novog Sada”, nastavili su tradiciju održavanja zabavnih i maštovitih večeri za svoje sugrađane.
Prvo ovogodišnje veče, održano je u utorak, 3. februara, u restoranu “Ribarac” na Ribarskom ostrvu, na temu “Derani i snaše ‘ajd u provod na salaše”.

-Počelo je više nego dobro, a čujem komentare nekih od gostiju da je ovo jedno od najboljih, ako ne i najbolje veče u šestogodišnjoj tradiciji održavanja. Za to vreme organizovano je 34 večeri na razlitiče teme. Do sada je trud preko 600 studenata, koji su glavni organizatori i izvođači, videlo oko 4,5 hiljadu gostiju, i prikupljeno je preko 3,5 miliona dinara humanitarne pomoći, u novcu i robi - rekla je prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski, koja je sa asistentom, dr Igorom Stamenkovićem mentor ovih svojevrsnih spektakala.
Posebno je ponosna na zajednički rad u koji su uključeni, bez obzira što su nosioci studenti hotelijerstva III godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, sve njihove kolege ( i sa turizma i gastronimije), od prve do četvrte godine, pa i oni koji su davno završili studije, uskočili da svojim iskustvom i znanjem pomognu svojim mlađim kolegama. Dragocena je bila pomoć i bivše studentkinje PMF-a, Lidija Momčilović, trenutno zaposlene u restoranu „Ribarac“, koja je pre samo pet godina i sama bila učesnik u ovakvom jednom dešavanju, a sada je bila u prilici da pomaže studentima.
Neda Mimica Dukić, dekan PMF-a, naglasila je da uvek podržava sva događanja na svim departmanima, a pogotovo ovu manifestaciju u kojoj su glavni akteri studenti.
-Mislim da su ove večeri već odavno prevazišle okvire Prirodno-matematičkog fakulteta, da su postale novosadski brend, i da su gosti, koji uglavnom kada dođu jednom, dolaze ponovo, shvatajući da iza njih stoje mladi ljudi, možda ne dovoljno iskusni, ali puni znanja i entuzijazma, što se svakako oseća - istakla je Neda Mimica Dukić i dodala da je možda i najvažnije da je ovo manifestacija humanitarnog karaktera. Konkretno, sa „večeri sa salaša“ prikupljena sredstva od prodaje ulaznica, kao i donacije u slatkišima, školskom priboru ili garderobi, namenjeni su članovima Udruženja DEBRA (Udrženju dece koja imaju buloznu epidermolizu ili “bolest leptira”).
-Mislim da bi grad Novi Sad i šire, trebalo da prepoznaju da PMF školuje jedan izuzetan kadar u ovoj oblasti, i da bi ova država, koja se bori sa silnim nedaćama, prvenstveno ekonomskim, kada bi postavila stručne ljude na one pozicije koje zaslužuju, sigurno drugačije izgledala. Turizam jeste jedan resurs koji je u Srbiji apsolutno nedovoljno iskorišćen, delimočno zbog neizgrađene infrastrukture, što jesu objektivni razlozi. Ali ono što imamo su kadrovi, i treba ozbiljnije prići zapošljavanju tih mladih ljudi koji su puni znanja, entuzijazma i koji bi sigurno promenili turističku sliku Srbije, pogotovo Vojvodine i regiona.
Uz studente koji su izvodili razne prigodne skečeve, dečicu iz KUD-a “Krvočik” iz Kisača, gosti večeri su bili i popularni članovi tria, “Državni posao”. Priređeni su tu još i kviz znanja, takmičenje u aranžiranju torti, kao i bogata tombola, za koju su prigodne poklone obezbedile vinarije “Urošević” iz Banoštora, “Kabač iz Temerina, “Živanović” i “Aleks” iz Sremskih Karlovaca, kao i restorani “Tiganjica” iz Ečke i “Cesla” iz Novog Sada.
"Društvo kisačkih žena", se predstavilo sa prigodnom izložbom i bogatom ponudom kolača, od čije prodaje su novac namenile deci - udruženju DEBRA, a preostale kolače i tri torte, koje su prisutni ukrašavali u nagradnoj igri, su poslale u Dečje selo u Sremskoj Kamenici.
I gastronomski užitak bio je u salašarskom stilu. Za predjelo su poslužene vojvođanske raznolije koje su se sastojale od tri vrste sira, somborskog, kozijeg i sremskog, suncokreta, ajvara, kulena i zelene salate. Salašarska piletina na moderan način - Piletina sa kestenom, bundevom, u sosu od pečuraka i turšija, posluženi su za glavno jelo, a za desert vojvođanska pite sa jabukama, orasima i medom. A da bi užitak bio potpun, pobrinuli su se i članovi tamburaške bande “Orkus”.
Naravno da imate razloga da žalite ukoliko niste bili na ovom spektakularnom događaju. Ali priliku za popravni, zainteresovani imaju već u petak, 6. februara, na istom mestu, u restoranu “Ribarac”, od 19,30 časova, kada će student PMF-a prirediti humanitarno veče pod nazivom “Viva Las Vegas!”.
Sredstva i donacije ovoga puta idu Udruženju NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka).

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com