Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE BioSens centar Univerziteta u Novom Sadu dobio sredstva EU za projekat ANTARES

BioSens centar Univerziteta u Novom Sadu dobio sredstva EU za projekat ANTARES

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u četvrtak, 5. februara, predstavljen je projekat pod nazivom ANTARES (Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Secutity).
Evropska komisija je prepoznala BioSens centar, naučni centar na Univerzitetu u Novom Sadu, i od 169 predloženih projekata, sredstva je dobilo dvadeset iz svih delova Evrope, a među njima se po prvi put našao i konzorcijum na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji će razviti savremeni naučni centar. Za prvu fazu ovog projekta, dobijena su sredstva u iznosu od 433.000 evra, a ako bude prihvaćen biznis plan, predviđena sredstva iznosiće 29 miliona evra.

Prof. dr Radovan Pejanović, v.d. rektor Univerziteta u Novom Sadu rekao je da je ovo veliki događaj za Novosadski univerzitet.
-To je potvrda misije i vizije, i politike rukovodstva Univerziteta, koji je akcenat stavio na internacionalizaciju i kvalitet, na intenzivnu međunarodnu saradnju. Ovo veliko priznanje Evropske komisije je posledica dugogodišnjeg rada i dugogodišnje pravilne orijentacije, kada je u pitanju naučno-istraživački rad, obrazovanje i saradnja sa okruženjem, i preduzetnička funkcija Univerziteta koju mi razvijamo.
Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prokomentarisao uspeh mladog tima, veličanstvenim za novosadsku, vojvođansku i srpsku nauku, koji se našao u vrlo oštroj konkurenciji sa timovima koji su se uparili sa najprestižnijim evropskim agencijama za finansiranje nauke i istraživanja. Na listi odobrenih projekata se našao samo jedan jedini projekat, projekat naših naučnika, izvan zemalja EU, iz tzv. pridruženih zemalja, kojih nije malo. Podsetio je da je bračni par Crnojević-Bengin sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i u prethodnom projektu imao jako veliki uspeh i obezbedio veliki priliv sredstava za istraživanje u Srbiji.
-Jedan od osnovnih uslova da se dobije ovaj projekat bila je pismena garancija našeg Ministarstva da će takav projekat biti podržan ukoliko bude odobren, i mi ćemo ga podržati u okviru kreditne linije Evropske investicione banke koja nam stoji na raspolaganju. Pred nama je naporan rad, jer je ovo prva etapa gde su dobijena sredstava manje od pola miliona evra za izradu studije izvodljivosti o budućoj naučnoj aktivnosti, a nadamo se da će ući u uži izbor, među 5 ili 6, koji će dobiti mnogo veća sredstva za svoj rad, i da će Srbija dobiti jednu prestižnu istraživačku ustanovu.
Goran Kitić, glavni inženjer BioSens laboratorije, student doktorskih studija koji se bavi razvojem senzora vlažnosti zemljišta koje bi jednog dana trebao da obezbedi značajne uštede u poglede vode koja se koristi za vlaženje zemljišta, iskazao je zadovoljstvo što će ova sredstva otvoriti mogućnost da se sve ideje naučnika srpovedu u delo i da se naprave konkretni uređaji.
-BioSens centar se bavi razvojem senzora za potrebe poljoprivrede, šumarstva, zaštite životne sredine, ekologije. Mi ne kupujemo gotova rešenja, već razvijamo nova. Ono što će ovaj projekat sa svojim sredstvima doneti, je više opreme i stručnog kadra, koji će svojim iskustvom i znanjem moći da doprinese da budemo konkurentniji kako na tržištu, tako i u naučnom miljeu na svetskom nivou, mogućnost da napravimo neko novo senzorsko rešenje koje do sada nije postojalo.
Dr Vesna Crnojević Bengin, sa Univerziteta u Novom Sadu, centar BioSense, koordinatorka projekta ANTARES koji je prvi u Srbiji osvojio sredstva iz X2020 Teaming programa, istakla je da smo izuzetno ponosni da je Evropska komisija prepoznala ovaj naš trud i pristup i kroz projekat ANTARES nam pružila mogućnost da postojeći BioSence centar razvijemo u evropski cenar izvrsnosti, za primene savremenih tehnologija u održivoj poljoprivredi. Time se naša nauka, ali i zemlja, stavljaju na evropsku mapu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com