Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE BioSens centar prerasta u Evropski centar izvrsnosti

BioSens centar prerasta u Evropski centar izvrsnosti

  • PDF

BioSens centar je naučni centar na Univerzitetu u Novom Sadu, koji već osam godina radi na naučnim istraživanjima primene informaciono komunikacionih tehnologija. Počeo je sa tri naučnika, a danas ga čini tim od 68 vrhunskih istraživača, prosečne starosti od 33 godine. U timu je 28 doktora nauka.
BioSens je do sada uspešno realizovao 27 međunarodnih naučnih projekata, a 16 je u toku. Ukupna do sada realizovana projektna sredstva iznose oko 10 miliona evra.

Osnova rada Centra su multidisciplinarna istraživanja naprednih informaciono komunikacionih tehnologija i njihova primena u održivoj poljoprivredi, proizvodnji hrane i ekologiji. BioSens uspešno razvija naučna istraživanja u više oblasti: mikro i nanoelektronici, veštačkoj inteligenciji, robotici, telekomunikacijama i obradi signala, sa zajedničkim ciljem da razvije nove tehnologije koje će povećati efikasnoti poljoprivredne proizvodnje, ali i stimulisati preduzetništvo, uposlenost i privredni rast.
Evropska komisija je između 169 predloženih projekata, odabrala dvadeset, koja će konkurisati za drugu fazu. Prepoznala značaj projekta ANTARES, i dala zeleno svetlo za njegovu realizaciju.
Dr Vesna Crnojević Bengin, iz BioSens centra, koordinator projekta ANTARES je objasnila:
-Naš rad nije bitan samo sa pozicije nauke. Mi znamo da je poljoprivreda najvažnija privredna grana Srbije, ali na svetskom nivou, pred poljoprivredom se danas nalaze neslućeni izazovi. Treba stvoriti hrane i pitke vode za čovečanstvo koje raste i to više nije moguće klasičnim tehnologijama. Tu na scenu stupamo mi, inženjeri i BioSens centar koji nudi različite savremene informaciono-komunikacione tehnologije za povećanje prinosa u poljoprivredi, odnosno održivost poljoprivrede.
Značaj rada mladih naučnika iz BioSens centra je u tome što su uspeli da približe nauku i praksu. Preneti znanje iz nauke i nova tehnološka rešenja u bilo koju granu privrede, a pogotovo poljoprivredu, nije lako. Međutim, na osnovu ranijih projekata, uspeli smo da aktivno povežemo inženjere i poljoprivrednike, da napravimo jednu sponu, tako da se naša naučna istraživanja rade zajedno sa poljoprivrednicima i uz njihove sugestije, a ne za njih kao korisnike, koji nemaju nikakvog udela u tome šta mi radimo. Na taj način pokušavamo da prevaziđemo jaz koji tradicionalno postoji između tehnologije i poljopirvrede, i neki početni rezultati su veoma dobri.
Mi smo izuzetno ponosni da je Evropska komisija prepoznala ovaj naš trud i pristup i kroz projekat ANTARES nam pružila mogućnost da postojeći BioSens centar razvijemo u Evropski centar izvrsnosti, za primene savremenih tehnologija održive poljoprivrede. Time se naša nauka, ali i zemlja, stavljaju na evropsku mapu. Naš centar je jedan od dvadeset koji je u konkurenciji od 169 naučnih centara iz cele Evrope, dobio šansu da uspostavimo novu vrstu rada, da zadržimo naše mlade naučnike, koji imaju sjajne rezultate, da im ponudimo uslove za rad kakvi ranije ovde nisu postojali, da povežemo region, da učinimo napor prenošenja naučnih rezultata u praksu. Ovo nije jedini projekat koji imamo. Nedavno smo od Evropske komisije dobili zeleno svetlo za projekat FRAKTALS, preko Sedmog okvirnog programa (FP 7), kroz koji se daje preko 5 miliona evra malim i srednjim preduzećima donacije da razviju informaciono-komunikacionih rešenja za primenu u poljoprivredi, što će izuzetno mnogo značiti za našu ekonomiju.
Mi smo sada u prvoj fazi projekta u kojoj razrađujemo biznis plan za novi Centar izvrsnosti. Ako Evropska komisija usvoji taj biznis plan, a nadamo se da hoće, onda se ovde osniva Evropski cenat izvrsnosti koji će biti finansiran sa 29 miliona evra. To su izuzetna velika sredstva za srpsku nauku, i za naučne centre bilo gde u Evropi, i mi se nadamo da ćemo laboratorije, koje već imamo, i koje su već najbolje u ovom delu Evrope, unaprediti tako da ovaj centar zaista postane centar Evrope za nove tehnologije u održivoj poljoprivredi - rekla je dr Vesna Crnojević Bengin.
Ovaj mladi tim naučnika uvek ulaže svoj maksimum i do sada je bio uspešan u sličnim projektima, pa veruje da će se to, za godinu dana, destiti i ovoga puta.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com