Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti hotelijerstva osmislili još jedno veče za pamćenje

Studenti hotelijerstva osmislili još jedno veče za pamćenje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Studenti III godine Prirodno matematičkog fakulta Univerziteta u Novom Sadu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 6. februara su, samo tri dana nakon što je na Ribarskom ostrvu u restoranu “Ribarac” održano uspelo veče pod nazivom “Derani i snaše ‘ajd u provod na salaše”, priredili novi happening za svoje sugrađane i sve dobrodošle goste. Ovog puta, tema 35. performansa bila je “Viva Las Vegas!”, uspeo pokušaj da se gosti odvedu na par sati u Las Vegas, i prikaže život na „visokoj nozi“. Sredstva i donacije prikupljene sa ove večeri namenjena su Udruženju NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka).

Strahinja Trišić, jedan od učesnika programa i student treće godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u svoje ime i u ime cele grupe zahvalio se, pre svega PMF-u i podršci jednom ovakvom događaju, u praktičnom delu ispita iz predmeta Animacija i logistika u turizmu, kod profesorice dr Anđelije Ivkov Džigurski i asistenta dr Igora Stamenkovića.
Strahinja Trišić je napomenuo da su ove večeri tradicija duga devet godina, na kojima je do sada prikupljeno preko 60.000 evra humanitarne pomoći, i zahvalio se svim gostima koji se redovno odazivaju na ove spektakle. Po ceni od samo 1.000 dinara, gosti imaju prilike da uživaju u ukusnim specijalitetima, zabavnom programu, i da budu humani.
To je oficijalna karta događaja, a ono što prethodi finalnoj večeri, su dva do tri meseca pronalaženja sponzora, ali, kako kaže naš sagovornik: „Hvala Bogu da se dobra ideja uvek prepozna“. Zatim dolaze dogovori oko programa, koreografije, podele uloga, za šta je presudan timski rad, zajedništvo, što krasi ove mlade ljude.
O tome šta za studente znači učešće u ovakvim programima, Strahinja Trišić kaže:
- Ovo je izuzetno kvalitetna praksa, dobra za nas. Mi se školujemo za menadžere u hotelijerstvu. Sama organizacija ovakvog dešavanja, gde imamo preko 200 gostiju, kompletnu večeru sa predjelom, glavnim jelom, desertom, pićem, programom koji uporedo teče, je ono sa čime ćemo se u budućnosti baviti. Najvažnije je što učimo da budemo humani, a to se malo zaboravilo. Mi se trudimo da to oživimo i pomognemo ljudima kojima je naša pomoć dobrodošla.
Strahinja se nalazi na pola puta do doplome. Kao i njegove kolege, smatra da je od svojih profesora sa PMF-u dobio ono što je očekivao, kvalitno znanje i osnove za praktičan napredak. Zna da od ličnog angažovanja i usavršavanja, rada i učenje od iskusnijih, zavisi njihov dalji profesionalni napredak, a ovakvi događaji su od neprocenjive važnosti.
Pitamo ga još šta mlade, kao što je on, čeka u budućnosti, sa izabranom profesiojom?
- Srbija još uvek nije iskoristila sve svoje turističke kapacitete i nije u tom smislu razvijena kao neke druge evropske zemlje. Moje kolege i ja smo tu i trudićemo se da radimo na tome. Na žalost, neki će i otići odavde, baviće se ovom delatnošću na nekom drugom mestu, ali suština je da naš fakultet izbacuju kvalitetan kadar hotelijera budućih turističkih radnika.
A mogućnosti za ostanak postoje, nastavlja Strahinja, samo ako iskoristimo sve naše resurse i kapacitete. Srbija je poznata po ruralnom turizma, i tu ima jako mnogo prostora da se radi. Takođe imamo izuzetno kvalitetne banje, termalne izvore, lečilišno-rehabilitacione centre… Potrebno je pružiti šansu mladima da pokažu šta znaju. Studenti su prepoznali kvalitete i potencijale naše zemlje, posebno ruralnog područja i danas imamo i kvalifikovane radnike u sektoru turizma. Studenti su s druge strane uvek voljni da promovišu, razgovaraju, da pomognu gde god zatreba, samo ukoliko im se pruži šansa - zaključio je Strahinja Trišić.

Više fotografija pogledajte  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com