Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Puna podrška Pokrajine projektu DMV Dunav

Puna podrška Pokrajine projektu DMV Dunav

  • PDF

Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu podržao je projekat Destinacijska menadžment kompanija Dunav, čiji je autor i nosilac Regionalna razvojna agencija Bačka. Obezbeđujući sredstva (10 miliona dinara) za prvu fazu projekta, koja podrazumeva sprovođenje kreativnih radionica za predstavnike devet opština, učesnika na projektu, Pokrajinski sekretarijat je postavio određene ciljeve: da lokalne samouprave moraju da ispune određen način pristupa rešavanju problema na svojoj teritoriji, da naprave strategiju razvoja, kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, da komuniciraju sa građanima, a sve u cilju kako bi administracija vojvođanskih opština i gradova, bila servis građana.

-RRA Bačka, Srem i Banat i Sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu bili su partneri na pisanju strategija razvoja opština 2014-2020, na području Vojvodine, koje su, osim opština Mali Iđoš i Novi Sad, donele svih 43 vojvođanskih gradova i opštine - objasnio je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu, gospodin Branislav Bugarski, i nastavio:
- RRA Bačka je zatim predložila da podržimo projekat međuopštinske saradnje koji bi se ticao kompanije koja upravlja kapacitetima u turizmu (DMC Dunav). Mi smo podržali projekat zato što smo sličnu međuopštinsku saradnju finansirali i u Sremu, a koja se bavila rešavanjem pitanja navodnjavanja određenog područja i rešavanjem pitanje vodosnabdevanja. Svi ti projekti pokazali su da zavise od ljudi, od toga koliko će se neko ozbiljno pozabaviti i postaviti projekat na zdrave osnove. Uz to projekat mora da bude atraktivan da bi ljudi u njemu učestvovali, i autoritativan, da bi slušali i ponašali se prema pravilima koja se odrede, a sve to, po našem mišljenju ovaj projekat ima.
Gospodin Bugarski je istakao da se projekat DMC Dunav naslanja, kada je reč o tzv. mikroturizmu na mikro i mala preduzeća. Odnos prema njima je takav da im se ponudi alat i praktično pokaže kako se rešava određeni zadatak. To znači da ako je potrebno da se uradi kategorizacija smeštaja, prvo će se ponuditi instrument i omogućiće im se obuka, uz sufinansire konsultantskih usluga, i stručno licu će na licu mesta da kaže kako to da urade, šta treba da promene, da se sve uradi u pripremi, da kada dođe ocenjivač konstatuje da je sve u redu, što je osnovna promena u načinu razmišljanja i prisutpu iz perspektive Pokrajinske Vlade.
Pokrajisnki sekretarijat je na taj način 45 vojvođankih opština uveo u programsko budžetiranje. Napravljeno je 18 edukativnih radionica na kojima su konsultanti objasnili šta znači programsko budžetiranje a zatim su česnici sa konsultatima prošli celu jednu vežbu. Sutra dan su postojeće budžete preveli u programske, a na kraju je bila završna radionca na kojoj su zajednički analizirali programe, razgovarali o izazovima...
Gospodin Bugarski je takođe naglasio:
- Ono što smo mi uspeli u Vojvodini da uradimo je da razvijemo i poslovne inkubatore i funkcionalne i vrlo uspešne klastere, a sve prevashodno na određenom nivou finansiranja jer, da biste imali uspešne i regionalne agencije, morate da im obezbedite određen nivo finasiranja, po projektnom principu.
Smatram da u projektu DMC Dunav ne postoji opasnost da akteri nisu svesni u šta su se upustili, jer se ovde radi o postojećim vinarijama, restoranima, mini hotelima/pansionima koji imaju iskustvo u radu. Ovde je pitanje načina njihovog objedinjavanja u zajedničku ponudu i podići je na jedan viši nivo. I kada se služi hrana, kada se pripremaju sobe, moraju da se poštuju određeni standardi, ali ne po cenu autentičnosti. U tom smislu destinacijska kompanija za upravljanje ima svoje potencijale. Mi smo na početku projekta, za sada predstavljamo samo ideju. Zatim ćemo,u zavisnosti od broja i profila učesnika preduzimati konkretne korake. Znamo da je devet opština stalo iza tog projekta: Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Sremski Karlovci, Žabalј, Srbobran i Titel, ali koliko mi je poznato iz Sekretarijata za privredu, koji je fokusiran na turizam, osigurana su sredstva za sledeću fazu. Meni je drago što je Sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dao inicijalnu kapislu za ovaj projekat - izjavio je Branislav Bugarski.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com