Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Petnaesta godina Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

Petnaesta godina Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

  • PDF

Univerzitet Privredna akademija je od svog osnivanja posebnu pažnju posvećivao saradnji sa medijima, kao mostom komunikacije između fakulteta i budućih studenata, fakulteta i zajednice u kojoj ta visokoobrazovana institucija egzistira. Tako je 6. februara, 2015. godine, upriličeno druženje predstavnika Univerziteta Privredna akademija sa predstavnicima medija, a skupu je prisustvovala i prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija. Tom prilikom, dr Carić je govorila o petnaestogodišnjem radu, dometima, kao i planovima Univerziteta. Ona je, između ostalog, istakla da je Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu (Cvećarska br 2), najstariji privatni Univerzitet u Vojvodini, a njegov osnivač 2000. godine, i prvi rektor, bio je prof. dr Slavko Carić.

Dr Marijana Carić je takođe istakla da ih petnaest godina trajanja svrstava u red mladih visokoobrazovnih ustanova, ali da im to daje i prednost, jer zahvaljujući tome Univerzitet Privedna akademija je vrlo fleksibilan, lako se prilagođava podsituacijama, promenama u društvu, uvode se novi programi…
Univerzitet Privredna akademija je samostalna visokoobrazovna ustanova, koja u obavljanju svoje delatnosti objedinjuje obrazovni i naučno istraživački rad, kao komponente jedinstvenog procesa obrazovanja.
Posle prvih turbulencija po osnivanju, Univerzitet Privredna akademija je ustalio svoj sastav i ima četiri fakulteta: Pravni fakultet za privredu i pravosuđe (koji je prvi osnovan) i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, oba u Novom Sadu, Stomatološki fakultet u Pančevu i Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije u Beogradu. Svi oni ostvaruju delatnost visokog obrazovanja na sva tri nivoa studija.
Dr Marijana Carić posebno je istakla aktivnost Univerziteta, koji je učestvovao na 80 projekata finansiranih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokarajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i grada Novog Sada. Dok Univerzitet i dalje aktivno učestvuje na konkursima, u toku je, ili je privedeno kraju, sedam internacionalnih projekata, uglavnom finansiranih od strane Evropske unije (EuripeAid, IPA; EUREKA i dr.).
Na četiri fakulteta Univerziteta Privredna akademija trenutno studira oko 2.700 studenata na svim godinama studija, a oko 8.000 studenata je za ovih petnaest godina dobilo njegovu diplomu.
Na Univerzitetu Privedna akademija trenutno radi oko 170 nastavnika u svim nastavnim zvanjima, od docenta do redovnih profesora, i oko 200 saradnika u nastavi. Oni nisu svi u stalnom radnom odnosu, ali pošto kriterijumi za akreditaciju predviđaju 20 nastavnika na fakultetu, Univerzitet to daleko premašuje.
Osim toga, Univerzitet permanentno angažuje vrhunske stručnjake, advokate, lekare i druge stalno zaposlene u nekim drugim institucijama, u dopunskom radnom odnosu, dajući aplikativni aspekt teorijskim znanjima, koja se prenose studentima.
Za 15 godina povećana je kvadratura prostora koji se koristi u nastavnom radu, a deo prostora je iz zakupa prešao u privatno vlasništvo. Sredinom novembra 2014. godine, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe dobio je novi amfiteatar, a Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment nove učionice, kompjutersku laboratoriju i nekoliko kancelarija.
Osim prostora, izuzetna važnost se polaže i na njegovo opremanje. Samo iz IPA projekta nabavljeno je 35 kompjutera, pored knjiga i svega ostalog. Stomatološki fakultet je nabavio opremu laserske tehnologije, tako da je kvalitet primaran u svakom segmentu delatnosti Univerziteta.
Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta je 24. oktobra 2014. godine donela Uverenje o reakreditaciji Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, a u Palati Srbija 26.12.2014. je održana svečanost povodom njegovog uručenja. Među prvih deset akreditovanih (6 državnih i 4 privatna) bio je i Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu.
Prof. dr Carić je spomenula i aktivnosti van osnovnih:
- Trudimo se da studnetima pružimo i neka dodatna znanja, a za neka dobijaju i sertifikate. Spomenula bih da je prvo predavanje u našem novom amfiteatru Pravnog fakulteta održao gospodin Majkl Davenport, i da je bilo vrlo posećeno i od strane profesora i studenata. Posebno bih istakla gostovanje poznatog beogradskog advokata, dr Veljka Delibašića, koji je promovisao svoju knjigu “Titula advokat oduzima mi pravo na strah“, koje je imalo veliki odjek, posebno među pravnicima, gde su došli mnogi advokati, uključujući i predsednika Advokatske komore Srbije, Dragoljuba Đorđevića i predsednika Advokatske komore Vojvodine, Srđana Sikimića. Sledeće predavanje najavljeno je za 18. februar, a gost/predavač biće ambasador SAD u Beogradu, Majkl Kirbi.
Posebno bih istakla ljude koji su okupljeni oko zajedničke ideje ovog Univerziteta. Džabe i zgrade i oprema i sve drugo, ako nema posvećenih i stručnih ljudi koji to vode. Svi se trudimo, ali nismo svi isti i ne dajemo svi isti doprinos. Mi, kao vlasnici, hoćemo da taj doprinos i cenimo i vrednujemo one koji su odlični. Isto tako se trudimo da budemo jednaki sa državnim univerzitetom, jer se kod nas još uvek pravi neka komparacija državni – privatni.
Važno je istaći da Univerzitet Privredna akademija za sada koristi program za kontrolu plagijata, koji je besplatan, dok Beogradski univerzitet uvodi neki sofisticiraniji program, što je dobro, jer se u suprotnom degradira visoko obrazovanje, a napredak svakog društva ogleda se upravo u dobrom, kvalitetnom visokom obrazovanju - zaključila je prof. dr Marijana Carić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com